Rezumat scurt "Oamenii Măriei Sale" - Frații Jderi

Rezumat scurt la romanul "Oamenii Măriei Sale" care face parte din trilogia "Frații Jderi" scrisă de Mihail Sadoveanu. Rezumat scurt al romanului "Oamenii Măriei Sale" în care este vorba despre evenimentele istorice petrecute între anii 1471-1475. Acest al treilea roman se axează pe descrierea căsătoriei lui Simion Jder cu Marușca, și pe lupta de la Vaslui dintre românii coduși de Stefan cel Mare și turcii.

Vezi si
Rezumat scurt Izvorul Alb - Frații Jderi
Rezumat scurt la Ucenicia lui Ionuț - Frații Jderi
Rezumat pe capitole la Ucenicia lui Ionuț - volumul 1 din Frații Jderi







Rezumat scurt "Oamenii Măriei Sale" - Frații Jderi
"Oamenii Mariei Sale" prezinta evenimentele istorice petrecute intre 1471-1475. Este descrisa casatoria lui Simion Jder cu Marusca. O pagina impresionanta o constituie lupta de la Vaslui. Turcii pregatesc un nou atac impotriva Moldovei, Ionut este trimis - ca iscoada -de Voda sa aduca vesti din Grecia si de la muntele Athos. in drumul sau aventuros, Ionut se intalneste cu inteleptul si viteazul sau frate, calugarul Nicodim, care-1 sfatuieste cum sa treaca muntii in Transilvania si in Tara Romaneasca. Ionut este insotit de Gheorghe Botezatu, iar drumul este un prilej de a prezenta, in contrast, imaginea Moldovei si imparatia Otomana. intamplarile din acest episod sunt dintre cele mai aventuroase: prinderea si decapitarea unor boieri tradatori, primirea solilor venetieni de catre Ionut in targ la Roman, apoi la Curtea domneasca.





Romanul se incheie cu lupta de la Vaslui, unde Stefan a obtinut o victorie stralucita impotriva puhoiului turcesc condus de sultanul Mehmed El Fatih, cel ce se socoate "trimis al lui Alah pe pamant". in lupta au fost si pierderi grele de vieti omenesti, dureroase pentru domnitor. Avand cultul mortilor pe campurile de batalie, Stefan ii plange pe eroii care au pierit la Vaslui, intre care se numara si batranul comis Manole Par-Negru, Simion Jder, Caliman si fiul sau, Samoila, poruncind o slujba pentru sufletele celor cazuti pe campul de lupta in toate bataliile anterioare si pe care voievodul ii pomeneste pe fiecare, pe nume.
Stefan dicteaza scrisori diplomatice in care vesteste izbanda si previne asupra noului pericol ce ameninta toate tarile si de aceea cere ridicarea intregii crestinatati impotriva paganilor. in final, parintele Nicodim, intors in chilia lui de la Neamt, consemneaza in ceaslov: "Anul de la Hristos 1475, () fost-a mare razboi cu turcii la Vaslui si i-a biruit Luminatia sa Stefan-Voda pe pagani. Pierit-au in acest razboi parintele nostru dupa trup, comisul Par-Negru si fratele nostru dupa trup comisul Simion si alti multi, Dumnezeu sa-i miluiasca intru iertarea sa".