Rezumat Procesul limonadei de Jacqueline Davies

Rezumat la cartea "Procesul lămâilor" de Jacqueline Davies, în care este vorba despre Evan și Jessie Treski, care se confruntă cu dispariția a 208 dolari câștigați din afacerea lor cu limonadă. Suspiciunile cad asupra lui Scott, iar Jessie îl aduce pe acesta în fața unui tribunal improvizat pentru a-i stabili vinovăția. Cu toate acestea, lipsa de dovezi directe îl lasă pe Scott nevinovat în ochii legii. Nemulțumit de rezultat, Evan își canalizează furia asupra lui Scott într-un meci de baschet. Întâlnirea tensionată evoluează într-o lecție de prietenie și înțelegere, evidențiind că comunicarea deschisă și compasională este cheia rezolvării disputelor.

Vezi și
Rezumat scurt la cartea Războiul limonadei de Jacqueline Davies



Rezumat la cartea Procesul limonadei de Jacqueline Davies


La sfârșitul cărții "Războiul limonadei", Evan și sora lui, Jessie, câștigaseră 208 dolari din afacerea lor concurențială cu standul de limonadă. Cu toate acestea, banii au dispărut după ce Evan a participat la o petrecere de înot pentru ziua de naștere a unui prieten și a lăsat banii în pantalonii săi. "Procesul limonadei" începe câteva zile mai târziu, în timp ce Evan și Jessie încearcă să reconstituie ce s-a întâmplat cu cei 208 dolari dispăruți.

Principalul lor suspect este Scott, golanul din cartier. Nu numai că Scott s-a comportat suspect la aceeași petrecere de unde au dispărut banii, dar apare și la școală lăudându-se cu noul său sistem de joc video Xbox. Atât Evan, cât și Jessie au aceeași presimțire cu privire la vinovăția lui Scott. Jessie decide să-l acuze pe Scott, punându-l sub acuzare pentru a-i determina vinovăția sau nevinovăția printr-un juriu format din colegii lor de clasa a patra.

După ce îi prezintă lui Scott un mandat de arestare în timpul pauzei, Jessie, explicând că procesul va avea loc vineri după școală, își însărcinează câțiva dintre colegii ei cu roluri specifice. David va fi judecătorul, câțiva dintre ceilalți invitați la petrecere vor fi martori, iar Jessie va fi procurorul care reprezintă reclamantul Evan. Cu nivelul lui de pregătire, pare că Scott nu va sta prea bine în proces până când cea mai bună prietenă a lui Jessie, Megan, intervine pentru a fi avocatul său în apărare.

Pe măsură ce procesul avansează, romanul explică semnificațiile termenilor legali precum "diligență", "dovezi circumstanțiale", etc. Martorii de la petrecere dau fiecare mărturie despre ceea ce au văzut. Povestea pe care acuzarea o construiește merge astfel: în ziua petrecerii, majoritatea băieților își luaseră pantalonii sus în casa lui Jack pentru a-și pune pantaloni scurți de baie și se relaxau în piscină. În mijlocul petrecerii, Scott a mers în sus la baie și apoi a coborât complet îmbrăcat și într-o grabă mare să plece. Acest comportament ciudat părea suspect. Mai târziu, Evan a descoperit că cei 208 dolari au dispărut.

Deși toate acestea par să indice că Scott este vinovat, nimeni nu l-a văzut de fapt luând banii. În schimb, așa cum argumentează Megan, probele sunt circumstanțiale și nu dovedesc vinovăția lui dincolo de orice îndoială rezonabilă. Scott este considerat nevinovat, ceea ce este rezultatul legal corect, dar o lasă pe Jessie nemulțumită.

După proces, Evan îl provoacă pe Scott la un joc de baschet unu-la-unu. Copleșit de furie și resentimente, Evan vrea să-l umilească pe Scott pe teren ca o modalitate de a-l face să îi pară rău pentru furt. Cu toate că Evan câștigă jocul în mod covârșitor, este o victorie goală. Scott este rănit de lovituri și cotituri de la Evan și fuge acasă.

Evan decide să meargă a doua zi la casa lui Scott pentru a se scuza. Scott și Evan reușesc să-și repare parțial prietenia și să se joace împreună cu Xbox-ul lui Scott. Televizorul noului tată al lui Scott este deteriorat accidental când băieții se joacă cu o minge de baseball, iar Scott o aruncă accidental în televizor, spărgându-l. Tatăl lui Scott este furios, iar Evan reflectă că viața lui Scott nu este atât de perfectă pe cât și-o imagina el. Evan îl susține pe Scott când tatăl lui țipă la el. Apoi, chiar în momentul în care Evan se pregătește să plece, un Scott jenat scoate cei 208 dolari și se scuză. Evan îl iartă pe loc. Autoarea sugerează aici că comunicarea cu compasiune și deschisă este o modalitate mai bună de rezolvare a neînțelegerilor decât acuzațiile adverse.