2 Rezumate scurte la "Domnul Vucea" de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Două rezumate scurte al nuvelei "Domnul Vucea" scrisă de prozatorul român Barbu Ștefănescu Delavrancea si publicata de acesta in volumul de nuvele "Paraziții" in anul 1892/1983. Rezumate scurte pentru scoala la cartea "Domnul Vucea" in care este vorba de pataniile autorului in raport cu profesorul lui din clasa a doua, domnul Vucea. "Nu a trecut testul dat de acel profesor din clasa a treia si a fost trimis la clasa a doua unde l-a intalnit pe Domnul Vucea. Domnul Vucea era un batranel cu un catel pe nume Pripășel."






Rezumat scurt Domnul Vucea
De Barbu Stefanescu Delavrancea

         Autorul povesteste o intamplare din viata lui. Trebuia sa mearga la Scoala domneasca in clasa a treia. El si-a imaginat scoala ca pe un palat si a impartasit aceste lucruri cu animalele din curte.
         El deja stia sa citeasca si sa calculeze de la fratele sau mai mare. Cand a ajuns la scoala a fost dezamagit sa afle ca defapt era formata din mai multe cladiri darapanate. Nu a trecut testul dat de acel profesor din clasa a treia si a fost trimis la clasa a doua unde l-a intalnit pe Domnul Vucea. Domnul Vucea era un batranel cu un catel pe nume Pripășel.
         La clasa a doua elevii erau monitorizati de elevii mai mari. Domnul Vucea obistuia sa ii bata cu rigla in palma pe cei care nu sunt cuminti sau cei care nu invata. Monitorii chiar primeau mita pentru ai nota pe copii ca au invatat pentru a nu fi loviti in palma.
         Cand isi facea cumparaturile, domnul Vucea lua cu el doi elevi pentru a-l ajuta sa care cumparaturile. Într-o zi, cel care povesteste a cunoscut-o pe sotia domnului Vucea care il speria mai rau decat Dumnezeu. La sfarsitul anului Domnul Vucea l-a chemat pe el si pe un prieten de-al lui la el acasa pentru a-l ajuta cu treburile casnice.
         În timpul treburilor casnice a avut loc o cearta intre Domnul Vucea si sotia sa care l-a batut. Cei doi nu mai puteau de ras si desi nu au dat examen cei doi au trecut in clasa a treia.
         Autorul incheie acesta opera literara cu o simpla zicala : "trecusem in clasa a treia, si nu mai stiam decat adunarea si scaderea"






Rezumat Domnul Vucea
de Barbu Stefanescu Delavrancea

     Autorul povesteste de vremea cand acesta trebuia sa plece de la scoala lui Nea Nicuta, dascalul satului, la o scoala domneasca. Dupa multe descrieri imagirare a scoli domnesti adresate cainelui si pisici, veni si ziua plecarii. Fratele sau mai mare il conduse la scoala. Autorul ramase uimit. Scoala nu era cum si-o imaginase el, era mai de graba alcatuita din niste case mici, lungi si darapanate. Intrand intr-o clasa de a III-a nici de dascal nu era foarte incantat. Domnul - un om nalt, slab, cu barba rară şi înspicată, încruntat şi galben.
     Ca sa dovedeasca ca este un elev de clasa a III-a, domnul ii dadu sa adune 25 de măgari şi cu 15 boi. Se gandi, se razgandi si spuse rezultatul 8000. Domnul puse un monitor sa il duca in clasa a II-a, la domnul Vucea. Aici era cu totul altfel, in fiecare zi era planuit ceva si aveau monitori, monitori generali si elevi obisnuiti.
     Monitorii si superiori acestora ascultau dar si pesepseau pe elevi daca greseau cu ceva sau daca nu invatau.
     De fiecare data Domnu Vucea  lua cate doi copii care erau imbracati ca nemtii sau erau orfani, sa mearga cu el la piata si sa ii care comparaturile.
     Intr-o zi o vazu pe doamna, sotia domnului Vucea, ca il batea pe acesta.
     Mai pe seara, afla ca a trecut in clasa a III-a, si pleca vesel spre casa.