Rezumat pe volume La Medeleni de Teodoreanu

Rezumat pe volume al romanului "La Medeleni" scris de scriitorul român Ionel Teodoreanu intre anii 1925 si 1927. Rezumate scurte pentru cele trei volume ale cărții "La Medeleni" in care autorul descrie viața unor copii: Dănuț, Olguța și Monica.

În primul volum ne este prezentată copilăria personajelor principale: Olguţa, Dan şi Monica la Medeleni.
În al doilea volum copii deja termină liceul.
În al treilea volum deja cei trei copii sunt adulţi.Rezumat pe volume La Medeleni de Teodoreanu
     În primul volum ne este prezentată copilăria personajelor principale: Olguţa, Dan şi Monica la Medeleni. Între Dan şi Olguţa întotdeauna există o confruntare. Dan nu o prea agrează pe Olguţa pentru că e fată şi pentru că e şmecheră şi deşteaptă. Monica este o fată adoptată de părinţii celor doi copii. Când soseşte Monica, Olguţa o ia sub aripa ei protectoare ca s-o înveţe tot ce trebuie să ştie. De la o ceartă cu Dănuţ, Monica, îi face c adou păpuşa ei, dar ea nu i-l dă direct ci î-l ascunde sub pernă. Când Dănuţ găseşte păpuşa acesta îi taie părul şi desenează pe chipul ei. Când soseşte unchiul lor, acesta are o propunere, aceea de a-l lua pe Dănuţ să studieze în Bucureşti şi să facă excursii în străinătate. Părinţii cu greu acceptă această propunere, dar totuşi acceptă.

     În al doilea volum copii deja termină liceul. Acţiunea primei părţi se petrece în Bucureşti unde stă Dănuţ. Aflăm de idila lui cu o fată şi că Monica încă îl iubeşte şi că îi trimitea scrisori. Aflăm şi ce prieteni avea Dănuţ. Acesta avea un prieten numit Mircea pe care Olguţa l-a poreclit Hardmuth şi aşa Mircea vrea să o cunoască pe Olga. După bacalaureat cei doi se decid să se ducă la Medeleni ca Dănuţ să-şi vadă familia. Când ajung la Medeleni, aceştia sunt aşteptaţi cu mare fast. Reîntâlnirea dintre Monica şi Dănuţ e una memorabilă iar cunoaşterea Olguţei de către Mircea e de neuitat. Tot în al doilea volum aflăm de aventurile lui Dănuţ la soţia unui pictor ca să citească cărţile acestuia. Dănuţ devenind izolat în lumea cărţilor. În acest volum Olguţa se îndrăgosteşte de Vania, care e un unchi de-al ei.

     În al treilea volum deja cei trei copii sunt adulţi. Dănuţ e avocat şi e căsătorit cu Monica, iar Olguţa încă e îndrăgostită de Vania care e pe mare mai tot anul. Aflăm că Olguţa are cancer, iar aceasta moare şi Monica are sarcina de a se duce să-l întâlnească pe Vania şi să-i dea o scrisoare, dar Vania nu vine şi scrisoarea e luată de vânt. La sfârşitul romanului cei doi, Monica şi Dănuţ ,se întorc în casa părintească.