Două Rezumate "Eu, Robotul" de Isaac Asimov
Două rezumate la cele 9 povestiri din cartea "Eu, Robotul" scrisă de autorul de romane SF, Isaac Asimov. Rezumatul pe capitole la romanul "Eu, Robotul", este realizat ca un scurt rezumat la fiecare din cele 9 povești pe care romanul le conține. Cartea apărută între anii 1940 și 1950, cuprinde o serie de intamplari diferite, cu personaje diferite, și doar un singur element comun: Robotul. Cel de-al doilea rezumat este preluat de pe Wikipedia.
Rezumat 1 - Eu, Robotul
Cele 3 legi esentiale :
[1]Robotul nu are voie sa pricinuiasca vreun rau omului sau sa ingaduie , prin neinterventie, sa i se intample ceva unei fiinte umane.
[2] Robotul trebuie sa asculte poruncile omului, dar numai atunci cand ele nu contrazic Legea 1.
[3] Robotul trebuie sa-si apere existenta, dar numai atunci cand grija de sine nu contrazice Legea 1 sau Legea 2.
I. Robbie. Gloria, fetita sotilor Weston este foarte legata de propriul robot Robbie, pe care Doamna Weston nu il suporta, fiind decisa sa-l scoata afara, deoarece ajunse-se de mult la concluzia ca daca Gloria va continua sa isi petreaca timpul cu Robbie , va deveni insociabila ,posomorata, si fara chef de viata. Parintii fetitei fac tot posibilul pentru a o face pe Gloria sa renunte la robot, insa fara niciun rezultat pozitiv.
II. Fuga în cerc. Greg si Mike au mari batai de cap fapt pentru care se vor stresa si vor ajunge sa-si riste propria piele. Robotul Speedy fusese insarcinat sa mearga pe o planeta din apropiere pentru a strange seleniu, insa dupa cateva ore bune de asteptare si fara nici un semnal de viata, Greg si Mike merg spre directia in care fusese trimis Speedy. Cei doi aveau nevoie de un costum special pentru a rezista impotriva radiatilor solare, iar respectivul costum ii proteja in jur de 20 de minute. De asemenea aveau nevoie de o viteza destul de mare ca sa poata ajunge la timp la Speedy, asa ca incaleca pe doi roboti pusi la dispozitie si merg spre locul cu pricina. Ajunsi la locul problemei observa ca Speedy sufera de o boala nesemnificativa, si foarte ambigua la care nu s-a gasit rezolvarea pana la momentul dat.
III. Raționament. Dupa o jumatate de an mai tarziu, in locul razelor fierbinti erau inconjurati de intunericul spatiului cosmic. Cei doi se confrunta din nou cu o problema ce nu ar fi trebuit sa apara. Cutie, un robot ambitios si de-a dreptul enervant, pune paie pe foc, el sustinand ca teoria lui logica, defapt mai logica decat cea a oamenilor: nu oamenii l-au creat, Stapanul l-a creat. Greg si Mike incearca sa-l facape Cutie sa inteleaga cum sta treaba, demonstrandu-i prin crearea unui robot, faptul ca ei au creat robotii. Tot nu l-au convins de acest fapt si drept urmare vor fi supusii lui Cutie si a tuturor robotilor, ceea ce e contrar legii a doua a roboticii.
IV. Întâi să prindem iepurele. Problemele celor doi nu se opresc aici . Intre timp aparusera robotii care aveau sub comanda lor alti cativa roboti. Un astfel de robot era Dave, care impreuna cu robotii din subordine fusese trimis sa sape si sa aduca materiale. Greg si Mike realizeaza ca Dave si robotii lui se intorc cu mainile goale, si pentru a depista problema, ii instaleaza lui Dave o camera de filmat pentru a-i urmari. Cand au vazut ce se intampla de fapt, au ramas inmarmuriti : Dave si cu robotii lui faceau marsuri in coloane. Intre timp, Greg si Mike incearca sa-l remedieze pe Cutir, robotul problema.
V. Mincinosul. Alfred Lanning, seful robotilor care a pus la punct cele trei legi si Susan Calvin robopshiatristul, verifica fiecare robot pentru a fi siguri ca functioneaza perfect si pentru a preintampina orice problema de functionalitate care ar putea apare. Milton Ashe un contribuitor si Peter Bogert un matematician stralucit, descopera o problema majora care ii deranjeaza foarte mult pe sefi. Un robot care citeste mintile le da batai de cap, incercand sa obtina anumite informatii care mai tarziu se dovedesc eronate.
VI. S-a pierdut un robot. Un robot dispare, iar acest lucru ii obliga pe Calvin, Lanning si Bogert sa studieze cu atentie cele petrecute si sa incerce sa il gaseasca pe robotul care s-a pierdut. Dupa ce il gasesc pe robot, afla ca George Black lucrase impreuna cu robotul Nestor -10, iar la un moment dat tanarul s-a enervat si l-a alungat pe robot spunandu-i sa dispara din fata lui. Astfel, memoria robotului a perceput informatia ca pe o porunca si a vrut sa respecte cea de-a doua regula.
VII. Evadare. O provocare din partea “Consolidated” v-a produce un mare vacarm in randul coordonatorilor de la “ Robotii Americani”. Provocarea consta in a crea o nava care sa poata sa treaca usor peste furtunile cosmice, meteoriti, si tot felul de fenomene intalnite in spatiul cosmic. Provocarea este acceptata, iar in urma proiectului facut de Creier (masina de inteligenta inzestrata cu o inteligenta uimitoare), nava este gata si este pregatita de decolare. Gregory Powell si Mike Donovan se intalnesc din nou in acest capitol fiind in misiunea de a inaugura nava spatiala. Dupa o calatorie cu peripetii groaznice “Robotii Americani” castiga suma pusa la dispozitie de “Consolidated”.
VIII. Evidența. Francis Quinn si Stephen Byerley sunt doi politicieni ale caror idei se bat cap in cap. Quinn sustine faptul ca Byerley este robot, deoarece acesta nu a fost vazut mancand sau dormind niciodata. Byerley si-a demonstrat superioritatea si faptul ca merita sa primeasca functia de primar, lovind un om (care a cerut sa fie lovit) pentru a dovedii lumii ca nu e robot (daca era robot nu indraznea sa loveasca un om, deoarece contrazicea legea I). Fusese de asemenea vazut ca mancase un mar, insa Francis Quinn nu s-a lasat si a incercat in continuare sa dovedeasca ca Byerley este robot. In cele din urma, cade in propria plasa, ramanand fara argumente cu care sa-sa sustina teoria.
IX. Conflictul evitabil. Stephen Byerley ii cere robopshiatrei Susan Calvin sa investigheze niste erori la masinile care controleaza economia lumii. El crede ca erorile sunt totusi de ordin uman, asa ca ii expune toata teoria sa lui Susan.
Rezumat 2 - Eu, Robotul - preluare de pe Wikipedia
Introducere
Este o secvență care creionează cadrul culegerii și asigură legătura dintre povestiri, cuprinzând un „interviu” cu Susan Calvin.
I. Robbie
Povestea are ca element central tehnofobia privitoare la roboți. Majoritatea scrierilor anterioare legate de roboți se bazau pe tema 'roboții se întorc împotriva oamenilor', cu care Asimov nu era de acord; de aceea, majoritatea operelor sale încearcă să dea exemple ale ajutorului pe care roboții îl pot acorda omenirii.
În 1996 (1982 în versiunea originală), familia Weston cumpără de la compania „Roboți americani” un robot mut pentru fiica lor, Gloria. Cei doi se înțeleg de minune dar, în fața presiunii sociale anti-roboți, părinții sunt obligați în cele din urmă să îl returneze pe Robbie. Rămasă fără cel mai bun prieten, Gloria refuză să mai zâmbească, să râdă sau să se bucure de viață, în ciuda tuturor eforturilor părinților ei (care o duc în excursii, îi cumpără un câine, etc.). Dl. Weston își dă seama că acest comportament este provocat de faptul că Gloria îl considera pe Robbie persoană, nu robot și o duc în fabrica de roboți pentru a o face să înțeleagă adevărul. Lucrurile însă nu ies așa cum au fost prevăzute, Robbie ajungând să îi salveze viața fetei și demonstrând că nu este un monstru fără suflet.
Versiunea revizuită a povestirii conține un material suplimentar care descrie prima apariție (în cronologia internă a povestirilor) a lui Susan Calvin.
II. Fuga în cerc
În 2015, Powell, Donovan și robotul SPD-13 (supranumit „Speedy”) sunt trimiși pe Mercur pentru a relua operațiunile unei stații miniere abandonată cu zece ani în urmă. Reparațiile necesită aprovizionarea cu seleniu dintr-un bazin aflat destul de departe, iar Speedy este însărcinat să rezolve problema. Ajuns la destinație, robotul nu își îndeplinește misiunea, ci continuă să se învârtă în cerc în jurul bazinului, iar cei doi oameni își dau seama că acolo se află ceva care este potențial periculos pentru robot și, în virtutea celei de-A Treia Legi, acesta se protejează păstrând distanța. Powell și Donovan sunt nevoiți să aranjeze o situație care să implice Prima Lege, făcându-l astfel pe robot să treacă peste condiționări și să își reia activitatea.
III. Raționament
Powell și Donovan sunt trimiși pe o stație spațială care furnizează energie către planete folosind microundele. Roboții care controlează fluxurile energetice sunt coordonați de QT1 (supranumit Cutie), un model avansat cu o capacitate rațională deosebită. Aceasta caracteristică îl va determina însă pe robot să concluzioneze că spațiul, stelele și planetele din jurul stației nu există în realitate și că oamenii care vizitează stația nu sunt importanți, au vieți scurte și, ca atare, sunt dispensabili. El inventează o nouă religie, al cărei Profet este el, sursa energetică a stației devenind Stăpânul. După ce încearcă în primă fază să schimbe comportamentul robotului folosind rațiunea și forța, Powell și Donovan își dau seama că, atâta vreme cât își îndeplinește atribuțiunile, nu contează credința robotului.
IV. Întâi să prindem iepurele
Powell și Donovan sunt însărcinați cu efectuarea unor teste pe un asteroid minier, împreună cu robotul DV-5 (Dave), un model care controlează alți roboți prin intermediul undelor pozitronice. Periodic, roboții se opresc din exploatarea minereului și încep să danseze, iar cei doi își dau seama că acest lucru se datorează numărului prea mare de roboți controlați. Creierul lui Dave se supraîncarcă și nu mai este capabil să transmită ordinele potrivite. Soluția găsită de echipa umană este distrugerea unui dintre roboții controlați, permițându-i lui Dave să îi coordoneze optim pe cei rămași.
V. Mincinosul
Datorită unei defecțiuni de fabricație, robotul RB-34 posedă capacități telepatice. Deși acesta poate spune ce gândesc alți oameni, minte intenționat atunci când e nevoie să evite rănirea sentimentelor oamenilor, sau când dorește să îi facă fericiți pe oameni. Când este ajutat să conștientizeze că minciunea rănește, oricum, el intră într-un conflict logic nerezolvabil și devine catatonic.
VI. S-a pierdut un robot
La o bază de cercetări militare, cercetătorul Gerald Black își pierde cumpătul și strigă la robotul NS-2 (Nestor) să dispară. Acesta se supune ordinului, ascunzându-se într-o încăpere cu alți 62 de roboți identici din punct de vedere fizic. Pentru a-l depista, Susan Calvin și Peter Bogert creează o conjunctură în care să fie vizibilă mica diferență de programare între Nestor și ceilalți 62 de roboți, aceștia din urmă nefiind obligați de Prima Lege să intervină pentru a salva o ființă umană, dacă pericolul în care se află nu este produs de ei. După câteva încercări, cei doi reușesc să îl demaște pe intrus.
VII. Evadare
În timpul cercetărilor efectuate pentru crearea unui motor superluminic care să permită supraviețuirea oamenilor în urma saltului, un computer se autodistruge. Powell și Donovan pornesc împreună la bordul unei nave conduse de un creier pozitronic. Se descoperă astfel că, în timpul saltului, echipajul navei își încetează existența pentru o scrută perioadă de timp, lucru care, din perspectiva roboților, reprezintă o încălcare a Primei Legi.
VIII. Evidența
Stephen Byerley este un avocat de succes, adversar al pedepsei cu moartea, care candidează la primăria orașului New York, dar contracandidatul săi, Francis Quinn, pretinde că este un robot umanoid, deoarece nu a fost văzut niciodată mâncând, bând sau dormind. Acuzația este gravă, deoarece poate declanșa „complexul Frankenstein”, doar oamenilor fiindu-le permis să candideze în funcții publice. Compania „Roboți americani” dorește să îl supună la o serie de teste fiziologice, dar Byerley se sustrage elegant de la toate, în baza drepturilor pe care le are orice om - deși, dacă s-ar dovedi că el este un robot, aceste drepturi nu ar fi valabile.
Testele psihologice sunt puse și ele în fața unui impas: dacă Byerley este robot, va fi obligat să respecte Cele trei legi ale roboticii, dar, pe de altă parte, un om bun la suflet le-ar respecta și el, implicit, deoarece ele au la bază moralitatea umană. În mod ironic, pentru a-și demonstra apartenența la umanitate, Byerley ar trebui să arate că îi poate face rău altui om. Astfel, în timpul unui discurs, el îl lovește pe un om din public care îi solicită acest lucru, aparent demolând întreaga teorie a adversarului său și câștigând alegerile. Cu toate acestea, Susan Calvin ridică problema că, dacă acel om din public ar fi fost tot un robot umanoid, Byerley nu ar fi încălcat Prima Lege cu gestul său, dar consideră că un robot ar fi un conducător ideal. Nimic nu poate fi demonstrat, totuși, deoarece la moartea sa, Byerley cere să fie „atomizat”, nelăsând nicio urmă a sa care să poată fi examinată.
IX. Conflictul evitabil
„Mașina”, un ansamblu de computere pozitronice puternice menite să optimizeze economia și producția mondială, începe să dea instrucțiuni care pare a contrazice scopul său. Stephen Byerley, acum Coordonator al lumii, investighează problema și descoperă că Mașina a generalizat Prima Lege, ridicând-o de la viziunea asupra omului la cea asupra omenirii. Prin urmare, ea permite mici daune provocate unor indivizi anume, pentru a preveni un dezastru la scara omenirii. De fapt, Mașina a concluzionat că singura posibilitate de a urma Prima Lege o reprezintă preluarea controlului omenirii, adică tocmai ceea ce încearcă să împiedice Cele trei legi.
Rezumat 1 - Eu, Robotul
Cele 3 legi esentiale :
[1]Robotul nu are voie sa pricinuiasca vreun rau omului sau sa ingaduie , prin neinterventie, sa i se intample ceva unei fiinte umane.
[2] Robotul trebuie sa asculte poruncile omului, dar numai atunci cand ele nu contrazic Legea 1.
[3] Robotul trebuie sa-si apere existenta, dar numai atunci cand grija de sine nu contrazice Legea 1 sau Legea 2.
I. Robbie. Gloria, fetita sotilor Weston este foarte legata de propriul robot Robbie, pe care Doamna Weston nu il suporta, fiind decisa sa-l scoata afara, deoarece ajunse-se de mult la concluzia ca daca Gloria va continua sa isi petreaca timpul cu Robbie , va deveni insociabila ,posomorata, si fara chef de viata. Parintii fetitei fac tot posibilul pentru a o face pe Gloria sa renunte la robot, insa fara niciun rezultat pozitiv.
II. Fuga în cerc. Greg si Mike au mari batai de cap fapt pentru care se vor stresa si vor ajunge sa-si riste propria piele. Robotul Speedy fusese insarcinat sa mearga pe o planeta din apropiere pentru a strange seleniu, insa dupa cateva ore bune de asteptare si fara nici un semnal de viata, Greg si Mike merg spre directia in care fusese trimis Speedy. Cei doi aveau nevoie de un costum special pentru a rezista impotriva radiatilor solare, iar respectivul costum ii proteja in jur de 20 de minute. De asemenea aveau nevoie de o viteza destul de mare ca sa poata ajunge la timp la Speedy, asa ca incaleca pe doi roboti pusi la dispozitie si merg spre locul cu pricina. Ajunsi la locul problemei observa ca Speedy sufera de o boala nesemnificativa, si foarte ambigua la care nu s-a gasit rezolvarea pana la momentul dat.
III. Raționament. Dupa o jumatate de an mai tarziu, in locul razelor fierbinti erau inconjurati de intunericul spatiului cosmic. Cei doi se confrunta din nou cu o problema ce nu ar fi trebuit sa apara. Cutie, un robot ambitios si de-a dreptul enervant, pune paie pe foc, el sustinand ca teoria lui logica, defapt mai logica decat cea a oamenilor: nu oamenii l-au creat, Stapanul l-a creat. Greg si Mike incearca sa-l facape Cutie sa inteleaga cum sta treaba, demonstrandu-i prin crearea unui robot, faptul ca ei au creat robotii. Tot nu l-au convins de acest fapt si drept urmare vor fi supusii lui Cutie si a tuturor robotilor, ceea ce e contrar legii a doua a roboticii.
IV. Întâi să prindem iepurele. Problemele celor doi nu se opresc aici . Intre timp aparusera robotii care aveau sub comanda lor alti cativa roboti. Un astfel de robot era Dave, care impreuna cu robotii din subordine fusese trimis sa sape si sa aduca materiale. Greg si Mike realizeaza ca Dave si robotii lui se intorc cu mainile goale, si pentru a depista problema, ii instaleaza lui Dave o camera de filmat pentru a-i urmari. Cand au vazut ce se intampla de fapt, au ramas inmarmuriti : Dave si cu robotii lui faceau marsuri in coloane. Intre timp, Greg si Mike incearca sa-l remedieze pe Cutir, robotul problema.
V. Mincinosul. Alfred Lanning, seful robotilor care a pus la punct cele trei legi si Susan Calvin robopshiatristul, verifica fiecare robot pentru a fi siguri ca functioneaza perfect si pentru a preintampina orice problema de functionalitate care ar putea apare. Milton Ashe un contribuitor si Peter Bogert un matematician stralucit, descopera o problema majora care ii deranjeaza foarte mult pe sefi. Un robot care citeste mintile le da batai de cap, incercand sa obtina anumite informatii care mai tarziu se dovedesc eronate.
VI. S-a pierdut un robot. Un robot dispare, iar acest lucru ii obliga pe Calvin, Lanning si Bogert sa studieze cu atentie cele petrecute si sa incerce sa il gaseasca pe robotul care s-a pierdut. Dupa ce il gasesc pe robot, afla ca George Black lucrase impreuna cu robotul Nestor -10, iar la un moment dat tanarul s-a enervat si l-a alungat pe robot spunandu-i sa dispara din fata lui. Astfel, memoria robotului a perceput informatia ca pe o porunca si a vrut sa respecte cea de-a doua regula.
VII. Evadare. O provocare din partea “Consolidated” v-a produce un mare vacarm in randul coordonatorilor de la “ Robotii Americani”. Provocarea consta in a crea o nava care sa poata sa treaca usor peste furtunile cosmice, meteoriti, si tot felul de fenomene intalnite in spatiul cosmic. Provocarea este acceptata, iar in urma proiectului facut de Creier (masina de inteligenta inzestrata cu o inteligenta uimitoare), nava este gata si este pregatita de decolare. Gregory Powell si Mike Donovan se intalnesc din nou in acest capitol fiind in misiunea de a inaugura nava spatiala. Dupa o calatorie cu peripetii groaznice “Robotii Americani” castiga suma pusa la dispozitie de “Consolidated”.
VIII. Evidența. Francis Quinn si Stephen Byerley sunt doi politicieni ale caror idei se bat cap in cap. Quinn sustine faptul ca Byerley este robot, deoarece acesta nu a fost vazut mancand sau dormind niciodata. Byerley si-a demonstrat superioritatea si faptul ca merita sa primeasca functia de primar, lovind un om (care a cerut sa fie lovit) pentru a dovedii lumii ca nu e robot (daca era robot nu indraznea sa loveasca un om, deoarece contrazicea legea I). Fusese de asemenea vazut ca mancase un mar, insa Francis Quinn nu s-a lasat si a incercat in continuare sa dovedeasca ca Byerley este robot. In cele din urma, cade in propria plasa, ramanand fara argumente cu care sa-sa sustina teoria.
IX. Conflictul evitabil. Stephen Byerley ii cere robopshiatrei Susan Calvin sa investigheze niste erori la masinile care controleaza economia lumii. El crede ca erorile sunt totusi de ordin uman, asa ca ii expune toata teoria sa lui Susan.
Rezumat 2 - Eu, Robotul - preluare de pe Wikipedia
Introducere
Este o secvență care creionează cadrul culegerii și asigură legătura dintre povestiri, cuprinzând un „interviu” cu Susan Calvin.
I. Robbie
Povestea are ca element central tehnofobia privitoare la roboți. Majoritatea scrierilor anterioare legate de roboți se bazau pe tema 'roboții se întorc împotriva oamenilor', cu care Asimov nu era de acord; de aceea, majoritatea operelor sale încearcă să dea exemple ale ajutorului pe care roboții îl pot acorda omenirii.
În 1996 (1982 în versiunea originală), familia Weston cumpără de la compania „Roboți americani” un robot mut pentru fiica lor, Gloria. Cei doi se înțeleg de minune dar, în fața presiunii sociale anti-roboți, părinții sunt obligați în cele din urmă să îl returneze pe Robbie. Rămasă fără cel mai bun prieten, Gloria refuză să mai zâmbească, să râdă sau să se bucure de viață, în ciuda tuturor eforturilor părinților ei (care o duc în excursii, îi cumpără un câine, etc.). Dl. Weston își dă seama că acest comportament este provocat de faptul că Gloria îl considera pe Robbie persoană, nu robot și o duc în fabrica de roboți pentru a o face să înțeleagă adevărul. Lucrurile însă nu ies așa cum au fost prevăzute, Robbie ajungând să îi salveze viața fetei și demonstrând că nu este un monstru fără suflet.
Versiunea revizuită a povestirii conține un material suplimentar care descrie prima apariție (în cronologia internă a povestirilor) a lui Susan Calvin.
II. Fuga în cerc
În 2015, Powell, Donovan și robotul SPD-13 (supranumit „Speedy”) sunt trimiși pe Mercur pentru a relua operațiunile unei stații miniere abandonată cu zece ani în urmă. Reparațiile necesită aprovizionarea cu seleniu dintr-un bazin aflat destul de departe, iar Speedy este însărcinat să rezolve problema. Ajuns la destinație, robotul nu își îndeplinește misiunea, ci continuă să se învârtă în cerc în jurul bazinului, iar cei doi oameni își dau seama că acolo se află ceva care este potențial periculos pentru robot și, în virtutea celei de-A Treia Legi, acesta se protejează păstrând distanța. Powell și Donovan sunt nevoiți să aranjeze o situație care să implice Prima Lege, făcându-l astfel pe robot să treacă peste condiționări și să își reia activitatea.
III. Raționament
Powell și Donovan sunt trimiși pe o stație spațială care furnizează energie către planete folosind microundele. Roboții care controlează fluxurile energetice sunt coordonați de QT1 (supranumit Cutie), un model avansat cu o capacitate rațională deosebită. Aceasta caracteristică îl va determina însă pe robot să concluzioneze că spațiul, stelele și planetele din jurul stației nu există în realitate și că oamenii care vizitează stația nu sunt importanți, au vieți scurte și, ca atare, sunt dispensabili. El inventează o nouă religie, al cărei Profet este el, sursa energetică a stației devenind Stăpânul. După ce încearcă în primă fază să schimbe comportamentul robotului folosind rațiunea și forța, Powell și Donovan își dau seama că, atâta vreme cât își îndeplinește atribuțiunile, nu contează credința robotului.
IV. Întâi să prindem iepurele
Powell și Donovan sunt însărcinați cu efectuarea unor teste pe un asteroid minier, împreună cu robotul DV-5 (Dave), un model care controlează alți roboți prin intermediul undelor pozitronice. Periodic, roboții se opresc din exploatarea minereului și încep să danseze, iar cei doi își dau seama că acest lucru se datorează numărului prea mare de roboți controlați. Creierul lui Dave se supraîncarcă și nu mai este capabil să transmită ordinele potrivite. Soluția găsită de echipa umană este distrugerea unui dintre roboții controlați, permițându-i lui Dave să îi coordoneze optim pe cei rămași.
V. Mincinosul
Datorită unei defecțiuni de fabricație, robotul RB-34 posedă capacități telepatice. Deși acesta poate spune ce gândesc alți oameni, minte intenționat atunci când e nevoie să evite rănirea sentimentelor oamenilor, sau când dorește să îi facă fericiți pe oameni. Când este ajutat să conștientizeze că minciunea rănește, oricum, el intră într-un conflict logic nerezolvabil și devine catatonic.
VI. S-a pierdut un robot
La o bază de cercetări militare, cercetătorul Gerald Black își pierde cumpătul și strigă la robotul NS-2 (Nestor) să dispară. Acesta se supune ordinului, ascunzându-se într-o încăpere cu alți 62 de roboți identici din punct de vedere fizic. Pentru a-l depista, Susan Calvin și Peter Bogert creează o conjunctură în care să fie vizibilă mica diferență de programare între Nestor și ceilalți 62 de roboți, aceștia din urmă nefiind obligați de Prima Lege să intervină pentru a salva o ființă umană, dacă pericolul în care se află nu este produs de ei. După câteva încercări, cei doi reușesc să îl demaște pe intrus.
VII. Evadare
În timpul cercetărilor efectuate pentru crearea unui motor superluminic care să permită supraviețuirea oamenilor în urma saltului, un computer se autodistruge. Powell și Donovan pornesc împreună la bordul unei nave conduse de un creier pozitronic. Se descoperă astfel că, în timpul saltului, echipajul navei își încetează existența pentru o scrută perioadă de timp, lucru care, din perspectiva roboților, reprezintă o încălcare a Primei Legi.
VIII. Evidența
Stephen Byerley este un avocat de succes, adversar al pedepsei cu moartea, care candidează la primăria orașului New York, dar contracandidatul săi, Francis Quinn, pretinde că este un robot umanoid, deoarece nu a fost văzut niciodată mâncând, bând sau dormind. Acuzația este gravă, deoarece poate declanșa „complexul Frankenstein”, doar oamenilor fiindu-le permis să candideze în funcții publice. Compania „Roboți americani” dorește să îl supună la o serie de teste fiziologice, dar Byerley se sustrage elegant de la toate, în baza drepturilor pe care le are orice om - deși, dacă s-ar dovedi că el este un robot, aceste drepturi nu ar fi valabile.
Testele psihologice sunt puse și ele în fața unui impas: dacă Byerley este robot, va fi obligat să respecte Cele trei legi ale roboticii, dar, pe de altă parte, un om bun la suflet le-ar respecta și el, implicit, deoarece ele au la bază moralitatea umană. În mod ironic, pentru a-și demonstra apartenența la umanitate, Byerley ar trebui să arate că îi poate face rău altui om. Astfel, în timpul unui discurs, el îl lovește pe un om din public care îi solicită acest lucru, aparent demolând întreaga teorie a adversarului său și câștigând alegerile. Cu toate acestea, Susan Calvin ridică problema că, dacă acel om din public ar fi fost tot un robot umanoid, Byerley nu ar fi încălcat Prima Lege cu gestul său, dar consideră că un robot ar fi un conducător ideal. Nimic nu poate fi demonstrat, totuși, deoarece la moartea sa, Byerley cere să fie „atomizat”, nelăsând nicio urmă a sa care să poată fi examinată.
IX. Conflictul evitabil
„Mașina”, un ansamblu de computere pozitronice puternice menite să optimizeze economia și producția mondială, începe să dea instrucțiuni care pare a contrazice scopul său. Stephen Byerley, acum Coordonator al lumii, investighează problema și descoperă că Mașina a generalizat Prima Lege, ridicând-o de la viziunea asupra omului la cea asupra omenirii. Prin urmare, ea permite mici daune provocate unor indivizi anume, pentru a preveni un dezastru la scara omenirii. De fapt, Mașina a concluzionat că singura posibilitate de a urma Prima Lege o reprezintă preluarea controlului omenirii, adică tocmai ceea ce încearcă să împiedice Cele trei legi.
Post a Comment