Rezumat "Scrisoarea III" de Mihai Eminescu

Rezumat scurt al poeziei "Scrisoarea 3" scrisă de marele poet român Mihai Eminescu si publicata de acesta in anul 1881 in revista Convorbiri literare. Rezumat la celebra poezie "Scrisoarea III" in care este vorba dspre oastea romana condusa de voievodul Mircea cel Batran care tine piept ostiri otomane mai numeroase a sultanului Baiazid.

Vezi si
Comentariu - Condiția omului de geniu într-o operă eminesciană: Scrisoarea I
Două comentarii "Scrisoarea I" de Mihai Eminescu
Comentariu la Scrisoarea I pe tablouri
Fișă de lectură Scrisoarea III de Mihai Eminescu







Rezumat 1 - Scrisoarea III
Marele sultan Baiazid, conducatorul inperiului Otoman, are visul de a cucerii Roma, capitala imperiului Roman. El isi ia oastea si si in drumul sau spre Roma, ajunge pe malul Dunarii, in campiile de la Rovine. Un sol al Tarii Romanesti vine la Baiazid pentru a-l anunta ca domnitorul roman doreste sa vorbeasca cu el.

Voevodul Mircea cel Batran se duce in cortul sultanului Baiazid si incearca sa-l faca pe acesta sa plece si sa lase in pace Tara Romaneasca. Baiazid se simte jignit, si ii explica domnitorul roman ca nu se va impiedica de mica oaste romana si ca va trece toata tara prin foc si sabie, in drumul lui spre a cuceri Roma.

Cei doi conducatori nu se inteleg si se pregatesc de lupta. Desi era mai numeroasa, oastea otomana este invinsa de oastea romana care isi apara tara.


Rezumat 2 - Scrisoarea III
     Tara Romaneasca avea ca domnitor pe Mircea cel Batran si din nefericire, aceasta se invecina cu Imperiul Otoman care era condus de sultanul Baiazid.
     Baiazid era un sultan cu vointa neagra, visul acestuia, asa cum ne este descris in poezie, este de a cuceri cat mai multe tari pentru a-si extinde imperiul. Acesta era o fire rece, caruia ii placea sa se laude cu victorile obtinute in lupte.
     Oastea romana i-a intampinat prietenos pe dusmanii ce tocmai trecusera de Dunare, ajungand astfel la Rovine unde, datorita neintelegerii intre cei doi conducatori avea sa se desfasoare lupta.
 Turcii ingamfati din cale afara, cu siguranta victoriei ce o vor avea, au fost suprinsi de ostile romane calare ce i-au inconjurat.
     Tara Romaneasca invinge oastea turca, astfel in continuare ea ramane libera, fara a fi cucerita de Imperiul Otoman.





Rezumat 3 - Scrisoarea III
     Țara Românească condusă de voievodul Mircea cel Bătrân, era amenințată de sultanul Baiazid, care conducea Imperiul Otoman. Baiazid vroia sa cucerească Țara Românească, aceasta împiedicându-l sa ajungă unde isi dorea .
     Cei doi se întâlnesc la Rovine pentru a discuta. Voievodul Mircea fiind calm cumpatat si repectos cu Baiazid primește niste răspunsuri egoiste si obraznice de la acesta. Cei doi neajungand la nici un punct comun decid sa înceapă lupta.
     Marea bătălie începe! Otomanii sunt mulți si foarte echipați iar romani cu sulițe si săbii, mai putini la număr dar foarte motivați sa-si apere țara. Turci sunt luați prim surprindere de romani in batalia din campiile de la Rovine fiind înconjurați. Baiazid îngrozit încearcă sa își adune oastea. In final oastea romană condusă de Voievodul Mircea cel bătrân iese învingătoare salvând astfel Țara Româneasca .