Două Rezumate scurte Haralambie de Mihail Sadoveanu

Două rezumate scurte la povestirea "Haralambie" scrisă de Mihail Sadoveanu. Această povestire este a doua din volumul Hanul Ancuței. Rezumat scurt la povestea "Haralambie" în care este vorba despre un călugăr poposit la Hanul Ancuței. El a închinat o oală de vin cu toți clienții și apoi le-a spus că se îndreaptă spre mănăstirea Haralambie. Apoi le-a povestit istoria lui Harambie, care fusese un haiduc care fura de la cei bogați și dădea la cei săraci.

Descarcă PDF cu povestirea Haralambie







Rezumat scurt la povestea "Haralambie"
Călugărul Gherman a poposit în drumul său spre mănăstirea “Haralambie”, din Iași, la hanul Ancuței. Acolo a întalnit mai mulți  drumeți printre care și pe comisul Ioniță. Comisul Ioniță se pregătea să spună o povestire când, călugărul Gherman s-a ridicat în picioare și a închinat pentru fiecare dintre drumeți oala cu vin. Comisul Ionița l-a întrebat pe părinte de ce merge la mănăstirea “Haralambie”  și cine este acesta, iar călugărul a început să povestească despre Haralambie că a fost un slujitor de-al lui Vodă Ipsilant care a plecat de la curtea domnească în codru și a devenit haiduc. Haralambie îi jefuia pe cei bogați și îi ajuta pe cei săraci. Într-o zi, acestia i s-au plâns lui Vodă că Haralambie le fură averile și controla anumite drumuri și trecători. Domnitorul a trimis atunci potera să-l omoare, însă aceștia au dat greș. Marele vornic i-a spus lui Vodă că singurul om care l-ar putea învinge pe Haralambie era fratele său, Gheorghie Leondari. Vodă l-a chemat pe Gheorghie, iar acesta a acceptat cu greu sarcina și plecat pe urmele fratelui sau. În a 8-a zi l-a prins la casa călugărului, pe atunci doar un copil. Gheorghie a adus capul fratelui său la curte, cu lacrimi pe obraz și i-a cerut lui Vodă să îl lase să meargă acasă. Gheorghie, pentru iertarea păcatului uciderii fratelui său, a construit la Iași o biserică cu hramul Sfântului Haralambie. De aceea călugărul trebuia să meargă acolo să se roage pentru tatăl său ucis.





Rezumat scurt la povestea "Haralambie"
       "Haralambie" este povestita de calugarul Gherman, care coborâse pentru prima oara de la schitul de munte si se ducea la Iasi. Toti se uita cu uimire cum s-a ridicat "parintele Gherman din banca sa", ca si când pâna atunci statuse într-un caier urias, iar imaginea a fost impresionanta prin reliefarea extraordinara de sugestiva a personajului. El se nascuse în satul Bozieni si nu-si cunoscuse tatal, fusese crescut doar de mama lui, iar când aceasta murise, a fost trimis la Manastirea Duraului ca "sa rascumpar pacate trecute". Gherman se ducea acum la biserica Sf. Haralambie din Iasi, ca sa se roage pentru iertarea pacatelor parintilor.
       Haralambie fusese "un arnaut domnesc" care se facuse haiduc si "multi boieri si negustori si norod" avusera de suferit din cauza cruzimolor lui. Voda Ipsilant a dat porunca sa fie prinsi vrajmasii, dar mereu biruia Haralambie, care se "tragea pe poteci si prin munti" numai de el stiute. Atunci, Domnitorul a luat hotarârea sa-l trimita pe Gheorghie Leondari, fratele haiducului, care era tufecci-basa, "om cinstit si viteaz", singurul care putea sa-l prinda, pentru ca îi cunostea obiceiurile si salasurile. Dupa o haituire de opt zile, Haralambie s-a refugiat acasa la Gherman, care era copil si-l cunostea, pentru ca venea deseori pe la el si-l mângâia pe crestet. Abia acum îsi da seama copilul ca acesta era tatal lui. Casa era înconjurata de oamenii lui Voda, condusi de Gheorghie, care, dupa ce si-a somat fratele sa se dea prins, "l-a pacalit cu hamgerul si l-a doborât".
       Gheorghie s-a înfatisat la Divan si a pus capul fratelui sau "pe naframa rosa, la picioarele lui Voda", apoi a cerut sa fie eliberat din armata domneasca si lasat sa se retraga pe "pamânturile lui". Apoi, "pentru durerea si ispasirea sa si pentru iertarea sufletului cel ratacit", a construit o biserica în Iasi, cu hramul Sfântului Haralambie, la care se ducea calugarul Gherman sa se închine pentru iertarea pacatelor parintilor sai.
       Dupa ce îsi revine din tulburarea produsa de istorisirea monahului, comisul Ionita le spune oaspetilor ca o sa le povesteasca ceva "cu mult mai minunat si mai înfricosator".