Rezumat scurt Ciuboțelele ogarului de Călin Gruia

Două rezumate scurte la povestea "Ciuboțelele ogarului" de Călin Gruia, în care este vorba despre Iepurele sărman care, în căutarea încălțămintei pentru frigul toamnei, se întâlnește cu Ogarul bine îmbrăcat. După o cină la Hanul Ursului, Ogarul nu poate plăti și pune povara pe umerii Iepurelui. Pentru a face dreptate, Iepurele fură ciuboțelele Ogarului, ducându-l pe acesta într-o cursă amuzantă în încercarea de a recupera încălțămintea pierdută.



1. Rezumat scurt la povestea Ciuboțelele ogarului de Călin Gruia


"Ciuboțelele ogarului" de Călin Gruia spune povestea unui Iepure care, având doi galbeni, pornește spre un iarmaroc pentru a-și cumpăra încălțări, fiindcă frigul se făcuse simțit. În drumul său, întâlnește un Ogar bine îmbrăcat care poartă niște ciuboțele noi. Iepurele, fiind descălțat și cuprins de frig, își exprimă dorința de a avea și el ciuboțele ca ale Ogarului.

Drumul celor doi devine dificil, cu vreme rece și ploioasă. Ajung la Hanul Ursului, unde Moș Martin îi primește și îi servește cu mâncare. Ogarul, lăcom, mănâncă mult, iar Iepurele, rușinat și având doar doi galbeni la el, gustă doar o bucățică. La final, Moș Martin cere plata, iar Ogarul, fără bani, încearcă să convingă Iepurele să plătească. Cu toate acestea, Iepurele se teme că va rămâne desculț toată iarna dacă plătește, dar, sub amenințarea lui Moș Martin, scoate cei doi galbeni și îi dă ursului.

În noapte, Iepurele, neliniștit, se gândește la decizia sa și la nevoia de a se răzbuna. Intră în camera Ogarului și fuge cu ciuboțelele acestuia. Dimineața, Ogarul descoperă furtul și pornește în urmărirea Iepurelui, dar fără succes.

Povestea ilustrează curajul și ingeniozitatea unui iepure în fața nedreptății, precum și spiritul de aventură în încercarea de a-și îmbunătăți condiția. În final, Iepurele scapă cu ciuboțele, iar Ogarul, care îl urmărește fără succes, simbolizează consecințele comportamentului nesincer și arogant.


2. Rezumat scurt la povestea Ciuboțelele ogarului de Călin Gruia


În "Ciuboțelele ogarului" de Călin Gruia, povestea începe cu Iepurele, care, confruntat cu frigul toamnei, pornește spre un iarmaroc pentru a-și cumpăra încălțări. Întâlnindu-l pe Ogar, bine îmbrăcat și având niște ciuboțele noi, Iepurele își exprimă dorința de a-și achiziționa și el asemenea încălțăminte. Cei doi călătoresc împreună spre iarmaroc, iar pe drum, Ogarul sugerează oprirea la Hanul Ursului pentru a se încălzi și a mânca ceva. După ce au mâncat, Ogarul, care inițial spusese că va plăti el mâncarea, se face că nu are bani să plătească, astfel că îi cere Iepurelui să acopere nota de plată.

Când Moș Martin devine furios pe Ogarul care se face că nu are cu ce plăti și pe Iepurele care spune că nu el trebuie să plătească, îi amenință cu un ciomag. Iepurele, speriat, scoate banii și plătește pentru amândoi. Când vine noaptea, Ogarul se culcă fără griji, dar Iepurele rămâne treaz, reflectând la injustiția suferită. Într-un moment de curaj și hotărâre, fură ciuboțelele Ogarului și fuge în pădure.

Dimineața, când Ogarul descoperă că ciuboțelele sale au dispărut, pornește în urmărirea Iepurelui, dar nu reușește să-l prindă. Se pare că și în zilele noastre, Ogarul încă fuge după Iepure, dar acesta când îl vede, fuge de rupe pământul.