Rezumat de o pagina la Povestea lui Harap Alb

Rezumat scurt de o pagina al povestii "Povestea lui Harap Alb" scrisă de Ion Creangă. Rezumat la celebra povestire "Povestea lui Harap-Alb" in care este vorba despre fiul cel mic al unui crai care vrea sa se duca la Verde Imparat pentru a primi mostenirea acestuia deoarece imparatul avea doar fiice. Cu ajutorul unei batrane de care ii da sfaturi, baiat  - Harap Alb - pleaca spre regatul lui Verde Imparat.

Vezi rezumatul scurt la Harap Alb
si un al treilea rezumat la Povestea lui Harap Alb
Citeste si descarca PDF "Povestea lui Harap Alb" de Ion Creangă







Personaje: Fiul Craiului/Harap-Alb, Spânul, Sfânta Duminică (bătrâna), Ochilă, Setilă, Gerilă, Flămânzilă, Păsări-Lăți-Lungilă, Craiul, Verde Împărat(fratele Craiului), cele trei fiice ale lui Verde Împărat, cei doi frați ai lui Harap-Alb

Rezumat la Povestea lui Harap Alb
       Craiul primește o scrisoare de la Verde Împărat în care îi cere să-i trimită pe unul din fiii săi pentru a-i lăsa moștenire regatul său, deoarece el avea numai fete. Urmatoarea zi, Craiul îi întreabă pe fiii lui care din ei vrea să meargă la fratele său pentru a-l urma la tron. Fiul cel mare hotăraște ca el este cel mai potrivit și pornește la drum, dar se întoarce repede deoarece este speriat de tatăl sau deghizat într-un urs. Craiul îi testează curajul si fiului mijlociu, dar nici acesta nu se dovedește mai vrednic.

       Craiul, supărat pe cei doi fii ai săi, îi ceartă, iar cel mic iese supărat afară. În timp ce plângea, o bătrână îi cere milostivenie. Ca să scape de ea, el îi dă un bănuț după ce o tratează cu lipsă de respect. Aceasta îl sfătuiește să ia hainele vechi ale tatălui său, calul să-l aleagă punând o tavă cu jăratic în mijlocul grajdului, iar calul ce va mânca va fi cel ales și să plece la drum.





       Fiul cel mic își alege cele necesare și pleacă la drum. Învinge proba tatălui său și este sfătuit de acesta să se ferească de omul roș și omul spân. Cu toate că a încercat să se ferească de Spân de 2 ori, a treia oară s-a lăsat păcălit de acesta și fiind amenințat de moarte cade la învoială cu el. Fiul craiului devine sluga Spânului, jură că nu va spune nimanui cine este cu adevărat și primește numele de Harap-Alb.

       Cei doi ajung la palatul Împăratului Verde. Spânul se dă drept nepotul său și îl supune pe Harap-Alb la încercări primejdioase cu speranța că va muri intr-una din aceste aventuri (aducerea salăților din gradina ursului, pielea cu nestemate a cerbului, aducerea fetei Împăratului Roș pentru a se căsători cu ea).

       Harap-Alb, ajutat de furnici, albine și sfătuit în permanență de Sfânta Duminică și de calul său, reușește să depășească toate primejdiile cu succes. Cei cinci prieteni pe care îi întâlnește pe drum și pe care îi batjocorește inițial îl ajută să depașească toate probele la care este supus de Împaratul Roș pentru a-i da mana fetei pentru Spân. Aceștia ajung la palatul Împaratului Verde unde fata îl respinge pe Spân și îl dă de gol pe acesta. Supărat că a fost tradat, Spânul îi taie capul lui Harap-Alb, dar fata Împăratului Roș îl înconjoara cu trei smicele de măr dulce, îl stropește cu apă vie și apă moartă, iar Harap-Alb învie. Calul lui îl aruncă pe Spân până la cer și moare cand cade pe pământ.

       Verde-Împărat îl căsătorește pe Harap-Alb cu fiica lui Roș-Împărat, iar la nuntă sunt invitați toți cei care l-au ajutat să treacă de probe. Harap-Alb devine rege și toți trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.