Rezumat Pentru cine bat clopotele de Ernest Hemingway

Rezumat la cartea "Pentru cine bat clopotele" de Ernest Hemingway, unde urmărim epica luptă a lui Robert Jordan, un specialist în demolări și explozii al gherilei din timpul Războiului Civil Spaniol. Îndrumat de loialul său ghid, Anselmo, Robert caută sprijinul unei bande de gherilă pentru a-și îndeplini misiunea. În ciuda obstacolelor și trădărilor din propria echipă, inclusiv a liderului Pablo și a evenimentelor nefericite, cum ar fi atacul fascist și distrugerea podului, Robert rămâne hotărât să-și ducă la bun sfârșit ordinul, confruntându-se cu consecințele războiului și ale datoriei față de o cauză mai mare.

Citește și
3 Rezumate scurte "Bătrânul și marea" de Ernest Hemingway
Rezumat Bătrânul și marea de Ernest Hemingway
Rezumat Adio, arme de Ernest Hemingway



Rezumat la cartea Pentru cine bat clopotele de Ernest Hemingway


Cartea "Pentru cine bat clopotele" începe cu Robert Jordan ghidat prin munți de către Anselmo, pentru a întâlni un posibil grup de luptători de gherilă și a-i înrola în operațiunea sa. Liderul grupului, Pablo, spune clar că nu este de acord să-l ajute pe Robert, afirmând că orice explozie în teritoriul lor i-ar determina pe fasciști să-i caute activ și să-i omoare. Restul grupului, considerându-l pe Pablo un laș, își schimbă loialitatea pentru a o urma pe Pilar, soția lui Pablo.

Robert simte o atracție imediată pentru Maria, o femeie aflată în grija gherilei și care a suferit abuzuri din partea fasciștilor. Cu susținerea și îndemnul lui Pilar, încep o relație cu ea; în ciuda afirmațiilor inițiale ale lui Robert că nu poate menține o relație reală, legătura lor se aprofundează rapid, și până la sfârșitul romanului, el o numește pe Maria soția sa. Robert trăiește și conexiuni mai profunde cu restul grupului decât cu camarazii săi din trecut.

Pilar îl ajută pe Robert să obțină sprijinul unui alt lider de gherilă din apropiere, El Sordo, astfel încât să aibă destui luptători pentru a-și îndeplini misiunea. El Sordo, Pilar și restul gherilei par să înțeleagă că misiunea poate fi condamnată, dar cu excepția lui Pablo, toți acceptă să-l ajute pe Robert din devotament pentru cauză și din dorința de a ajuta armata să obțină câștiguri importante în război.

În acea noapte, în munții a căzut o zăpadă de primăvară, care amenința să încheie operațiunea dacă nu se liniștește, sau să dezvăluie locația lui El Sordo fasciștilor dacă se liniștește prea devreme și surprinde urmele cailor furați de oamenii săi.

Pe măsură ce Pablo bea, devine tot mai critic la adresa planului, crescând tensiunile în grup până când unul dintre bărbați îl lovește. Grupul decide să-l omoare pentru a preveni trădarea, dar când se întoarce, pretinde că și-a schimbat părerea, acceptând să ajute.

Dimineața următoare, Robert se trezește când se apropie un călăreț fascist și îl împușcă. Știind că bărbatul este un cercetaș, îl trimite pe Pablo pe calul bărbatului să lase urme care să ducă departe de peșteră și pregătește mitraliera. Restul călăreților apar, dar urmează urmele lui Pablo, trecând pe lângă peșteră. El Sordo și oamenii săi nu au aceeași noroc. Călăreții îi urmăresc până la la tabăra lor, unde îi înconjoară și îi atacă, iar Robert și Pilar nu îi pot ajuta pe El Sordo. Odată ce El Sordo și ultimii patru bărbați ai săi sunt morți, comandantul călăreților, locotenentul Berrendo, ordonă oamenilor să-i decapiteze, urmând practica conducătorilor săi. Grupul lui Pablo este deranjat de această veste, adusă de Pablo și Anselmo după ce au verificat locul bătăliei. Robert nu mai are destui oameni, dar rămâne hotărât să-și urmeze ordinele.

În timpul nopții, Pablo fură mai multe mecanisme care vor face detonarea dinamitei lui Robert imposibilă și fuge. El aruncă sculele, dar apoi, singur și realizând că Robert tot ar găsi o modalitate de a duce la îndeplinire planul, se întoarce, împreună cu oamenii pe care i-a adus din bande apropiate pentru a ajuta la finalizarea planului lui Robert.

Robert îl trimisese pe Andrés, unul dintre bărbați, să-i transmită un mesaj lui Golz; după ce Anselmo a supravegheat toate vehiculele și trupele care mergeau pe drumul de lângă pod și a auzit zvonuri despre o ofensivă republicană, Robert a concluzionat că naționaliștii știau despre atac și erau pregătiți pentru el. El îl îndeamnă pe Golz să oprească atacul, dar Andrés întârzie și nu ajunge la Golz la timp.

Robert distruge cu succes podul, fiind șocat că a supraviețuit și întristat de moartea lui Anselmo în explozie. În timp ce grupul începe retragerea, soldații fasciști deschid focul asupra lor; calul lui Robert este lovit și cade peste el, fracturându-i grav piciorul. Robert o roagă pe Maria să plece, iar gherila o duce departe de el după ce își iau rămas-bun. Îl lasă cu o armă, pe care Robert speră să o folosească pentru a ataca fasciștii în loc să fie nevoit să se omoare pentru a preveni capturarea sa. Călăreții se apropie, conduși de locotenentul Berrendo, către care Robert își îndreaptă arma pe măsură ce omul se apropie de locul unde se ascunsese.