O pisică de Tudor Arghezi - rezumat scurt, text descriptiv, figuri de stil

Gasiti in aceasta pagina, rezumatul textului "Opisica" scris de Tudor Arghezi, precum si explicatia pentru care este un text descriptiv, figuri de stil care se gasesc in text si imaginile artistice prezente text - imagini vizuale, auditive si tactile. Toate pentru clasa a cincea.







Rezumat scurt la textul O pisică de Tudor Arghezi
O pisica neagra a intrat in urma cu doua luni in casa si la fermecat pe stapanul casei. El observa ca desi nu mai intrase in casa niciodata, pisica se simtea ca la ea acasa plimbanduse prin toate odaile.

Stapanul casei "intreaba" pisica neagra de unde a venit si cum de a ales tocmai casa lui. Pisica ii raspunde cu un simplu "Miau" si cu capul ridicat privind in ochi barbatul. Atunci barbatul o invita sa stea la ei in casa si ii ofera canapeaua pentru a dormi si oglinda pentru a se "gati". Ii promite pisicii ca va avea o farfurie de portelan pe care copii o vor umple in fiecare zi cu apa. Pisica raspunde cu un nou "Miau" si incepe sa se frece de piciorul barbatului.

Copii sunt impresionati de culoarea neagra a pisicii si de labutele ei moi, iar bunica crede ca culoarea ei neagra aduce noroc. Pisica nu a mai plecat de la ei din casa si doarme in fiecare zi pe perna ei mare de matase. In camera unde doarme pisica, propietarii casei au depozitat toate suvenirurile lor.

Ei aud un zgomot, dar isi dau seama ca era pisica care torcea.





De ce textul "O pisica" de Tudor Arghezi este un text descriptiv
Este un text descriptiv, deoarece autorul folosește un limbaj expresiv, literar si artistic în descrierea și prezentarea întâmplărilor la care participă pisica.

Figuri de stil din textul "O pisica" de Tudor Arghezi
Pasul mut și lin; - silueta de catifea; - geană fină; - liniște aristocrată; - stil suav; - neagră ca bezna; - tare și suplă ca o ceată din în întunecime; - luminile de aur; - ochilor ei lunatici; - urzeala sângelui cu carnea ca o floare; - firimitura de stea; - farfurie de porțelan cu două flori de smalt; - izvor de apă ca o foaie de garoafă palidă și roză; - donița lor de cristal; - blana de lutră; - blana caldă; - mănușile moi ca niște pensule de pictură; - perină de mătase ușoară ca o umbră cu broderii de fir; - lenei surîzatoare; - presurile de lînă ca niște drumuri scurte boite cu soare; - ciucure de borangic; -  oprită ca un fluture negru; - toarce ca fusul; - murmură ca marea, cîntă ca vîntul; - șuieră ca grîul, vioara lumii; - visul se aude ca un ecou al viorilor din țărînă și apă.

Imaginile artistice din textul O pisica de Tudor Arghezi.
Imagini  vizuale: pasul lin; neagra ca bezna; supla ca o ceata; gurita ca o foaie de garoafa palida si roza; perina mare si usoara ca o umbra; manusile de velur ale labelor; toarce ca fusul;
Imagini auditive: pasul mut; murmura ca marea, canta ca vantul, suiera ca graul; asculta vioara lumii;
Imagini tactile: moi ca niste pensule de pictura; frecandu-si blana calda;