Rezumat Rodul Tainic de Ioan Slavici

Rezumat scurt la basmul "Rodul Tainic" scris de scriitorul român Ioan Slavici. Rezumat de o pagină la povestirea "Rodul Tainic", care spune povestea lui Danciu, un tânăr țigan care a urcat în copac timp de șapte zile pentru a afla gustul roadelor din copac. El însă a întâlnit-o pe Lia Zâna Zânelor cu care s-a însurat și împreună au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.





Vezi si
Rezumatul basmului Zana Zorilor
Rezumat la Doi feti cu stea in frunte
Rezumat la Doi frati buni
Rezumat la povestirea Băiet sărac
Rezumat Stan Bolovan
Rezumat Ileana cea șireată
Rezumat Florita din codru
Rezumat Limir-Imparat
Rezumat Spaima Zmeilor






Rezumat Rodul Tainic de Ioan Slavici
Era odată un împărat care avea un copac foarte înalt și niciodată nu mâncase din rodul rodul lui, pentru că cineva sau ceva lua fructele chiar când se coceau. El a dat știre în împărăție că va da una din fetele lui de nevastă celui care îi va spune ce gust au roadele. Toți boierii și fii de împărat de pe lume au venit să urce în copac, însă niciunul nu a aflat gustul roadelor.

Danciu, un țigan de la curtea împărătească s-a dus la împărat și i-a spus că se va duce și el, iar împăratul cu neîncredere, până la urmă l-a lăsat. Danciu și-a făcut cățărătoare din fier și a urcat timp de 3 zile, până când a ajuns la casa lui "Vântul cel fără de astâmpăr", însă acesta nu a știut ce gust are rodul copacului. După alte trei zile a ajuns la casa lui "Omul-din-lună", și cum nici acesta nu știa gustul rodului, a mai urcat încă trei zile până la Mama Soarelui, care nici ea nu a putut să-l lămurească.

După încă o zi de urcat în copac, Danciu a ajuns la poarta Raiului, unde a întâlnit o fată frumoasă care i-a propus să se bage vizitiu la Lia care, era Zâna Zânelor. El a acceptat și au plecat spre castelul Liei. Zâna Zânelor l-a pus pe Danciu să se spele și după o jumătate de ceas, acesta a devenit foarte frumos, aproape ca un Făt Frumos.

După ce a slujit timp de trei zile, Zâna Zânelor a spus că va fi nevasta lui dacă va reuși să facă exact la fel ca ea. Danciu a trecut probele Zânei, însă, când și-a pieptănat părul, a devenit un adevărat Făt Frumos. Lia a făcut nuntă cu el și a doua zi l-a trimis să vâneze doar doi iepuri. Cum el a vânat patre iepuri, s-a pomenit cu stăpânul lor care s-a supărat și l-a provocat la luptă. Danciu a învins și tărâmul a scăpat de omul rău.

Danciu a gustat din rodul copacului și a coborât înapoi pe pământ pentru a-i spune împăratului ce gust au fructele. Acesta i-a dat cu greu fata promisă, iar Danciu împreună cu mama lui și cu fata de împărat au urcat înapoi în copac pentru a se întoarce la Zâna Zânelor. Când a ajuns la înălțime, i-a dat drumul fetei și aceasta s-a sfărâmițat în mii de bucățele, rămânând din ea doar capul. Danciu s-a căit pentru ce a făcut și împreună cu mama lui au coborât înapoi pe pământ.

Cu ajutorul unui praf magic pe care îl avea mama lui Danciu, au reușit s-o învie pe fată și apoi au urcat în copac până când au ajuns înapoi la Zâna Zânelor.

Danciu i-a făcut mamei lui un castel imens, iar el împreună cu Zâna Zânelor au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.