2 Rezumate scurte la Prâslea cel voinic şi merele de aur

Două rezumate scurte la basmul "Prâslea cel voinic şi merele de aur" al scriitorului român Petre Ispirescu. 2 rezumate scurte la povestirea "Prâslea cel voinic şi merele de aur" în care este vorba despre fiul cel mic al unui imparat puternic, care reușește să păzească marul de aur și să-i aducă tatălui său, mere din copacul din care nu reușise niciodată să mănânce. El pleacă să-l caute pe hoț și trece în tărâmul celălalt unde își dă seama că hotul de mere este un zmeu...







Rezumat scurt Prâslea cel voinic şi merele de aur 1
Un imparat puternic avea un mar care facea mere de aur, dar in fiecare an, cineva fura merele si imparatul nu apuca niciodata sa le manance. Intr-unul din ani, fiul lui cel mare se hotara sa pazeasca marul, dar adormi si hotul le fura pe toate. Anul urmator, fiul cel mijlociu facu la fel.

In al treilea an, Praslea, fiul cel mic, se duse si el sa pazeasca marul, dar reusi sa nu adoarma si il rani pe hot. Ii aduse merele imparatului si hotara impreuna cu fratii lui sa-l caute pe hot. Ajunsera la taramul celalalt si Praslea cobora singur sa-l caute pe hot. Cei doi frati care incepusera sa-l urasca pentru ca era mai vrednic, ramasera sus ca sa-l traga pe fratele lor cu franghia cand acesta se va intoarce..

Praslea ajunse la palatul unui zmeu pe care il omora, ii lua furca cu caierul si fusul de aur si o salva pe fata de imparat pe care acesta o rapise. Merse mai departe si ajunse la palatul altui zmeu pe care de asemenea il omora, ii lua closca cu puii de aur si o elibera pe fata pe care o rapise. Mergand mai departe, Praslea ajunse la un alt palat, unde cu greu il omora pe zmeu, ii lua marul de aur si o elibera pe fata pe care o rapise.





Se intoarsera cu totii la locul pe unde coborase pe taramul celalalt si le facu fratilor lui semn sa-i traga sus. Dupa ce le trasera pe fete, fratii ii pusera gand rau lui Praslea. El dandu-si seama de asta, lega un bolovan peste care puse caciula lui. Cand fratii vazura caciula, dadura drumul la franghie si crezura ca il omorara pe fratele lor.

Praslea fu foarte suparat, dar vazu un balaur care vroia sa manace puii unei zgripsor. Ii salva si drept rasplata, zgripsoroaica il duse pe Praslea pe taramul lui. El auzi ca fata cea mica nu vroia sa se marite decat daca ii va aduce cineva furca cu caierul si fusul de aur. Se angaja la argintarul care era insarcinat sa faca furca si ii spuse acestuia ca el poate s-o faca. Ii dadu argintarului furca si acesta o duse imparatului. Fata isi dadu seama ca Praslea traieste si ceru sa i se aduca closca cu puii de aur. Praslea facu la fel, dar fata ceru sa fie adus cel care le-a facut impreuna cu marul de aur.

Argintarul il aduse pe Praslea la palat si fata il recunoscu imediat. Il recunoscu si imparatul si Praslea ii povesti toate pataniile lui. Acesta se manie pe fii lui si ii ceru fiului cel mic sa-i pedepseasca. Praslea si fratii lui trasera cate o sageata in sus, iar cand sagetile cazura, lovira in crestet pe fratii cei mari dar a lui Praslea cazu in fata lui.

Praslea se cununa cu fata si traira fericiti pana la adanci batraneti.





Rezumat scurt Prâslea cel voinic şi merele de aur 2
  Un împărat iubit are trei fii şi o grădină dintre cele mai frumoase. În aceasta are un măr care face mere de aur, dar pe care el n-a reuşit să le guste niciodata datorita faptului ca in fiecare an acestea sunt furate. In ciuda numerosilor viteji care au incercat sa prinda hotul dar n-au reusit, printre care se numara si cei doi fii ai imparatului, Praslea, mezinul familiei, decide sa incerce si el.
  Acesta reuseste ceea ce atatia altii nu au izbutit si il raneste pe zmeul hot cu o sageata. Ia cateva mere pe care le daruieste tatalui si apoi pleaca impreuna cu fratii sai dupa zmeu. Se ghideaza dupa dara de sange care ii indreapta catre o prapastie, aceasta indrumandu-l catre celalalt traram. Aici numai mezinul are curajul de a cobori, iar odata ajuns la acolo, zareste trei palate. Acestea sunt ale unor trei zmei si, pe parcurs ce ii invinge, salveaza trei fete de imparat. Anticipand faptul ca fratii lui vor sa scape de el, reuseste sa evite planul acestora si ii face sa creada ca l-au omorat. Iese din prapastie cu ajutorul unei pasari zgripsor ai carei pui i-a salvat.
  Ajuns in imparatia tatalui, Praslea isi dovedeste identitatea cu ajutorul fetei mai mica de imparat. In final acesta ii ia locul tatalui sau si se casatoreste cu fata iubita.