Rezumat "Alexandru Lăpușneanu" de Costache Negruzzi

Rezumat scurt al nuvelei "Alexandru Lăpușneanul" scrisa de Costache Negruzzi. Un rezumat de o pagina la celebra povestire "Alexandru Lăpușneanu" in care este vorba despre domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpușneanu care vine cu o armata pentru a-si recupera tronul. Pe drum primeste patru boieri soli care venisera sa-i spuna ca tara este multumita de actualul conducator si sa faca cale intoarsa. Alexandru Lăpușneanu refuza si continua sa se indrepte spre Moldova cu oastea sa.

Fișă de lectură "Alexandru Lăpușneanul".







Rezumat "Alexandru Lăpușneanu" preluat de pe Wikipedia
     Alexandru Lăpușneanu intră în Moldova cu o armată turcească, hotărât să-și recupereze tronul. Pe drum primește o solie compusă din patru boieri, Veveriță, Moțoc, Spancioc și Stroici, care încearcă să-l convingă că țara este mulțumită cu actualul domnitor, Ștefan Tomșa. Alexandru Lăpușneanu refuză să se întoarcă din drum și le dă de înțeles că va face tot ce-i stă în putință să slăbească puterea boierilor după ce va fi luat țara în primire. Mâhniți, toți boierii, mai puțin Moțoc, pleacă, dar acesta încearcă să-l convingă pe Lăpușneanu să vină în țară fără armată, pentru a aprecia singur situația țării. Simțind capcana, acesta râde de încercarea lui Moțoc, spunându-i că-l va cruța când va prelua țara, deoarece va avea nevoie de un „intrigant” ca să țină boierii în frâu.
     Auzind de venirea lui, domnitorul fuge în Valahia, și Lăpușneanu este primit cu nădejde și încredere de popor. Din postura de domnitor acesta pornește să sărăcească boierii și să-i omoare la cea mai mică provocare. Moțoc, ajuns vornic, se folosește de nepăsarea lui Vodă pentru a mări taxele. Aceștia apelează la soția lui, doamna Ruxanda, care încearcă să-l convingă să înceteze să omoare, amintindu-i de viața de apoi, dar fără succes.





     Ca să scape într-un final de amenințarea boierilor, noul domnitor îi cheamă la un praznic, sub pretext de împăcare și pune gărzile să-i omoare. Ulterior pune să li se taie capetele și le așază pe masă. Mulțimea se adună afară furioasă și-l cere pe Moțoc drept ofrandă, cerere pe care domnitorul le-o satisface fără ezitare. După, acesta se duce în apartamentele soției și o aduce în sala măcelului, ca „leac de frică”, dar aceasta leșină. Singurii care scapă sunt cei doi boieri tineri, Spancioc și Stroici, care fug și trec Nistrul.
Patru ani mai târziu, acesta îi face pe plac doamnei Ruxanda și nu mai omoară, doar schingiuie. Acesta încearcă să-i prindă pe cei doi boieri, fără succes, și, în așteptarea unui atac, întărește cetatea Hotinului, unde se îmbolnăvește de febră tifoidă și e bântuit de cruzimea sa din trecut. Acesta îl cheamă pe mitropolitul Teofan și-și cere iertare și cere să fie călugărit înainte de moarte. Când acesta e cuprins de un leșin care-l lasă rece și rigid, preoții, crezându-l mort, îl călugăresc sub numele de Paisie și-l numesc domnitor pe fiul lui minor, Bogdan. Auzind acestea, Spancioc și Stroici se întorc în țară.
     La trezire, Lăpușneanu este cuprins de furie aflând faptele mitropolitului și-l dă afară din cameră. Cei doi boieri, care stăteau la ușă, o conving pe Ruxanda că Lăpușneanu vrea să-l omoare pe Bogdan și o conving să-l otrăvească. Aceștia doi îl veghează când își dă duhul.