Citeste textul Tezeu si Minotaurul de Florin Bican - Descarca PDF

Citeste online povestea "Tezeu si Minotaurul" scrisa de traducatorul roman Florin Bican si publicata in manualul de clasa cincea de romana, varianta Art. Citeste textul povestii Tezeu si Minotaurul care este o traducere noua sau repovestire inedită a legendei despre Tezeu şi Minotaur in viziunea lui Florin Bican.



Vezi rezumatul povestii Tezeu si Minotaurul






Textul povestii Tezeu si Minotaurul  de Florin Bican

Pentru a-l pedepsi pe Minos, regele insulei Creta, zeii au făcut-o pe soția sa, Pasifae, să se îndrăgostească de un taur fermecat. Din iubirea lor s-a născut Minotaurul, o ființă înspăimântătoare. Trupul său, mare, puternic și acoperit cu păr aspru și des, era de om. Dar pe gâtul vânjos avea cap de taur, din care ieșeau două coarne groase și ascuțite la vârf, încovoiate amenințător înainte. În ochii bulbucați ai monstrului scăpărau lumini roșietice. Coada lui puternică șfichiuia aerul ca un bici și vai de nefericitul care nimerea în calea ei! Pădurile și munții pe unde hălăduia Minotaurul se cutremurau de mugetele sale
înfiorătoare.
   — Ce mă fac acum? s-a îngrozit Minos. Pe lângă ocara adusă familiei mele, această lighioană blestemată îmi terorizează supușii și îmi distruge regatul.
Cum să scap de el? Voi cere sfatul priceputului Dedal…
   Dedal, renumit pentru iscusința lui, a fost chemat de îndată. Auzind despre ce este vorba, a spus:
   — Monstrul este puternic, dar, spre norocul nostru, capul de taur nu-l prea ajută. Voi construi de aceea un labirint. După ce îl vei ademeni acolo, nu va mai reuși în veci să găsească drumul spre ieșire.
   — Ce e un labirint? s-a mirat Minos.
   — E un păienjeniș de galerii amăgitoare. Seamănă toate între ele și te poftesc la fiecare pas să le urmezi. Te conduc în cerc, până când nu mai știi dacă te duci sau vii, dacă mergi sau stai pe loc.
   După ce s-a construit labirintul și Minotaurul a fost închis acolo, regele Minos nu l-a lăsat să piară de foame. În fiecare an, regele Atenei, Egeu, pe care Minos îl biruise în război, era obligat să plătească tribut câte șapte băieți și șapte fete pentru a hrăni monstrul. Întreaga cetate a Atenei era îndoliată.
   Dar într-o zi, Tezeu, viteazul fiu al regelui atenian, a spus:
   — Tată, nu putem privi nepăsători cum tiranul din Creta își hrănește monstrul cu floarea tinerilor noștri.
   — Crezi că eu nu sufăr, fiule? i-a răspuns Egeu îndurerat. Dar ce putem face? Dacă am refuza să plătim tributul, Minos ar porni un nou război împotriva Atenei, iar pierderile noastre ar fi și mai grele.
   — Nu și dacă îi vin de hac Minotaurului!
   Oricât a încercat Egeu să-și înduplece fiul să renunțe, nu a reușit. Tezeu a plecat cu următoarea corabie care ducea tinerii sortiți monstrului!
   — Dacă vei fi în viață când se întoarce această corabie, l-a rugat tatăl său, nu uita să-i înlocuiești pânza neagră cu una albă, pe care ți-am pregătit-o în cală. Până atunci te voi aștepta aici, pe țărm.
   — Așa voi face, tată, i-a promis Tezeu.
   La sosirea în Creta, tinerii atenieni au fost întâmpinați de regele Minos și de familia lui. Fiica regelui, Ariadna, a băgat de seamă imediat că între tinerii îngroziți care au coborât din corabia ateniană era unul care nu părea să se teamă. Privea încrezător în jur, ba chiar zâmbea senin. Era cel mai falnic dintre băieții atenieni și avea trăsăturile cele mai frumoase.
Înainte să priceapă ce se petrece cu ea, Ariadna s-a hotărât să-l salveze cu orice chip pe fermecătorul tânăr. Se îndrăgostise de el fără să-și dea seama.
   A reușit să rămână singură cu Tezeu și i-a oferit ajutorul, cerându-i în schimb ca, de va scăpa cu bine, să se însoare cu ea și să o ia la Atena. Pentru a-l ajuta să-și găsească drumul în labirint, Ariadna i-a dat lui Tezeu un ghem de sfoară, sfătuindu-l să-l deșire în urma lui, ca să poată găsi drumul înapoi.
   Când tinerii atenieni au intrat în labirint, Minotaurul flămând i-a găsit degrabă. Îndrăznețul Tezeu l-a atacat fără să mai stea pe gânduri. Unii spun că Tezeu ar fi avut asupra lui o sabie, cu care l-a străpuns pe monstru. Alții spun că sabia i-ar fi fost dată pe ascuns chiar de Ariadna, la intrarea în labirint.
Alții, că l-ar fi răpus pe monstru cu propriul lui corn, după ce a reușit să i-l rupă. Iar alții că l-ar fi învins doar cu forța brațelor, sugrumându-l. Urmând firul Ariadnei, Tezeu a ajuns din nou la ieșirea din labirint.
   Pentru că nimeni nu se aștepta să scape, s-a strecurat afară nevăzut și a avut timp să dea găuri în toate navele din flota Cretei, scufundându-le, ca să nu poată fi urmărit. A luat-o pe Ariadna și au pornit spre Atena. Când au ajuns la o distanță sigură, au făcut un popas pe mica insulă Naxos. Însă la plecare Tezeu a uitat s-o îmbarce și pe Ariadna, care adormise, epuizată, la umbra unui copac. Trezindu-se singură și disperată, prințesa abandonată a invocat ajutorul zeilor. I-a răspuns însuși Dionysos, zeul vinului și al fertilității, care s-a îndrăgostit de ea și a luat-o de soție.
   Între timp, dumirindu-se că Ariadna lipsește, Tezeu a fost atât de tulburat, încât a uitat să schimbe
pânza neagră, cu care plecaseră în grabă din Creta.
Văzând-o de pe țărm, Egeu a crezut că și-a pierdut fiul și și-a pus capăt zilelor, aruncându-se în valurile
zbuciumate.
   De atunci, Marea Egee îi poartă numele.
Devenit regele Atenei, Tezeu a continuat să rătăcească prin lume, ca printr-un labirint fără ziduri, săvârșind multe alte fapte de strălucită vitejie și cugetând la căile întortocheate ale acestei lumi.

Sfarsit