Rezumat scurt Izvorul Alb - Frații Jderi

Rezumat scurt al romanului "Izvorul Alb", volumul 2 al trilogiei "Frații Jderi" scrisă Mihail Sadoveanu. Rezumat scurt la povestirea "Izvorul Alb", al doilea volum din "Frații Jderi" în care este vorba Simion Jder, care se îndrăgostește de Marușca și care apoi este răpită de către Niculăieş Albu și dusă în Țara Leșească. Între timp, Ionuț Jder a cărui ucenicie s-a petrecut în primul volum, este pedepsit și trimis ca oștean la Cetatea Neamțului.

Vezi si
Rezumat scurt "Oamenii Măriei Sale" - Frații Jderi
Rezumat scurt la Ucenicia lui Ionuț - Frații Jderi
Rezumat pe capitole la Ucenicia lui Ionuț - volumul 1 din Frații Jderi






Rezumat scurt Izvorul Alb - Frații Jderi
        "Izvorul Alb" este, mai ales, un poem al iubirii. Simion Jder se indragosteste de Marusca, fiica lui Iatco Hudici, care este rapita si dusa in Tara Leseasca. Cu invoirea lui Stefan, Jder merge in Polonia si isi aduce inapoi iubita.
       Ionuţ Jder, pedepsit pentru acţiunile sale oarecum infantile, este trimis oştean la Cetatea Neamţului, avându-i ca tovarăşi pe Samoilă şi pe Onofrei, fiii starostelui Nechifor Căliman. Ştefan organizează o vânătoare la Izvorul Alb, la Ceahlău, unde voia să afle de la un pustnic, un fel de mag arhaic rămas în inima munţilor, dacă trebuie sau nu să intre în război cu Imperiul Otoman. Sihastrul este crezut mort, dar Domnul îl vede în vis „binecuvântând un pojar uriaş care cuprinsese satele şi târgurile ţării”.
       Nicodim îi tălmăceşte visul, cum că un călăreţ pe cal alb va învinge fiara. Simion Jder apare şi el în acest volum; el trece graniţele cu fraţii săi, deghizaţi în negustori, dar cu arme în căruţe, pentru a o recupera pe Maruşca lui Jaţko Hudici, răpită de Niculăieş Albu, nepotul boierului Mihu. În luptă cu Simion, Niculăieş este ucis, iar Jderii se întorc cu Maruşca, care urmează, a se căsători cu Simion. In episodul primirii prinţesei Maria de Mangop la curtea domnească, este descris fastul curţii lui Ştefan, cu nimic mai prejos decât al oricărei curţi europene a timpului.