Rezumat pe capitole "Mara" scrisa de Ioan Slavici

Rezumat pe capitole al romanului social "Mara" scrisă de Ioan Slavici. Rezumatul trateaza in parte fiecare dintre cele 21 capitole ale romanului. Publicat prima data in revista Vatra în anul 1894, romanul "Mara" reprezinta recunoașterea ca romancier al scriitorului Ioan Slavici si odata cu publicarea lui, el încheie perioada inspirației din realitățile transilvănene.


Capitolul 1. - Saracutii mamei 
In primul capitol este prezentata Mara, o femeie saraca, vaduva cu doi copii, dar era voinica si harnica. Barzovanu,care fusese sotul ei era mai mult carpaci decat cizmar si statea mai mult la birt decat acasa.
In fiecare marti dimineata, Mara isi lua copii si cosurile pline si iesea in piata de pe tarmul drept al Muresului.Joi dimineata trecea Muresul si iesea in piata pe tarmul stang al acestuia.Vineri noaptea pleca la Arad pentru ca s-o prinda sambata dimineata acolo deoarece „lumea se aduna din sapte tinuturi”.Mara se intorcea acasa numai in zilele de Sfanta Maria.
In biserica, care se afla pe un deal de pe partea dreapta a Muresului, se zvonea ca exista acolo o icoana „facatoare de minuni”, dar Mara, desi era o crestina adevarata,nu credea in ea.Desi copii erau desculti, nepieptanati si nespalati, Mara era tare mandra de ei si spunea ca nimeni nu mai are copii ca ai ei.
In fiecare zi Mara pune bani in cei trei ciorapi, care sunt:unul pentru inmormantare, unul pentru Persida,fata ei, si unul pentru Trica, baiatul ei.
Mara doreste sa o trimita pe Persida la calugaritele din Lipova.

Capitolul 2. - Maica Aegidia 
Maica Aegidia, desi avea privirea aspra, a convins-o pe „maica priorita” s-o primeasca pe Persida cu cincizeci de florini pe an .
In lipsa invatatorului Blaguta, se stia ca, Costi Balcovici ii tine locul. El era baiatul turtelarului din Radna. Desi lua bataie, Trica nu se umilea niciodata in fata lui Costi, care il stia acum singur.Ca sa nu o supere pe mama sa,Trica nu-i povesteste acesteia cele intamplate ci se duce la sora sa la manastire. Suparata, Persida fuge cu el de la manastire si incearca sa treaca Muresul pe o luntrite. In acea perioada apele raului au debit mare si i-a luat apa.Cand Mara a vazut ca lumea alearga sa-i ajute s-a dus si ea, dar s-a speriat foarte tare cand a vazut ca cei doi erau,de fapt, copii ei.
Dupa ce iesira de pe luntrite, Persida ii spuse Maicii Aegidia ca fratele ei fusese batut rau de catre Costi Balcovici si acum ea doreste sa-i arate ca Trica nu e singur si nu are de ce sa-l bata,daca e mai mic.
Persida s-a intors cu Maica Aegidia la manastire.

Capitolul 3. - Furtuna cea mare 
Lumea din toate partile stia cum s-au desfasurat lucrurile si toti vorbeau despre copii Marei.
Trica este exmatriculat din scoala fiindca era lenes, neascultator, hartagos si putea sa-i strice si pe ceilalti copii.
Mara doreste sa-l de-a pe Trica la o scoala mai buna.Ea il lasase pe un var de-al ei,seara la pod, deoarece ziua se adunau mai multi creitari si sa n-o insele. Bocioaca l-ar fi primit de ucenic pe Trica, dar nevasta lui era fata de popa si nu-l putea primi. Mara vrea sa vorbeasca cu maica priorita daca poate sa o primeasca pe Persida si fara cei sase florini ca sa-i de-a lui Trica. Mama celor doi ii trimite o scrisoare parintelui guardian ca sa-l primeasca si pe Trica acolo.
Dupa ce a incercat sa-l angajeze la Steva Claiei , Mara crede ca lui Trica ii este ursit sa fie cojocar ca Bocioaca.

Capitolul 4. - Primavara 
Desi Hubar era macelar, nu stia ce se petrece in macelarie, pentru ca asta era treaba sotiei si a fiului sau, Natl.
Chiar daca Trica crescuse ,nu se spala si nu se pieptana decat in zilele de duminica si cele de sarbatoare.
De fiecare data cand Persida venea acasa, Mara avea ochii plini de lacrimi, deoarece Persida se facuse foarte frumoasa si ii era frica sa nu i-o rapeasca cineva.
Hubarnatl semana mai mult cu un cofetar decat cu un macelar. Cat timp a fost la gimnaziu la Timisoara, a fost mereu printre primii, dar in al cincilea an, cand a venit in vacanta de Pasti acasa a si ramas aici.
Intr-una din zile, Natl a vazut la fereastra, care s-a sfaramat, a manastirii,o fata grozav de frumoasa. In cele din urma, Persida il vazuse si ea pe Natl si a ramas incremenita.Cand si-a facut Persida curaj si a deschis ferestrele care nu trebuiesc deschise, baiatul a vazut-o si i-a facut semn sa le inchida pentru ca o vede lumea.
 In drum spre casa , Persida alege drumul mai lung doar ca sa-l vada pe Natl.

Capitolul 5. - Ani de Tinerete
Mama lui Natl  era suparata foc deoarece baiatul ei a cascat gura pe la ferestre si s-a uitat la fata Marei.I-a spus lucrul acesta si lui Hubar, dar acesta pare sa nu fie deranjat.
Pentru ca Natl sa fie patronul macelariei ii mai trebuiau cei doi ani de calatorie deoarece facuse anii de ucenicie si pe cei doi de calfa. Mara venise si ea impreuna cu copii ei la Arad si s-au cazat la Claici. Claici avea o fata care trebuia sa se marite,dar nu era gata zestrea si de aceea a rugat-o pe Persida sa ramana la ei pana la nunta. Mara s-a intors singura la Lipova ducand cu ea si o scrisoare pentru Maica Aegidia.
Persidei nu-i placea sa stea la masa cu calfele, dar asa a „ordonat” stapanul.Fetei parea sa nu-i pese ca Natl era si el in Arad si il vazuse in biserica,dar in inima ei era cu totul altceva.
Trica, vrand-nevrand,era frate de mire,iar Persida era sora de mireasa. Natl l-a vazut pe Trica si pe Mara,dar pe Persida nu.Vazand ca nu i se raspunde cand a intrebat cine se marita si unde se duc a luat hotararea sa mearga dupa trasuri.Atunci a vazut-o si pe Persida si s-a dus sa vorbeasca cu nemaiinteresandu-l ca era si Mara acolo.Dupa ce a vorbit cu ea s-a dus si a rugat-o pe Mara sa-i spuna mamei lui ca a doua zi va pleca din Arad.

Capitolul 6. - Ispita 
Mara se uita la Codreanu cum se invartea mereu in jurul fetei sale si se gandea ca ar fi bun de ginere. Codreanu se simte bine cand se afla in Persidei. Chiar daca avea douazeci si trei de ani, Persida, il vedea pe Codreanu un om invatat,asezat si cuminte.
Intr-o seara, dupa jocuri,Persida a ramas singura cu Codreanu,dar acesta o necajea cu Natl.Codreanu si-a dat seama ca a gresit vorbindu-i de el si ca luat-o de mana,dar nu mai putea da inapoi asa ca a sarutat-o.De atunci nici unul dintre ei nu mai vroiau sa ramana singuri.
Intr-o zi de toamna,pe cand Persida cusea la fereastra cu Anca,Trica intrase pe la ele deoarece dorea sa vorbeasca singur cu Persida.Acesta i-a spus intors Natl. De atunci a stat numai la fereastra ca sa-l vada,daca el va trece pe acolo.
Cand s-a dus cu Anca la Padurita,Persida l-a vazut pe Natl,dar altfel decat il stia ea.

Capitolul 7. - Zbuciumare 
Natl s-a dus la birt,dar cand a ajuns nu stia ce sa faca, sa intre sau nu.Cand se gandea la Persida isi dadea seama ca isi va gasi linistea sufleteasca doar alaturi de ea si ca nu poate trai fara ea.Stia ca nu poate fi cu ea si de aceea s-a hotarat sa plece in lume ca s-o uite.
Trica si-a dat seama ca Persida l-a vazut pe Natl si ca a vorbit cu el, atunci i-a spus
sa-l lase in pace deoarece mama lor nu-l vrea in preajma ei.In fiecare zi Natl trecea prin fata casei in care se afla ea.In acea zi de vineri,cand toti plecasera de acasa,Persida a asteptat sa vina ora in care Natl trece pe acolo si i-a iesit in cale.S-au dus amandoi, tinandu-se de mana in crangul desfrunzit. Dupa ce au stat de vorba ceva timp,Persida a recunoscut ca are o slabiciune pentru el si dupa aceea s-a intors acasa.

Capitolul 8. - Datoria 
Persida isi reamintea vorbele mamei sale si ale maicii Aegidia.Ele spuneau ca mai important este Dumnezeu, apoi familia si in cele din urma „celelalte binefacatori”.
Mara se gandea cum sa taie padurea,sa taie pomi si cine o sa-i cumpere.
Persida i-a spus mamei sale ca vrea sa se intoarca, insa Mara se impotrivea.Dupa ce Persida ii spune motivul vointei de a pleca,Mara se enerveaza.Pusa pe cearta,insa nu avea cu cine sa se certe, Mara se gandea numai la lucruri rele..Fata i-a spus mamei sale ce se intampla in sufletul ei, cat de vinovata se simte ea, insa ca orice mama, Mara o mangaie si ii spune sa se duca la maica econoama.

Capitolul 9. - Inima Saraca
Doi oameni din Buteni se hotarasc sa plece la protopop sa-i ceara acestuia voie sa faca gard la cimitir. Ajunsi la casa protopopului, acestia au fost intampinati de preoteasa, care le-a dat acordul. In usa se ivi si Codreanu care a fost invitat de Gheorghe, unul din oameni, sa stea cateva zile in casa sa si duminica sa se duca sa cante la biserica, deoarece lumea ii ducea dorul dascalului Codreanu. Acesta a acceptat si s-a dus cu cei doi oameni in satul lor.
Codreanu a mers, in acest timp impreuna cu Gheorghe la Maria, o prietena de-a lui pe care o considera plangacioasa,deoarece incepea sa planga de fiecare data cand Codreanu se uita la fata ei.
Vroia sa-i ceara ajutorul parintelui Isai, dar vroia ca acesta sa nu stie.
Cum ajunse noaptea in sat, el afla de la slujnica ca Mara s-a intors acasa cu Persida.Dimineata, Codreanu vroia sa vorbeasca cu Mara dar nu a gasit-o acasa.Persida a fost anuntata ca o asteapta cineva si s-a dus grabita in sala de asteptare. Amandoi au vorbit in liniste fiind singuri.

Capitolul 10. - Cine ce poate 
Aradul era aglomerat in vremea lui octombrie fiindca era culesul viilor. Intorcandu-se la Lipova , Trica se duce la Persida si o ia de la manastire.Pe drumul care duce spre macelarie  Persida il vazu pe Natl, ea il saluta din cap,dar el ii raspunde dupa ce ea trece de el.
Incepuse culesul viilor, asa ca Mara era cu Persida pe camp.Intre timp, pe deal apare Natl, care trage cu pusca un foc ca sa fie observat de Persida,aceasta vazandu-l i-a facut cu mana.
Intr-o seara, Persida pleaca cu nevasta lui Bocioaca,cu varul acestuia, Andrei,cu notarul de la Soimos si cu nepoatele parintelui Isai:Emilia si Nina, la crama parintelui Ioan de la Minis. Acolo venise si Natl, care o invita pe Persida la vals, dar aceasta nu stia sa joace, asa ca s-a lasat condusa de el.Noaptea, Persida a jucat cu mai multi tineri, insa nu mai putea scapa de Bradeanu.
Cativa oameni isi dovedisera puterea ridicand un butoias.Natl a incercat si el, dar Persida, inmarmurita, spune cu voce tare ca ce a facut este o gluma proasta.Natl se leaga si el de fete in drumul lor spre casa si merse cu ele pana la un drum ingust, de unde o ia pe Persida de mana. Marta era in spatele tinerilor,asa ca Persida mari pasul. Natl ii marturiseste iubirea pe care i-o poarta, insa auzind de ce e in stare el pentru Persida,aceasta se ingrozeste.Ajunsi la intuneric, la insistentele lui Natl de a o lua in brate, aceasta ii porunceste s-o faca, dar daca se va intampla, ea se va gandi cu durere la el si Dumnezeu il va blestema.

Capitolul 11. - Alta Lume 
Mergand toti spre casa, deodata pocni trei rachete. Bradeanu recunoscu locul de unde pocni rachetele si propune sa mearga la Corbu. Persida nu vroia sa mearga, dar dupa ce se gandi se hotara sa se duca si ea. Impreuna cu Bradeanu,Marta si celelalte fete pleaca la crama unde Mara o astepta pe Persida.Toti s-au dus la casele lor, Mara a adormit,iar Persida a ramas impreuna cu Burdea in linistea noptii.
Burdea era curios in legatura cu Natl,asa ca o intreaba pe Persida despre cei doi.Din spusele Persidei, el isi da seama ca acesteia ii era teama de intalnirea cu Natl si are de gand sa il invite si si pe el la via lui Corbu, unde Persida era deja invitata. Dupa aceasta Burdea isi lua ramas-bun de la Persida si pleaca.
Mara, trezindu-se o cauta buimacita pe fiica ei, care nu era in locul de culcare. Iesind afara, Mara o gaseste pe Persida in vie,ea fiind hotarata sa plece la manastire, de frica lumii.

Capitolul 12. - Doua Porunci
Marta,ajungand acasa incepe sa-i spuna lui Bocioaca ca Persida alearga dupa barbati. Insa sotul sau nu o crede,fiindca tine la Persida si nu o crede in stare de asa ceva.
Afland de la Mara ca Natl nu-i lasa fiica in pace,el se hotaraste sa stea de vorba cu Natl si sa plece departe.
Multe zile la rand, Natl nu a mai venit pe acasa si nimeni nu stia nimic de el.
Duminică, Natl aparu si era la macelarie. Dupa ce pleaca ultimul client, Hubar il ia la intrebari pe Natl, la care acesta nu putea sa raspunda. Dupa ce se cearta, Hubar ii spune sa nu mai vina la casa lui,daca nu o sa fie om. La aceste vorbe, Natl isi alina mama care plangea si pleaca,hotarand ca el sa fie singur pe lume.

Capitolul 13. - Datorii Vechi
Natl cere bani de la Griner, negutatorul de piei si pleaca in lume.Dupa un timp Griner se duce la Hubaroaie si o anunta ca fiul ei imprumuta bani de la el.De la plecarea lui Natl, Hubar este suparat pe toata lumea,dar mai erau si alti suparati pe el.
Peste trei saptamani dupa ce a plecat Natl trimite o scrisoare mamei sale in care o anunta ce a facut.
Mara vroia sa o marite pe Persida inainte sa se intoaca Natl,astfel Mara o lua la ea pe Persida, unde il vede in fiecare zi pe Bradeanu. Asa s-au ajuns la pregatirile pentru nunta, insa Persida pleaca la manastire.
De Pasti, Natl se intorcea acasa asa ca oamenii breslei, anuntati de Trica, s-au intalnit sa hotarasca in ce zi va face Natl taietura de maiestru.S-a mai amanat fiindca multe luni umblase hoinar in loc sa munceasca si au ales ziua de Sf.Ilie.Duminica,Natl vroia s-o vada pe Persida, asa ca pleaca la biserica la Lipova,unde nu era,dar a gasit-o la Radna la biserica.Intrand in biserica,Natl o vede schimbata,dar tot o dorea.Dupa terminarea slujbei Persida pleaca spre casa, iar Natl spre a nu da de banuit ceva, ramane si vorbeste cu parintele Andrei.
Luni,  Natl ii spune motivul supararii sale ,tatalui sau, ca el nu este pentru macelarie. Hubar, mustrat de vorbele lui Natl, se repezi sa-l loveaca, iar acesta lua cutitul pe care-l avea in mana. O calfa interveni intre ei, dar Natl il impinge pe Hubar si acesta se lovi cu capul de piatra.

Capitolul 14. - Rostul lui Bandi 
Intr-o zi cand Persida trece podul, un baiatpescuieste in balta. De la departare, Persida il cunoscu pe micul Bandi, fiul unei femei care a trait din mila, la manastire, si-l cheama la ea. Persida il ia acasa si o ajuta pe Mara cu cosurile in piata.
Marti, Mara, cand se intoarce acasa ii spune Persidei ce a auzit despre Natl. Aceasta, necrezand pleaca cu Bandi s-o intrebe pe maica Aegidia adevarul. In apropierea manastirii il trimite pe Bandi sa-l caute pe Natl si s-o astepte la Sararie.
Ea pleca la manastire unde maica Aegidia ii dezvaluie sa se inlature de familia lui Natl si de el, caci ei nu sunt primiti de Dumnezeu. Persida ii dadea dreptate maicii,insa il iubea si nu vroia sa-l lase singur pe Natl.
Dupa ce pleaca de la manastire, Persida se indreapta spre Sararie unde Bandi si Natl o asteptau.
Natl ii marturiseste Persidei cele intamplate,iar aceasta il imbratiseaza si il alina spunandu-i ca il va readuce la lumina.Dand-o la o parte, Persida ii spune sa vina si maine tot in locul acela si il lua pe Bandi si pleaca spre casa.

Capitolul 15. - Ispraviile lui Trica 
Intr-o zi Marta a vorbit-o de rau pe Persida, Trica ii lua apararea, dar a fost nevoit sa-i spuna Martei cele intamplate intre cei doi. Oameni aflase ce se petrecuse intre Hubar si Natl, cum s-a intamplat de Hubar a cazut si s-a lovit. Iar acesta, cu timpul nu a mai vrut sa-si aresteze copilul.
Trica, foarte suparat pe Persida, nu stia cum s-o impiedice pe aceasta sa se mai intalneasca cu Natl. Asa ca intr-o seara il urmareste pe Natl, care pleca mereu pe-nserat.
Ajungand la Sararie, Natl s-a intors cu fata spre Trica.Acesta il lua la intrebari pe Natl si de unde aflase ca el si cu Pesida se intalneau mereu si ea nu-l lasa sa plece dupa ce ii spusese s-o lase in pace.Bandi se apropie, dar pleca s-o avertizeze pe Persida ca era si Trica prezent acolo. Persida vazand ce s-a intamplat, se ingrozi, dar Trica o invinuia numai pe ea. La vorbele ei, Trica se induiosa si incearca s-o aline putin spunandu-i sa se casatoreasca, dar Persida se enerva si mai tare asa ca pleca.
Trica a vrut s-o urmeze, dar Natl il impiedica, dupa care ii da drumul, acesta fugind dupa Bandi si Persida.

Capitolul 16. - Greul Vietii 
 Persida, obosita de viata cere sfaturi de la Mara, care ii spune sa faca asa cum crede ea ca este mai bine si asa cum inima ei vrea.
Intr-o seara, Mara veni acasa si nu gasi pe nimeni, sta un timp linistita, crezand ca Persida se va intoarce,insa aceasta nu mai aparea si nici lucrurile ei nu mai erau. Incuie usa casei si pleaca la Lipova sa vorbeasca cu Trica, iar acesta ii spune ca Persida a plecat. El o roaga pe Mara sa le dea binecuvantarea, dar ea nu este de acord si pleaca spre casa. Dupa un timp Mara primeste de la Persida o srisoare in care isi cere iertare. La Viena , Persida era fericita ca Natl.Cand Persida primeste scrisoarea de la mama sa, se induioseaza si incepe sa planga. Nescriind nimic de Natl, el se teme ca Persida o sa-l paraseasca daca Mara va intervenii intre ei. Ca s-o mai indulceasca pe Persida, Natl nu mai vorbea nemteste ci romaneste, dar Persida se simtea jicnita si ii repeta mereu ca orice s-ar intampla, ea nu-l va parasi, ca daca el va pleca ea se va duce dupa el. Vremea trecu si Natl se departa tot mai mult de Persida. Intr-o noapte, cand Natl se intoarse acasa, Persida vroia sa afle ce este cu el, iar el ii spune ca nu mai poate trai asa.La aceste vorbe, Persida ii propune sa plece acasa, dar Natl speriat de cum o sa-i priveasca, refuza, asa ca Persida ii propune sa ramana fericiti la Viena.

Capitolul 17. - Birtul de la Sararie 
Intr-o zi Trica veni la Mara s-o anunte ca Persida a venit de la Viena, dar aceasta o pus pe inima Persidei incercarea de a alege intre sot si mama.
Natl s-a intalnit cu mama sa, care ii spune ca Hubar il iarta si incearca sa-l convinga pe fiul sau sa o lasa pe Persida.Natl a fost cuprins de patima jocului, iar Persidei ii veneau din zi in zi datorii mari de pe urma carciumei.
Natl ar fi vrut sa se duca la Persida, dar a ramas cu Oancea,in timp ce ea il astepta acasa, lucrand.
Vazand acestea, Persida ii raspunse ca atunci cand ei vor avea un copil totul va fi mai bine. Dar, Natl nu gandea astfel, ci total diferit. Persida era ametita spre lesin, dupa ce isi reveni ii trase o palma lui Natl, care nu stia cum sa reactioneze.El o impinse , dar Persida ii mai da o palma, la acestea Natl o apuca de par si incepuse sa o bata, Persida se impotrivi vrand si ea sa-l loveasca dar nu reuseste.Revenindu-si, Natl o lasa, incuie usa si pleaca.. Vazand unde a ajuns, Persida vroia sa plece.

Capitolul 18. -  Blestemul Casei 
Trica se facuse flacau la casa lui Bocioaca, iar toti din familie il considerau un fiu. Mara, insa stia totul despre Persida si statea mereu cu gandul la ea.
La venirea doctorului si-a facut si Natl aparitia, care atunci cand a vazut-o pe Mara ii lua mainile si i le-a sarutat.Doctorul i-a spus lui Natl ca,copilul sau este ca si pierdut si moasei ii spuse ca Persida are nevoie de liniste si pleaca.

Capitolul 19. - Verboncul 
Persida isi revenise si este din nou voioasa si sprintena cum era nu-i mai pasa deloc de Natl, ci ea tinea la Bandi.Persida, speriata ca Trica va fi luat la razboi se duce la Bocioaca pentru a-i veni in ajutor, insa este intampinata de Marta. Pesida nu mai insista a vorbi cu Bocioaca ci ii spune Martei sa o ajute sa se duca la Mara pentru a strange destui bani sa-l rascumpere pe Trica. Afland de la Marta ca intre Trica si mama sa nu exista decat suparare, se bazeaza pe promisiunea Martei de a-l ajuta pe Trica si dupa ce o imbratiseaza pe aceasta pleaca. Marta, intorcandu-se in casa, Trica simti ca ceva nu este in regula. Dupa ce luara masa de seara, Marta ii spune s-o astepte intr-o camara, unde ea se va duce dupa culcarea lui Bocioaca. Dupa un timp, Trica este rascumparat de Persida si Bocioaca, el vrand sa-si marite fata cu el. Trica se mai intalneste cu Mara, dar nu vroia sa fie singur cu ea. La Persida nu se mai ducea fiindca era suparat pe ea pentru ca nu-l parasea pe Natl,in ciuda faptului ca traieste rau cu el. Mara, auzind ca Persida este la Bocioaca se duce si ea acolo. La vorbele Persidei, la povestea ei, Mara stia ca fiica sa este din nou la ea in casa si in siguranta, iar Trica si-a gasit stapani buni. Dupa-amiaza toata lumea se ducea sa vada Verboncul.Trica, nelinistit,iesi afara si alearga la Verbonc.Bocioaca si Marta incearca sa-l opreasca, dar in zadar caci el inainta mereu.

Capitolul 20 — Norocul Casei 
Persida a ramas in casa la Mara, care a incurajat-o cu sfaturi bune.Noaptea, ele au stat de vorba si Persida afla de la mama sa ca ea are zestre multa. Persida afla de la Natl,  ca Bandi este fratele sau, fiul lui Hubar. Ea a ramas noaptea la Natl si vorbeau linistiti, ca si cum nu sa-r fi intamplat nimic.Dimineata,Mara si-a dat seama ca fiica ei s-a intors acasa la ea. Cand se trezi Mara se uita la fata planganda a lui Natl si isi puse in gand s-o cheme, la dorinta ginerelui sau, pe Hubaroaie. Persida si Natl s-au sfatuit si s-au hotarat sa-l boteze pe copil dupa religia lui Hubar, care in speranta lor va fi de acord cu intemeierea familiei. Preotul, fiind de acord se duce sa stea de vorba cu Hubar, care era dispus sa-si ierte fiul, dar cand Natl veni la dansul, Hubar ii trase doua palme.Natl primeste palmele, dar spre uimirea lui, tatal sau saruta mainile care l-au palmuit. In ziua urmatoare, Hubar si sotia lui se pregatesca si i-au ca dar pentru copil, toti galbenii si cutia cu argintarii si pleaca la Sararie.

Capitolul 21. — Pace si Liniste 
Natl isi continua lucrul la carciuma si isi da seama prin ce a trecut Persida si se gandi ca nu este vrednic de ea si nu merita fiul pe care il are. Vremea a trecut si Persida a stabilit data botezului copilului sau. Dupa botez, Mara se duce acasa si ia o parte din avere si i-o da lui Natl. Acesta refuza si o sfatuieste sa-i tina ea zestrea Persidei.Peste cateva zile, Mara primeste scrisoare de la Trica in care ii spune ca a fost lovit la sold si sta la un spital din Verona. Dupa un timp Trica veni acasa, la Mara, care era mai bucuroasa ca oricand. Nu trece mult timp si Trica o lua pe Sultana de sotie, iar Bocioaca scoate, de Pasti, pe cei doi cumnati maiestri.
Persida si Natl urmau a se muta in casa lui Hubar, acesta avand de gand sa plece la Viena pentru ca toti oamenii sa fie fericiti fara el.Persida se duse intr-o zi la Hubar si ii spuse ca ei au hotarat sa-i lase lui Bandi carciuma. Hubar, impins de greutatea ce o avea pe suflet, ii spune lui Bandi ca este singura persoana ce o mai are in lume si ii marturiseste ca el este tatal sau.La auzul acestor vorbe,Bandi se napusti asupra lui Hubar. Amandoi au cazut la podea, dar Hubar era lipsit de puteri. Bandi puse genunchiul pe pieptul tatalui sau si apasa incontinuu, atata vreme cat Hubar mai respira. Cand Persida intra in casa sa vada ce se intampla intre cei doi, ea nu gasi decat liniste si pe Bandi care radea mereu.