Rezumat scurt "Străinul" de Albert Camus

Rezumat scurt la romanul "Străinul" scris de romancierul francez Albert Camus și publicat de acesta in anul 1942. Rezumat la ambele părți ale celebrei cărți "Străinul", preluat de pe Wikipedia. Conține și descrierea personajelor principale din carte. Romanul "Străinul" îl are ca personaj principal pe Meursault, un francez de origine algeriană care află de moartea mamei sale și care la înmormântarea acesteia nu arată nicio stare de tristețe, ci mai degrabă, o stare de indiferență.

Citește și
Rezumat Ciuma de Albert Camus
Referat "Străinul" de Albert Camus
Rezumat la romanul Străinul de Albert Camus
Rezumat Moartea fericită de Albert Camus
Rezumat pe capitole Căderea de Albert Camus
Rezumat scurt Primul Om de Albert Camus
Rezumat Mitul lui Sisif de Albert Camus


Rezumat scurt "Străinul" - prima parte
Meursault, un francez algerian, află de moartea mamei sale. La înmormântarea ei, el nu arată nicio stare de tristețe, ci mai degrabă una de indiferență. Când este întrebat dacă dorește să vadă corpul, refuză și, în schimb, fumează și bea cafea în fața sicriului. A doua zi, el o întâlnește pe Marie, o fostă colegă de muncă. Cei doi merg să înoate împreună, vizionează un film de comedie și încep să aibă o relație sexuală, în ciuda faptului că înmormântarea mamei sale avusese loc cu o zi mai înainte. În următoarele câteva zile, el îl ajută pe prietenul și vecinul său, Raymond Sintès, să se răzbune pe o iubită maură bănuită de infidelitate. Meursault este de acord să-i scrie o scrisoare iubitei lui Raymond, cu unicul scop de a o invita astfel încât Raymond să facă sex cu ea și apoi să o scuipe în față în ultimul minut ca un gest de răzbunare emoțională. Meursault nu vede nici un motiv să nu-l ajute, mai ales că-l place pe Raymond. El nu își exprimă niciun motiv de îngrijorare că iubita lui Raymond va fi rănită emoțional, aflându-se într-o stare de apatie.

Scrisoarea își produce efectul: iubita se întoarce, dar situația escaladează atunci când ea îl lovește Raymond după ce el încearcă să o dea afară, iar Raymond o bate. Raymond este dus la tribunal, iar, după ce Meursault depune mărturie în favoarea lui, scapă doar cu un avertisment. După acest moment, începe însă să fie urmărit de un grup de arabi, condus de fratele fetei. Într-una din zile, Raymond îi invită în week-end pe Meursault și Marie la casa de pe plajă a unui prieten, Masson. Ei sunt urmăriți acolo de fratele iubitei lui Raymond și de un prieten arab; acolo are loc o confruntare, iar Raymond este rănit cu un cuțit. Mai târziu în aceeași zi, Meursault, plimbându-se pe plajă, îl întâlnește pe unul dintre arabi. El este dezorientat din cauza insolației, iar când arabul își scoate cuțitul, Meursault îl ucide, împușcându-l repetat cu un revolver. El nu divulgă cititorului niciun motiv al crimei sau al împușcăturilor repetate, în afară de faptul că a apăsat pe trăgaci, fără să vrea, fiind deranjat de căldură și de lumina soarelui.

Rezumat scurt "Străinul" - partea a doua
Meursault este arestat și închis, însă se obișnuiește repede cu ideea, petrecându-și mare parte din timp dormind sau analizându-și mintal obiectele pe care le deținea în apartamentul său. Tăcerea și pasivitatea lui din timpul proceselor îl face pe procuror să intuiască lipsa oricăror remușcări pentru crima comisă și să se concentreze mai mult pe incapacitatea sau refuzul lui Meursault de a plânge la înmormântarea mamei sale decât pe crima propriu-zisă. Avocatul îl împinge pe Meursault de a spune adevărul, dar nu reușește, iar mai târziu Meursault explică cititorului că nu a fost niciodată cu adevărat capabil să simtă vreo remușcare sau emoție pentru oricare dintre acțiunile sale din viață. Procurorul îl învinovățește teatral pe Meursault și pretinde că acesta este un monstru fără suflet, incapabil de a simți remușcări și că merită, prin urmare, să moară pentru crima lui. Deși avocatul lui Meursault îl apără și îi spune mai târziu că se așteaptă la o sentință blândă, judecătorul îl condamnă la moarte prin decapitare.

Aflat în închisoare, în așteptarea executării pedepsei cu moartea prin ghilotinare, Meursault este vizitat de un preot, dar refuză categoric îndreptarea spre Dumnezeu, explicând că Dumnezeu este o pierdere de timp. Deși capelanul persistă în încercarea de a-l scoate pe condamnat din starea sa de ateism (sau, poate mai exact, din apatia lui), Meursault îl atacă într-un acces de furie determinat de frustrările sale, de absurditatea condiției umane și de angoasa lui personală față de lipsa de sens a existenței sale. La început, el precizează că oamenii nu au dreptul să-l judece pentru acțiunile sale sau pentru cine este el, și nimeni nu are dreptul de a judeca pe altcineva. În cele din urmă, Meursault îşi găseşte liniştea şi fericirea, meditând asupra indiferenței universului față de omenire și asupra propriei sale vieți.

Personajele cărții "Străinul" de Albert Camus
- Meursault este un franco-algerian care află de moartea mamei sale printr-o telegramă. Indiferența lui Meursault față de vestea morții mamei sale demonstrează o detașare emoțională față de mediul său de viață. Există mai multe momente semnificative în întregul roman care nu au un impact emoțional asupra lui Meursault. El nu arată emoție când află că mama lui a murit, când Marie îi spune că-l iubește sau când ucide pe cineva. O altă trăsătură a lui Meursault este că îi place adevărul și nu-i pasă cum îl văd ceilalți oameni. Cu toate acestea, comite sperjur prin furnizarea unei mărturii false în numele vecinului său, Raymond. El este privit ca un străin de către societate din cauza indiferenței sale.

- Raymond Sintès este vecinul lui Meursault, care-și bate amanta, cauzând un conflict cu arabii. El îl aduce pe Meursault în conflict ceea ce duce în cele din urmă la uciderea unui arab. Raymond poate fi un personaj complementar al lui Meursault, el luând măsuri în timp ce Meursault este indiferent. Raymond și Meursault par să dezvolte o legătură în cursul poveștii, care se încheie cu mărturia lui Raymond Sintès în timpul procesului. Raymond, de asemenea, crede că poate controla oamenii - el atacă o femeie deoarece crede că ea l-a înșelat și insistă că Meursault este prietenul său, după o favoare simplă a lui Meursault.

- Marie Cardona este o dactilografă de la același loc de muncă cu Meursault. La o zi după înmormântarea mamei lui Meursault, ea îl întâlnește pe o plajă publică, reluându-și relația. Întrebat dacă o iubește, Meursault răspunde că nu crede asta. El este însă de acord să se căsătorească cu ea înainte de crimă și de arestarea sa. Marie, ca și Meursault, se bucură de contactul fizic sub forma actului sexual. Ea reprezintă viața plăcută pe care Meursault o dorește, iar înfățișarea ei plăcută este unul din lucrurile căruia Meursault îi duce lipsa în închisoare.

- Masson este proprietarul casei de pe plajă unde îi duce Raymond pe Marie și Meursault. Masson este o persoană lipsită de griji căruia îi place să-și trăiască viața pur și simplu și să fie fericit. El vrea să-și trăiască viața fără restricții.

- Salamano este un om bătrân care își scoate în mod curent câinele la plimbare. El își abuzează câinele, dar este atașat de acesta. Când își pierde câinele, devine tulburat și îi cere un sfat lui Meursault. Acesta nu îi oferă un sfat util, iar Salamano recunoaște că viața lui s-a schimbat.

- Arabii - grupul etnic o include pe amanta lui Raymond. Faptul că niciun arab nu a primit un nume în Străinul a determinat ostilitatea algerienilor față de Camus.

- Arabul - El este împușcat de Meursault pe o plajă din Alger. Arabului i s-a dat o identitate în romanul Cazul Meursault, contraanchetă (2013) scris de jurnalistul și romancierul algerian Kamel Daoud.