Rezumat scurt "Fefeleaga" de Ion Agârbiceanu

Doua rezumate scurt ale cartii "Fefeleaga" scrisă de scriitorul român Ion Agârbiceanu si publicata de acesta in anul 1908. Rezumat la celebra povestire "Fefeleaga" in care este vorba despre o femeie pe nume Maria dar care dupa moartea sotului este poreclita Fefeleaga. Sotul ei Dinu moare din cauza unei boli si ii molipseste si pe copii,, care mor si ei pe rand.






Rezumat scurt 1 "Fefeleaga" de Ion Agârbiceanu
În aceasta nuvelă se relatează viața unei femei sărace, pe care o cheamă Maria. Ea are o familie numeroasă. Dinu – capul familiei, lucrează în condiții periculoase pentru sănătate. Așa s-a primit că acesta din cauza bolii moare, dar intrînd in contact cu copiii, îi molipsește și pe ei. În urma morții lui Dinu, oamenii о poreclesc pe Maria, Fefeleaga. Însă, ea își continuă viața muncind și își întreține familia, cu propriile puteri.
       Deoarece copiii mor rînd pe rînd,  la aceeași vîrstă, sătenii încearcă să-i dea sfaturi cum să depășească situația, însă ea nu le dă ascultare. După ce trec cinci ani, ea rămîne cu doi copii, un băiat și o fată, dintre care băiatul moare primul.
       Astfel Fefeleaga ramîne cu un singur copil, o fetiță pe nume Păunița. Femeia trăiește cu speranța că fata nu va muri, dar se dezamăgește. Neavînd bani pentru înmormîntare, Maria vinde calul Bator, prietenul și unica sursă de existență. Deși, pimește puțini bani pentru afacerea dată, ea totuși acceptă prețul. Fiind sigură că aceasta este unica ieșire din situație și purtînd în inimă și durerea pierderii calului, ea revine acasă.
     Astfel,  femeia înmormîntează fata după tradiții, dar rămîne singură în lumea crudă,  gîndindu-se doar la familia sa.





Rezumat scurt 2 "Fefeleaga" de Ion Agârbiceanu
In nuvela Fefeleaga se vorbeste despre o femeie pe nume Maria, dar pe care oamenii o numeau in batjocura Fefeleaga. Ea avea un cal, numit Bator, cu care muncea campul, pentru a-si castiga painea. A trecut cativa ani, iar femeia a avut patru baieti si o fata.

La un moment dat, sotul ei, Dinu, a murit din cauza unei boli rare cu care i-a molipsit si pe copii. A doua zi, dupa inmormantarea sotului sau, femeia a plecat iar la munca. La varsta in care implineau cincisprezece ani, baietii au murit pe rand. Anii au trecut, iar femeia si calul au imbatranit. Cand fata ei a ajuns la varsta de cincisprezece ani, a murit si ea.

Fefeleaga nu a spus nimanui despre moartea fiicei sale, deoarece oamenii spuneau ca este un descantec, iar ea era satula de toate vorbele acestea. Maria a trebuit sa isi vanda calul, ca sa castige bani, pentru a face un sicriu pentru fata ei moarta. Cu lacrimi in ochi, femeia s-a dus la targ sa isi vanda calul si apoi a ramas singura.