Rezumat scurt si pe capitole Colț Alb de Jack London

Rezumat scurt al romanului de aventuri "Colț Alb" scris de scriitorul american Jack London si publicata in anul 1906. Rezumat pe capitole si parti ale celebrului roman "Colț Alb" care urmărește viața lupului Colț Alb de la nașterea sa din apropierea unui sat indian până la mutarea sa în San Francisco și nașterea propriilor săi pui.

Actiunea romanului Colț Alb, este una dintre cele mai celebre povești semnate de Jack London. Se desfășoară în anii 1890, în timpul goanei după aur din regiunea Klondike din teritoriul canadian Yukon.

Citește și
Rezumat scurt "Colț Alb" de Jack London
Rezumat la cartea Chemarea străbunilor de Jack London



Rezumat scurt Colt Alb


Doi oameni, Bill și Henry, porniți într-o uriașă aventură, aflați în ținutul care se învecinează cu cercul polar, numit "sălbaticul Wild", trec printr-o situație disperată. Rămânând doar cu trei cartușe, ei trebuie să facă față atacului unei haite de lupi, care înnebuniți de foame băgaseră frica în câinii legați în ham, care trăgeau o sanie făcută din scoarță groasă de mesteacăn, sanie în care se afla coșciugul lordului Alfred , care-și găsise sfârșitul prin acele ținuturi. Singurul mod de apărare împotriva agresorilor, din ce în ce mai numeroși, era menținerea în permanență, începând cu lăsarea serii, a unui foc puternic, lupii fiind îndepărtați de cioturile sau tăciunii aprinși, aruncați asupra lor. Cu timpul, cercul din jurul focului se strângea, câinii căzând pradă lupilor. Şi Bill avusese aceeaşi soartă, când ieşise din raza focului pentru a îndepărta, cu singurul cartuş pe care-l mai avea ceata hămesită.

După moartea lui Bill, Henry trebui să facă singur faţă invadatorilor, timp de mai multe nopţi. Ameninţat de colţii fiarelor, acesta lărgi focul şi se ghemui în mijloc, spre disperarea haitei.

Henry va scăpa cu viaţă, căci o dată cu venirea zorilor se auziră glasurile oamenilor veniţi să ridice sicriul, pe care acesta, după dispariţia lui Bill, avusese grijă să-l ridice într-un copac, pentru a nu cădea pradă lupilor.

În următoarele patru părţi ale romanului ( cartea are 5 părţi, iar fiecare parte este alcătuită din 5-6 capitole ), scriitorul ne va introduce în lumea lupoaicei Kiche (cea care se apropia cel mai mult de cercul de foc al lui Henry ) ca mai apoi, după ce va da viaţă la "cinci ghemotoaice vii", atenţia să se concentreze asupra puiului cenuşiu, numit de un indian Colţ Alb.

Din momentul ieşirii din vizuină, va începe marea aventură a vieţii lui. Prins de indianul Castor Cenuşiu, Colţ Alb a trăit în tabăra indienilor de pe fluviul Mackenzie într-o permanentă încordare, ameninţat de colţii tuturor câinilor şi mai ales ai lui Lip-Lip, şeful haitei, dar şi de mâinile oamenilor.

Din cauza foametei, dar şi ca urmare a datoriilor făcute de Castor Cenuşiu, acesta îl va vinde lui Smith Frumosu, în Fort-Yuko, loc unde căutăorii de aur, din 1898, erau în număr mare.

Bătut în duşmănie de Smith Frumosu, Colţ Alb îşi potolea ura faţă de acesta, ucigând fără cruţare orice câine care era introdus în cuşcă. În urma unor pariuri, în cuşca lui Colţ Alb fu introdus un buldog fioros, pe nume Cherokee. Sfârşitul lui Colţ Alb era aproape, dacă nu interveneau doi străini (Weedon Scott şi Matt) care, ameninţându-l şi lovindu-l pe Smith Frumosu, pun capăt oribilei scene. De acum "se vor ivi pentru Colţ Alb zorii unei vieţi noi, de o frumuseţe necunoscută".

Cumpărat de judecătorul Weedon Scott, Colţ Alb îl va însoţi pe acesta, mai întâi, la San Francisco şi apoi la Sierra Vista, la proprietatea acestuia. Tratat cu blândeţe, instinctele de fiară i se domolesc. În curând, Colţ Alb va câştiga încrederea celor din jur. El va fi acela care va salva stăpânul în două situaţii : când judecătorul căzuse de pe cal, alertându-i familia, şi când Jim Hall, un condamnat pe viaţă din San Quentin, evadează şi pătrunde în casa judecătorului pentru a-l omorî.

În urma atacului asupra condamnatului, Colţ Alb se va alege cu trei coaste rupte şi cu un picior frânt. După o lungă perioadă petrecută în strânsoarea ghipsului, Colţ Alb îşi recunoaşte urmaşul, unul din jumătatea de duzină ai căţeluşei Collie.


Colt Alb rezumat pe capitole


PARTEA I


Capitolul 1 – Pe urmele prăzii

In Nordul înghețat, în Sălbăticia pură, o sanie își croia drum prin nămeti, trasă de caini. Bill si Henry transportau cadavrul lordului Alfred, intr-un cosciug spre Fort McGurry. Lupii ii urmãresc si le mãnancã primul caine.

Capitolul 2 – Lupoaica

O lupoaicã bagã groaza in cei doi pentru cã le ademeneste cainii, unul cate unul, spre haita flãmandã. este foarte isteatã si este obisnuitã cu oamenii deoarece este un caine fugit in Sãlbãticie. Stie cand sã atace cu precizie.

Capitolul 3 – Urletul foamei

Bill este mancat de lupi, iar Henry nu mai poate dormi de frica lor. Acestia se apropie tot mai mult de el si sanie. Leagã cosciugul intr-un copac si isi continua drumul urmãrit indeaproape de haitã. Lupii incep sã urle toti de foame in timp ce asteaptã ca focul sa se stingã si sã-l mãnance pe Henry. Acesta, ingrozit isi asteaptã sfarsitul si tocmai cand lupoaica dã semnalul de atac, atunci apar sãniile cu oamenii de la fort care-l salveazã asfel de la moarte.


PARTEA a-II-a


Capitolul 1 – Lupta colților

Lupoaica a fost prima care a fugit la venirea oamenilor. Doi dintre lupi, unul mai tanãr si altul mai bătran se luptã pentru a-i intra in gratii. Haita prinde un ren si dupã ce-l mãnancã se despart. Apare un al treilea lup care se tine dupã lupoaicã, Lupii se bat intre ei pentru a-i dovedi cine-i mai tare si castigã cel mai bãtran dintre ei. Acesta se numea Chiorul pentru cã nu avea un ochi si era un lup incercat in multe lupte si avea multã experientã

Capitolul 2 - Vizuina

Cei doi dau tarcoale unei tabere de indieni, deoarece acolo era mancare. Lupoaica gãseste o vizuinã unde fatã cinci pui de lup. Chiorul cautã hranã pentru lupoaica si pui, dar este tinut la distantã.

Capitolul - Puiul cel sur


Unul dintre pui este sur ; ceilalti sunt rosiatici. Este mai inteligent decat fratii lui si mai agresiv.In timpul foametei, cand nu se gãsea nimic de mancare, fratii lui mor pe rand el fiind singurul supravietuitor. Chiorul este ucis de un ras pe cand era in cãutarea hranei. Lupoaica este nevoitã sã plece dupã vanat.

Capitolul – Peretele dinspre lume

Puiul cel sur este fascinat de lumina de la gura vizuinii. Iese din vizuinã si trãieste primele lui experiente. Vaneazã pentru prima oarã, este vanat la randul lui, cade in apã, este atacat de o nevãstuicã si este cat pe ce sã-si afle sfarsitul. Il salveazã lupoaica in ultimul moment.

Capitolul – Legea vânatului

Puiul creste repede si invatã sã vaneze alãturi de mama sa, devenind mai puternic, mai increzător si mai intelept Sunt atacati de o femelã ras, dar impreunã, dupã o luptã sangeroasã, ii vin de hac. Amandoi se aleg cu rãni serioase dar puiul invatã legea vanatului: Mãnancã sau vei fi mancat!


PARTEA a-III-a


Capitolul – Făuritorii focului

Pentru prima oarã puiul de lup intalneste oamenii; muscã mana indianului Castor Cenusiu, primeste prima bãtaie si numele de Colt Alb. Lupoaica vine sã-si scape puiul din mainile oamenilor dar indienii o recunosc ca fiind cãteaua Kiche ce a fugit in Sãlbãticie acum un an. Spre surprinderea lui lupoaica cea agresivã devine blandã. Pleacã cu totii in tabãrã. Cainii se reped la ei dar indienii ii potolesc cu pietre si bete. Colt Alb este terorizat de Lip Lip, un caine mai mare si bãtãus care nu-i dã pace deloc. Acesta il atacã de cate ori il vede si-l muscã. Indienii fac focul iar Colt Alb se arde la bot spre amuzamentul tuturor.

Capitolul - Robia

Colt Alb invatã sã se supunã oamenilor domesticindu-se incet-incet. Lip Lip este cosmarul vietii lui. Il bate de cate ori il vede, inrãindu-l si mai tare. Lupoaica il pedepseste pe Lip Lip chiar dacã este legatã. Castor Cenusiu o elibereazã in cele din urmã si Colt Alb poate umbla linistit alãturi de mama sa prin tabãrã. Puiul incearcã in zadar sã o facã pe mama lui sã fugã in pãdure, dar Kiche nu vrea si revine in tabãrã. Castor Cenusiu o dã pe Kiche altui indian pentru cã era dator. Despãrtirea de mamã este dureroasã. Puiul il muscã de manã si de picior pe Castor Cenusiu mancand cea mai cruntã bãtaie.

Capitolul – Proscrisul

Colt Alb devine proscrisul taberei. Cainii nu-l suportau si se alãturarã lui Lip Lip in prigonirea lui. Astfel puiul de lup invatã sã lupte rapid pentru supravietuire.Nici oamenii nu-l iubeau pentru cã devenise foarte rãu.Cainii umblau numai in haitã de frica lui. Devenise foarte abil, iute, inteligent, rezistent, crud.

Capitolul – Urmele zeilor

Colt Alb evadeazã din tabãrã in hãrmãlaia mutatului. Se ascunde in pãdure ,dar trecuserã prea multe luni in compania oamenilor, se obisnuise cu focul si cãldura asa cã Sãlbãticia nu-i mai plãcea. Cãutã urma tribului pe malul apei si se intoarse la Castor Cenusiu care-l primi cu bucurie, spre surprinderea lui Colt Alb care astepta sa-l pedepseascã pentru fuga lui.

Capitolul – Legământul

Lip Lip cade in dizgratia cainilor de sanie care il ataca de cate ori au ocazia, gustand asfel din prigonirea la care fusese supus si Colt Alb. Colt Alb devine posac si singuratic, izolandu-se de ceilalti, cu toate cã putea deveni liderul cainilor acum. Este un tiran sangeros care nu permite indisciplina. Ii asuprea pe cei slabi dar ii respecta pe cei puternici. Castor Cenusiu este un stãpan dur , nemilos, crud dar Colt Alb il asculta cu supunere. Odatã muscã mana unui bãiat pentru cã vroia sã-l batã cu ciomagul, dar Castor Cenusiu nu-l pedepsi pentru asta. In altã zi , fiul lui Castor Cenusiu era sã manance bãtaie de la bãiatul muscat dar il salvã Colt Alb.Astfel legãtura dintre om si animal devine foarte puternicã.

Capitolul – Foametea

Colt Alb se luptã cu un caine mai bãtran, Baseek, pe care il invinge. Capãtã mai multã incredere in sine si bagã teama in toti cainii, care se dau la o parte cand trece el. O reintalneste pe mama lui, dar aceasta nu-l mai recunoste si-l atacã furioasã, deoarece avea pui. In al treilea an de cand stãtea cu indienii se abate foametea asupra lor, omorand copiii si bãtranii.Colt Alb fuge in pãdure pentru a gasi hranã. Ucide un lup pe care-l mãnancã si este pe punctul de-a fi mancat si el de haita flãmandã. Se intalneste cu Lip Lip pe care-l ucide imediat in amintirea vremurilor cand il chinuia. Foametea se sfarseste iar Colt Alb revine in tabãra lui Castor Cenusiu.


PARTEA a-IV-a


Capitolul 1 – Dușmanul semenilor săi

Colt Alb devine liderul câinilor de sanie, câstigându-si asfel ura tuturor câinilor. Dar si el îsi ura profund tovarãsii de sanie. Câinii nu-i dãdeau pace deloc pentru cã simteau cã erau din soiuri diferite, dar nu umblau decât împreunã de teama lui. Colt Alb se rãzbuna cumplit pe cei pe care îi prindea si ajunsese sã omoare foarte multi câini , spre încântarea lui Castor Cenusiu, care si el era un om agresiv si violent. Devine astfel un expert în lupte. Stãpânul îl ia cu el peste tot pe unde îl poartã afacerile cu negotul. Mergând la Fort Yukon, Colt Alb vede pentru prima oarã oameni albi si le recunoaste superioritatea. Omorând si rãnind tot ce-i iesea în cale Colt Alb îsi face un renume urât. Ceilalti câini se temeau de el.

Capitolul 2 – Zeul Nebun

Oamenii din fort se bucurau de ceea ce fãcea Colt Alb noilor veniti, mai cu seamã Smith Frumosul, care era hidos chiar. Isi dorea acest câine agresiv . Vine în tabãra lui Castor Cenusiu cu whisky si-l face dependent pe acesta. Când nu mai are bani sã plãteascã îl ia pe Colt Alb. Dupã ce fuge de trei ori ,Smith Frumosul îl snopeste în bãtaie si-l leagã în lanturi.

Capitolul 3 – Domnia urii

Smith Frumosul îl bate si-l chinuie groaznic pe Colt Alb, râde de el în toate chupurile fãcându-l si mai agresiv si mai violent. Apoi începe sã organizeze lupte de câini. Colt Alb ucide orice câine îi este adus si oamenii îi spun „Lupul Bãtãus”. Dupã ce terminã toti câinii, Smith Frumosul îi aduse lupi adevãrati cu care sã se lupte; i-a adus chiar si un râs. Un jucãtor de cãrti aduce un buldog, câine ce nu mai fusese vãzut prin acele pãrti, sã se lupte cu Colt Alb.

Capitolul 4 – Strânsoarea morții

Buldogul Cherokee era un câine mic, cu picioarele scurte, fãrã blanã prea multã. Colt Alb îl priveste curios pentru cã nu mai vãzuse un asa câine. Acesta suportã atacurile lui Colt Alb cu stoiciune, iar când prinde momentul se agatã cu coltii de gâtul lui si rãmâne astfel înclestat de gâtul lui Colt Alb. Lupul încearcã zadarnic sã scape din strânsoarea de moarte a buldogului, se zvârcoleste, se scuturã, dar nu reuseste decât sã-l facã pe buldog sã-si înfingã coltii si mai adâng în beregata lui. Sfârsitul lui Colt Alb este foarte aproape, pentru cã dintii lui Cherokee i-au atins vena jugularã. Smith Frumosul începe sã-l bata bestial pe lup, dar în acel moment un tânãr îi trage un pumn în gurã. Tânãrul îl salveazã pe Colt Alb în ultima clipã si-l ia cu el.

Capitolul 5 – Neîmblânzitul

Ajuns la coliba lui Weedon Scott lupului îi trebuie foarte mult timp sã se îmblânzeascã. Dupã ce-l muscã pe acesta de câteva ori, dupã ce învatã de la Matt câteva lectii cu ciomagul, dupã ce omoarã unul din câinii de sanie, Colt Alb îsi revine încet-încet, dar rãmâne tot un câine agresiv. Scott si Matt intentionau sã-l împuste dacã nu si-ar fi revenit, dar vãzând cât de inteligent este îi mai dau o sansã.

Capitolul 6 – Zeul iubirii

In tovãrãsia lui Scott, Colt Alb nu mai atacã nebuneste, nu mai muscã pe oricine. Scott îi aratã foarte multã dragoste, îl mângâie, îi vorbeste tot timpul frumos , pe un ton blând. Dupã cinci ani de viatã dura, de bãtãi si durere în sfârsit are parte de dragoste, lucru nemaiîntâlnit de el. Devine liderul câinilor de sanie. Isi iubeste foarte mult stãpânul si se îmbolnãveste când acesta pleacã într-o cãlãtorie . Intr-o searã Smith Frumosul vine sã-l fure pe Colt Alb cu un ciomag si cu un lant dar este atacat violent de acesta si fãcut ferfenitã. L-ar fi omorât dacã nu veneau cei doi .


PARTEA a-V-a


Capitolul – Urma cea lungă

Scott trebuie sã plece definitiv în California si nu vrea sã-l ia si pe câine. Acesta simte, suferã cumplit si îi face o surprizã sãrind pe geam si suindu-se pe vapor. Scott se vede obligat sã-l ia cu el.

Capitolul 2 – Ținutul din sud


Ajung la conacul pãrintilor lui Scott, unde se aflã si familia acestuia. Acolo trebuie sã se obisnuiasca cu toate persoanele din jurul stãpânului. Câinele ciobãnesc Collie îi face zile negre, pentru cã este femelã si Colt Alb nu atacã femelele.

Capitolul 3 - Moșia zeului.

Colt Alb trebui sã se obisnuiascã cu mosia stãpânului, cu casa cea mare a acestuia, cu copiii acestuia, cu servitorii. Ghionturile stãpânului sãu îl educarã. Dupã ce mâncã câtiva pui de gãinã, învãtã repede cã nu are voie sã facã asa ceva. Stãpânul îl certã si îi dãdu ghionturi pânã învãtã foarte bine ce e bine si ce nu e bine sã facã în lumea civilizatã.

Capitolul 4 – Chemarea semenilor

Colt Alb învătase sã se controleze, sã râdã, sã se joace cu stãpânul. Stãpânului îi plăcea călăria si odatã se accidentă rău de tot. Colț Alb îi alertã familia si pentru asta era tot mai apreciat. Collie îi deveni tovarăsă de viată.