Rezumat "Robinson Crusoe" de Daniel Defoe

Rezumat al romanului "Robinson Crusoe" publicat in anul 1719 de scriitorul englez Daniel Defoe. Este considerat adesea ca fiind primul roman scris vreodata in limba engleza. Rezumat de 1 pagina si jumatate de fisier Word la celebra carte "Robinson Crusoe" in care este vorba despre personajul din titlul cartii care a plecat de acasa la 19 ani si s-a imbarcat pe o corabie. El a plecat în Guineea iar corabia sa a fost prinsa intr-o furtuna si a naufragiat, lasandu-l pe Robinson Crusoe singur pe o insula.








Robinson Crusoe - rezumat de o pagina si jumatate

             Robinson Crusoe s-a născut în anul 1632, în orasul York, într-o familie cumsecade, având doi frați. La 19 ani, împotriva voinței părinților și prin dorința de aventuri, împreună cu un prieten, a fugit de acasă îmbarcându-se pe un vas. Această navă a naufragiat lângă Yarsmouth, însă echipajul a fost salvat de o altă navă.
 Cu timpul, Crusoe a uitat suferințele îndurate și s-a îmbarcat pe corabia unui căpitan cu care s-a înțeles foarte bine și care i-a dat primele noțiuni de navigație și matematică. Aceștia au pornit spre Guineea, de unde Robinson a venit cu niște bani strânși, hotărându-se să continue negustoria pe coastele Guineei.
 El s-a îmbarcat într-o corabie, iar în apropiere de insulele Canare, a fost capturat de o navă cu pirați mauri din Sallee, devenind robul lor. Câștigând încredere a făcut rost de o barcă și, păcălindu- i pe cei doi slujitori ai stăpânului, a plecat pe mare, scăpând. Pe Moley l-a aruncat în apă și a continuat spre sud navigarea până când au întâlnit un vas portughez, care i-a dus în Brazila, căpitanului devenindu-i foarte recunoscător. În această țară, Robinson l-a vândut pe Xury și a devenit cultivator din banii strânși.
Noul cultivator avea ca vecin un om de origine engleză, Wells, cu care s-a împrietenit.
             Prin dorința lui de îmbogățire, a plecat în Guineea, în funcția de căpitan al vasului pentru a cumpăra negrii, revenindu-i jumătate din ei. Corabia a fost prinsă într-o furtună îngrozitoare, ea naufragiind pe o insulă pustie. Noaptea aceea a fost de coșmar pentru Robinson, deoarece nu știa dacă să se fereasca de fiare sau sălbatici. Dimineța a înotat până la corabie și a găsit de mâncare, puști, îmbrăcăminte și multe alte lucruri necesare, corabia scufundându-se.
În primele zile pe insulă,  a început să își facă un jurnal zilnic și a început construirea unei locuințe,
descoperind că pe acel pământ pot crește grâne. După ce și-a dat seama că este norocos că a supraviețuit, a început să fie foarte credincios, găsind în barcă Sfânta Scriptură. Robinson a început să cerceteze insula, găsind un loc cu tutun, lămâi, trestie de zahăr, struguri sălbatici, însă  nicio  urmă de om. În altă parte a insulei a găsit o broască țestoasă pe care a mâncat-o, alături de păsări marine. 
Ca tovarăș de vorbă și-a găsit un papagal pe care l-a învățat să vorbească. Pentru a nu uita nimic din întâmplările zilnice, scria totul în  jurnal, iar pe o scândură,  un calendar pe care își însemna lunile, zilele și anii.
            Într-una din zile, când s-a suit pe colina de unde putea supraveghea insula, a observat niste nații ciudate de oameni, care mâncau prizonierii prinși în luptă. Intr-una din zile, Robinson s-a hotărât să scape prizonierii din mâinile canibalilor. Și-a luat o pușcă și un pistol și a reușit să elibereze  pe unul din prizonieri pe nume Vineri, pe care l-a luat să locuiască cu el. De acum, totul era mai ușor pentru Robinson, având un tovarăș cu care putea vorbi și lucra. Cu timpul, a reușit să mai salveze din mâinile canibalilor încă două persoane, dintre care unul era tatăl lui Vineri.
            Împreună cu tovarășii săi, Robinson salvează viața unui căpitan de vas, al cărui echipaj îl adusese pe insula și îl legase de un copac. Robinson împreună cu căpitanul și marinarii care i-au rămas credincioși acestuia, au reușit să cucereasca vasul și apoi s-au îmbarcat și au pornit pe mare, lăsând pe insulă echipajul ce se răsculase. Ajuns acasă,  și-a întemeiat o familie. Căsnicia nu a durat foarte mult deoarece soția sa a murit. Lăsându-și copiii cu văduva prietenului său,  s-a reîntors pe insula unde trăise, cu lucruri pentru cei rămași aici.
            Când a ajuns,  a aflat că între timp s-au schimbat multe,  mai ales că au mai luat prizonieri și cei cinci englezi, pe care i-a lăsat pe insulă, s-au certat mereu. După ce a plecat din insulă,  a ajuns într-un loc numit Madagascar unde au fost atacați și unde bietul Vineri, servitorul lui Robinson, și un englez au fost omorâți. Ei,  bineînțeles,  că s-au răzbunat,  arzându-le satul. Apoi au plecat pe continent de unde au luat niște animale pentru cei din insulă. Echipajul s-a revoltat și Robinson a fost nevoit să rămână acolo. După ce s-a întors după câțiva ani,  deși nu-și potolise dorul de pribegie,  a stat acasă liniștit.