Comentariu scurt Rondelul cascadelor de roze

Comentariu scurt la poezia "Rondelul cascadelor de roze" scrisă de poetul român Alexandru Macedonski. Comentariu la "Rondelul cascadelor de roze" a cărui temă este construită în jurul substantivului „roză”, în permanență la plural, și în permanență determinat direct, în poziție de subiect al propoziției „se surpă rozele grămadă”.

Vezi si
Comentariu "Rondelul Cupei de Murano"
Comentariu "Rondelul Rozelor de august"
Comentariu "Rondelul rozelor ce mor"
Comentariu "Rondelul ajungerii la cer"
Doua comentarii Noapte de decemvrie







Comentariu scurt Rondelul cascadelor de roze
Rondelul este o poezie cu formă fixă alcătuită în general de la treisprezece până la cincisprezece versuri în care primele două versuri se repetă identic în poziția șapte și opt, iar versul final este identic cu primul vers. În general versificația rondelului se limitează la două rime. În cazul nostru prima strofă are rimă îmbrățișată, măsura versului fiind de nouă silabe, la fel și cea de-a doua strofă. Cea de-a treia însă are rimă încrucișată, iar ultimul vers nu păstrează rigoarea clasică diferind ca formă de primul vers.
Tema principală este construită în jurul substantivului „roză”, în permanență la plural, și în permanență determinat direct, în poziție de subiect al propoziției „se surpă rozele grămadă”. Trandafirii sunt preferații poetului, tocmai pentru frumusețea, gingășia și sensibilitatea lor sau poate pentru semnificantul direct, iubirea.
Imaginea lăsată să transpară din întregul poem, este aceea a unui rai a trandafirilor, abundența acestora fiind marcată direct în structuri metaforice de mare sensibilitate: „se surpă rozele grămadă”, „sau întocmesc câte-o cascadă”, „sunt un torent, sunt o cascadă”. Natura prin corespondență între universul floral și cel uman, pare să îmbie, să alinte și sa aline sufletul poetului, trandafirii personificați „de-oricâte stavili nu le pasă” părând să irumpă ca-ntr-o explozie de bucurie, imaginile vizuale și cele olfactive îmbinându-se într-un dans al corespondenței secrete între realitate și starea provocată de aceasta.