Fișă de lectură la Povestea lui Harap Alb

Fisa de lectura pentru basmul "Povestea lui Harap Alb" scris de Ion Creangă. Fiș de lectura conține un rezumat destul de lung care spune povestea fiului de imparat Harap Alb, contine detalii despre timpul şi locul desfăşurării acţiunii, si prezinta personajele principale din basm si se inceie cu parerile personale ale autorului fișei de lectura - cel care a lecturat Povestea lui Harap Alb.

Vezi rezumatul scurt la Harap Alb
si un al treilea rezumat la Povestea lui Harap Alb
Citeste si descarca PDF "Povestea lui Harap Alb" de Ion Creangă
Rezumat de o pagina la Povestea lui Harap Alb







Fișă de lectură Povestea lui Harap Alb
-editura Tineretului, anul 1957 -


A : Conţinut :
       - acum mult, mult timp, trăia un împărat pe nume Verde Împărat care nu avea băieţi, ci numai fete.
       - acest împărat avea un frate mai mare într-o ţară mult mai îndepărtată, pe care nu avesese prilejul să-l mai vadă de mulţi ani, iar copii celor doi nu se întâlniseră nici ei niciodată.
       - pe patul morţii, Verde Împărat trimite scrisoare fratelui său, ca acesta să trimită pe unul dintre feciorii săi pentru a-i fi succesor la tron după moartea sa.
       - craiul, primind scrisoarea îşi cheamă grăbit cei trei feciori pentru a le da vestea; la auzirea acestei veşti, feciorul cel mare a spus că această onoare i se cuvine lui deoarece este cel mai mare dintre fraţi.
       - craiul acceptă, iar băiatul pleacă pentru a-şi lua cele de trebuinţă pentru drum.
       - pentru a-l pune la încercare, craiul se îmbracă într-o piele de urs şi se ascunde sub un pod, iar când feciorul său a ajuns la acel pod s-a speriat de ursul care mormăia şi, ruşinat, s-a întors acasă.
       - acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu feciorul cel mijlociu, iar craiul, mâniat că toţi copii lui sunt nişte laşi a început să-i dojenească, inclusiv şi pe fiul cel mic care nu făcuse nimic.
       - plin de mânie, fiul cel mic iese în grădina unde este îndemnat de o babă să se ducă la crai şi să-i spună că vrea şi el să încerce.
       - ducându-se la crai şi spunându-i aceste vorbe, primeşte acceptul tatălui său şi hainele, armele şi calul craiului de când acesta era tânăr.
       - tânărul pleacă şi după 49 de zile intră în codru unde e imediat întâmpinat de omul spân care îl întreabă dacă nu cumva are nevoie de o slugă pentru drum.
       - mai târziu spânul apare sub altă înfăţişare şi-l păcăleşte cu vorba bună pe tânăr, închizându-l într-o fântână şi spunându-i că nu-i dă drumul până când nu-i spune cine este, de unde vine şi unde se duce.
       - spânul îl face pe băiat sluga lui şi îi pune numele de Harap Alb.
       - ajunşi la Verde Împărat, spânul se dă drept fiul fratelui împăratului şi este prezentat curţii şi cinstit cum se cuvine, pe când Harap Alb este trimis de spân la grajd.
       - vrând să se lepede de el, spânul îl trimite pe Harap Alb să-i aducă salată din grădina ursului, loc de unde mulţi dintre cei care au încercat să ia nu au mai ieşit vii.
       - pe drum, Harap Alb se întâlneşte cu baba care l-a îndemnat să plece la unchiul său, care îi spune să stea liniştit pentru că totul o să se rezolve şi că ea este Sfânta Duminică.






       - cu ajutorul bătrânei, Harap Alb reuşeşte să culeagă foarte multă salată, astfel îndeplinind sarcina pe care i-o dăduse stăpânul său, spre disperarea acestuia care vroia ca prin această sarcină Harap-Alb să fie ucis şi să scape pentru totdeauna de el.
       - nu trece mult timp şi Harap Alb este pus la o nouă încercare de către spân, aceea de a-i aduce pielea unui cerb fermecat, piele de care erau lipite pietre preţioase de foarte mare valoare şi foarte renumite în lumea întreagă.
       - Harap Alb este din nou ajutat de Sfânta Duminică şi, împreună cu aceasta şi cu armele lui Statu-Palmă-Barbă-Cot, se pornesc spre pădurea în care se afla cerbul; în această pădure Harap Alb o ascultă pe bătrână şi sapă o groapă în care trebuia să stea ascuns până când cerbul avea să vină să bea apă, în acel moment, Harap Alb trebuind să îi taie capul, apoi să sară în groapă şi să stea acolo până la asfinţit când cerbul o să moară, pentru a nu fi otrăvit de privirea animalului.
       - la câteva zile după ce Harap Alb s-a întors cu pielea şi cu capul cerbului, împăratul face un ospăţ foarte mare în cinstea aşa zisului său nepot la care acesta a auzit de fata Împăratului Roş, despre care se zvonea că este la fel de rea ca şi el, spânul.
       - atunci, spânul îl trimite pe Harap Alb să i-o aducă pe acea fată.
       - pe drum, Harap Alb se întâlneşte cu o nuntă de furnici care îl răsplătesc cu o pană pentru că nu le-a călcat, apoi cu un stol de albine care îl răsplătesc tot cu o pană pentru că le-a contruit un stup, iar în cele din urmă se întâlneşte cu Gerilă, un om care murea de frig chiar şi cu un foc mare de douăzeci şi patru de stânjeni de lemn.
       - Gerilă şi Harap Alb pornesc împreună la drum şi se întlnesc cu Flămânzilă, Setilă, Ochilă, Păsări-Lăţi-Lungilă.
       - ajunşi la împărăţie şi spunându-i Împăratului Roşu pentru ce au venit, acesta nu le răspunde nimic dar vrea să-i omoare prin vicleşuguri numai de el ştiute, dar cei şase reuşesc să scape cu bine din capcana împăratului şi să-l convingă pe acesta să le-o dea pe fata de împărat.
       - dar împăratul nu se dă bătut aşa de uşor şi îi pune să despartă macul de nisip dintr-un sac mare în care erau amestecate, dar Harap Alb îşi aduce aminte de pana fermecată pe care i-a dat-o alaiul de furnici şi pe care, dacă o ardea furnicile veneau îndată pentru a-i sări în ajutor.
       - împăratul nu se opreşte aici şi îi pune pe oaspeţi să o păzească pe fata lui timp de o noapte.
       - cu ajutorul prietenilor săi şi a albinei căruia îi făcuse stup, Harap Alb reuşeşte să treacă peste toate piedicile pe care împăratul i le pusese în cale.
       - Harap Alb şi fata împăratului Roşu pleacă spre casa unchiului lui Harap Alb, în drum spre împărăţia acestuia ei despărţindu-se de cei cinci voinici.
       - continuându-şi drumul, între cei doi ia naştere un dor care îi tulbura judecata lui Harap Alb, el fiind hotărât ca spânul să nu pună mâna şi pe fata pe care Harap Alb o iubea.
       - ajunşi la împărăţie fata de împărat îl recunoaşte pe spân ca nefiind nepotul împăratului Verde, spânul mâniosîi taie capul lui Harap, dar fata îl învie pe iubitul ei ca prin minune, acesta crezând că a dormit foarte mult.
       - cei doi tineri au primit binecuvântarea împăratului Verde şi împărăţia acestuia şi au făcut o nuntă ca-n poveşti, care a ţinut foarte mult timp şi la care s-a strâns multă lume, crăiasa furnicilor şi cea a albinelor precum şi mulţi crai şi împăraţi.






B : Timpul şi locul desfăşurării acţiunii :
       Acţiunea se desfăşoară în împărăţiile celor doi fraţi şi în împrejurimile acestora, precum şi în împărăţia împăratului Roşu, iar timpul este vag precizat.

C : Personaje :
       Harap Alb – cel mai mic dintre fii craiului, dar şi cel mai viteaz dintre ei, curaj dovedit adesea prin faptul că a reuşit să treacă de toate obstacolele ivite în calea îndeplinirii destinului său.
       Spânul - simbol al fortelor raului, intruchipand inumanul el preface, schimbându-şi înfăţtişarea, manifestând o falsă solicitudine, Spânul reuşeşte să-l determine pe fiul de crai să-l tocmească în slujba sa, în ciuda sfatului părintesc.
Odată ajuns sluga, el îşi face un plan prin care să-l supună pe Harap Alb.
       Gerilă, Setilă, Flămânzilă, Ochilă şi Lungilă - cei 5 năzdravani care îl însoţesc pe Harap-Alb se înscriu tot în sfera umanului, reprezentând un portret grotesc-caricatural în care o trăsătura dominantă este îngroşată pâna la limita absurdului şi capătă dimensiuni fantastice.

D : Păreri personale :
        În realizarea poveştilor sale, Ion Creangă porneşte de la modele populare, caracterizînd teme de circulaţie universală cu o vechime uneori mitică.
        Şi de această dată, Creangă reuşeşte să impresioneze prin elementele fantastice îmbinate cu măiestrie cu cele reale, dar şi prin limbajul folosit care dă dovadă de un nivel ridicat de profesionalism.