Rezumat la piesa de teatru "Fedra"

Rezumat la tragedia "Fedra" scrisă de dramaturgul francez Jean Racine. Rezumat scurt de o pagina si jumatate la celebra piesa de teatru "Fedra" in care este vorba despre o femeie pe nume Fedra care este indragostita de fiul ei vitreg Ipolit. Fiului ei vitreg insa ii este antipatica, deoarece atunci cand l-a cunoscut, Fedra a poruncit exilarea lui.

Vezi alt rezumat la drama Fedra.







Rezumat la piesa de teatru "Fedra"

     Scena se petrece în Atena. Fedra, este îndrăgostită de fiul ei vitreg Ipolit. Acesta însă nutreşte o antipatie faţă de ea deoarece imediat ce l-a cunoscut, Fedra a poruncit exilarea lui. În scena a II-a a actului I, Fedra declară că a poruncit surghiunul lui ipolit doar pentru a-l uita şi pentru  scapa de jugul dulce al dragostei ce o nutrea pentru el.

    Ipolit este îndrăgostit de Aricia. Înainte să plece, se zvoneşte că Tezeu, tatăl lui Ipolit şi soţul Fedrei a murit.Înainte să plece, Ipolit pleacă să-şi ia rămas bun de la Aricia, şi deoarece avea suficienta autoritate în Atena, o eliberează pe aceasta din robie şi ii declară dragostea sa.
   În următoarea scenă, Fedra îi mărturiseşte lui Ipolit dragostea.Acesta primeşte cu răceală toate declaraţiile Fedrei fapt ce o tulbură şi mai mult .Aceasta o trimite pe Oneona, doica sa să îi spună lui Ipolit că îi cedează lui tronul, în speranţa că îl va întoarce din surghiun şi că va fi alături de ea. Oneona se întoarce cu altă veste decît răspunsul lui Ipolit: Tezeu trăieşte..Moartea sa nu a fost decît un zvon.






     Fedra este cuprinsă din nou de remuşcări.Îi era frică să-şi privească soţul în ochi.Oneona o sfătuieşte să nege totul pentru a rămîne cu demnitatea nepătată.
    Astfel, aceasta îi spune lui Tezeu, care era nedumerit de reacţia  ce au avut-o Ipolit şi Fedra la întoarcerea sa, că Ipolit era îndrăgostit de Fedra.Auzind acestea, Tezeu il trimite în exil pe fiul său.În zadar a încercat Ipolit să-i explice tatălui său ca era de fapt îndrăgostit de Aricia. Tezeu îl blesteamă, şi îi cere lui Neptun să îl pedepsească.
     Înainte să plece, Ipolit îi povesteste intimplarea Ariciei şi îi propune să se căsătorească şi să fugă împeună din Atena.
   În următoarele scene, Fedra află despre dragostea ce i-o purta Ipolit Ariciei. Mînată de gelozie, aceasta o condamnă la moarte pe Oneona pentru că şi-a dat seama că aceasta ştia despre iubirea dintre Ipolit şi Aricia, dar cu toate acestea nu i-a spus şi i-a înteţit şi mai mult focul dragostei.
   Tezeu află că Odeona e moartă. Atunci îşi dă seama de faptul că fiul său avea dreptate. Şi-a dat seama prea tîrziu. Teramene, dascălul său vine la el şi îi spune ca fiul său a  murit, corpul lui fiind tîrît de caii pe care el însuşi i-a hrănit cîndva. Înainte să moară Ipolit l-a rugat pe Teramene să-i spună tatălui său să aibă grijă de Aricia, căci doar aşa el se va putea odihni în pace.
   În următoarea scenă, Fedra îi dezvăluie lui Tezeu tot adevărul, după care moare otrăvită de una dintre otrăvurile luate de la Medeea.
   Tezeu îşi plînge fiul, şi declară ca va avea grijă de Aricia ca de o fiică.