Rezumat scurt Cartea de Piatră de Vladimir Colin

Rezumat scurt la povestea "Cartea de Piatră" a scriitorului român Vladimir Colin. Rezumat scurt la povestirea "Cartea de Piatră" în care este vorba despre un băiețel care a construit un zmeu de hârtie și după ce s-a agățat de coada lui, l-a purtat prin aer timp de un an. A ajuns pe un munte unde a apărut o carte de piatră numită Cartea pământului care conțiea basmele omului. Povestea "Cartea de Piatră" este inclusă în volumul de povești numit Basmele Omului.







Rezumat scurt Cartea de Piatră de Vladimir Colin
Un băiat și-a făcut un zmeu mare din hârtie și după cel l-a înălțat, s-a agățat de el și zmeul l-a purtat prin văzduh aproape un an întreg. Tot zburând el așa, băiatul ameți și ducându-și mâna dreaptă la ochi, văzu că Zmeul cârmi imediat la dreapta. Apoi ridică mâna stângă și zmeul cârmi la stânga. Bucuros că află secretul navigației, el începu să vorbească singur și fu surprins că zmeul îi răspunse.

Vorbi în continuare cu zmeul, dar la un moment dat, vru să coboare pe pământ să-și dezmorțescă oasele și facu semn zmeului. Coborâ pe un vârf de munte și dintr-o dată se făcu noapte și răsări Steaua Stelelor, cea mai luminoasă stea, care apare odată la o mie de ani.

Se făcu o lumină lăptoasă și după trei fulgere, muntele se despică și din el ieși Cartea Pământului. Era o carte în care erau scrise Basmele Omului cu litere mari pe care nu le puteai citi de jos. Băiatul se agăță de zmeu și zbură deasupra cărții pe care începu să o citească cu nesaț. Noaptea se termină și băiatul reuși să citească aproape un sfert din ea.

Zmeul îl consolă și îi spuse că se vor întoarce peste o mie de ani ca să citescă mai mult. Până atunci, băiatul zbură din țară în țară și povesti peste tot Basmele omului, iar când se împliniră o mie de ani, reveni împreună cu zmeul pentru a continua lectura Cărții Pământului.