Rezumat scurt "Fedra" de Jean Racine

Rezumat scurt al piesei de teatru "Fedra" scrisă de dramaturgul francez Jean Racine si publicata in anul 1677. Rezumat care poate fi folosit si ca fisa de lectura la celebra povestire dragedie "Fedra" in care este vorba despre Hippolit, un tanar ingrijorat ca tatal sau disparuse de la curtea regala in urma cu șase luni. El anunta ca vrea sa mearga sa-l caute, insa Theramenes, invatatorul sau, incearca sa-l descurajeze spunandu-i ca l-a cautat si el si din pacate nu l-a gasit.








Rezumat "Fedra" de Jean Racine

Loc: curtea regala a orasului Trezen, in Peloponez.

Personaje:
Fedra – regina Atenei, a doua sotie a lui Tezeu, mama vitrega a lui Hippolit, fiica lui Minos si a lui Pasiphae.
Hippolit – fiul lui Thezeu si a Antilopei (regina Amazoanelor)
Tezeu – regale Atenei
Aricia – printesa Atenei si posibila mostenitoare
Oenone – dadaca si confidenta Fedrei
Theramene – invatatorul lui Hippolit
Ismene – prietena buna a Ariciei
Panope – servitoare, mesagera Fedrei
Garzi

Povestirea pe scurt
   Hippolit este ingrijorat de faptul ca tatal sau disparuse de la curtea regala de 6 luni. Cand anunta ca va merge sa il caute, Theramenes l-a descurajat, spunandu-I ca el insusi l-a cautat si ca probabil ca acesta nu vrea sa fie gasit. Cand acesta nu renunta la idei, Theramenes crede ca un motiv pentru aceasta calatorie este animozitatea lui fata de Fedra, mama sa vitrega, dar Hippolit explica faptul ca o iubeste pe Aricia, dar face parte din familia Pallas. Tezeu ii ucisese pe fratii ei si apoi a hotarat ca aceasta sa nu se marite si sa nu faca nici un copil, ca sa sfarseasca mostenirea familiei Pallas. Hippolit vrea s ail convinga pe tatal sau sa se razgandeasca. In mod ironic, Aricia este posibila mostenitoare a tronului Atenei in cazul mortii lui Tezeu. Hippolis crede ca Fedra il uraste si, cand vrea totusi sa isi ia la revedere de la ea, servitoarea ei ii spune ca este bolnava si nu il poate primi.
   Fedra ii marturiseste Oenonei ca, de indata ce a sosit in Grecia ca mireasa a lui Tezeu, s-a indragostit la prima vedere de Hipolit. Toate rugaciunile si incercarile de a-l uita nu i l-au putut scoate din minte si isi dorea moartea ca singura salvare.
   Servitoarea Panope aduce vesti despre moartea lui Tezeu. In aceasta situatie, Oenone o sfatuieste pe Fedra sa ii marturiseasca lui Hippolit iubirea si sa ii sprijine revendicarea tronului, pentru a impiedica razboaie intre el, Aricia si proprii sai fii. Aricia afla de la Ismena diverse variante despre moartea lui Tezeu si este sceptica.
   Hippolit ii cedeaza tronul Ariciei si ii marturiseste si iubirea, spre mirarea Ariciei, care avea impresia ca H. O ura. Aricia ii impartaseste sentimentele.
   Fedra ii marturiseste lui Hippolit ce simte pentru el si spune cat a incercat sa indeparteze sentimentele acestea, care o otravesc si o fac sa se deteste. Dupa ce fiul Fedrei revendica tronul, se afla ca Tezeu traieste intr-adevar si se intoarce din calatoriile lui. Oenone o convinge pe Fedra sa ii spuna lui Tezeu ca Hippolit a acostat-o, iar ea accepta, de frica ca H. sa nu ii spuna lui Tezeu totul. Oenone ii spune lui Tezeu aceasta minciuna si Tezeu il invoca pe zeul Neptun sa ii pedepseasca fiul. Fedra, plina de remuscari, implora mila pentru Hippolit, dar renunta atunci cand aude da acesta o iubeste pe Aricia. Hippolit si Aricia se casatoresc in afara Atenei si cand Aricia ii spune lui Tezeu de cand o iubeste Hippolit, incepe sa aiba indoieli despre povestea spusa de Oenone.
   Fedra este distrusa de vinovatie si furioasa si o alung pe Oenone, acuzand-o ca imparte sfaturi rele. Oenone se ineaca in ocean. Hippolitus este ucis de Neptun, care trimite un monstru din mare sa il ucida. Fedra ii marturiseste lui Tezeu tot si se otraveste.

   Tezeu declara ca fiul sau va primi toate onorurile si o adopta pe Aricia.