Rezumat scurt la Ucenicia lui Ionuț - Frații Jderi

Rezumat scurt al romanului "Ucenicia lui Ionuț", volumul 1 al trilogiei "Frații Jderi" scrisă Mihail Sadoveanu. Rezumat scurt la "Ucenicia lui Ionuț", primul volum din "Frații Jderi" în care este vorba ucenicia tânărului Ionuț la curtea domnitorului Ștefan cel Mare, unde devine frate de sânge cu Alexăndrel-Vodă, fiul acestuia. Naivi datorită vârstei, cei doi băieți intră în diverse situați grele din care ies cu ajutorul inteligenței, curajului și priceperii lor în mânuirea armelor.

Vezi si
Rezumat scurt "Oamenii Măriei Sale" - Frații Jderi
Rezumat scurt Izvorul Alb - Frații Jderi
Rezumat pe capitole la Ucenicia lui Ionuț - volumul 1 din Frații Jderi






Rezumat scurt la Ucenicia lui Ionuț - Frații Jderi
       "Ucenicia lui Ionut" (1935) prezinta formarea lui Ionut Jder, fiul cel mai mic al lui Manole Par-Negru, pregatirea sa in mestesugul armelor, pe care-l deprinde in slujba lui Alexăndrel -Voda, dorind sa-si implineasca visul de a ajunge la Curtea domneasca, la Suceava. Cu prilejul sfintirii hramului manastirii Neamt, Stefan Voievod il randuieste tovaras lui Alexăndrel Voievod. Cei doi tineri sunt crescuti aspru, in spiritul barbatiei si al demnitatii, devin frati de cruce, isi impartasesc grijile si necazurile. Lipsa de experienta, naivitatea varstei, firea lor pasionala si cutezatoare ii pun in situatii grele din care ies datorita inteligentei, curajului si priceperii in manuirea armelor.
       Dupa sarbatoarea Hramului, Stefan cel Mare se opreste la grajdurile domnesti din Timis, ingrijite de comisul Manole Par-Negru, unde se gaseste armasarul alb de rasa, Catalan, pentru a fi pazit impotriva hotilor. Ionut afla de un complot urzit impotriva domnitorului si il salveaza vitejeste pe Alexandrei. In aceeasi noapte, Manole impiedica furtul armasarului Catalan, care fusese pus la cale de boierul Mihu, un roman pribeag in Polonia si care tocmise pentru aceasta pe vestitul hot, cazacul Gogolea, deoarece se spunea ca in acest armasar statea puterea legendara a domnitorului si de aceea invingea in razboaie pe toti dusmanii Moldovei.
       In lupta de la Lipnic cu tatarii este evidentiat eroismul fratilor Jderi, Simion si Ionut, strategia geniala a voievodului Stefan, ducand la prinderea feciorului hanului tatar. Nasta, iubita lui Ionut, este rapita de tatari, vanduta lui Suleiman-Bey si dusa intr-o tabara turceasca pe malul Dunarii. Ionut pleaca in cautarea Nastei, trece prin mai multe peripetii nscandu-si viata, dar e salvat de fratii si de tatal sau. Ionut afla ca Nasta s-a sinucis aruncandu-se in Dunare de pe corabia care o ducea in robie. Episodul se incheie cu uciderea hanului tatar de catre Gheorghe Botezatu, slujitorul credincios al lui Ionut, iar el revine la Curtea domneasca si va deveni un adevarat ostean al Mariei-Sale.