Amurg în deltă de Ion Pillat - rezolvări

Rezolvări la poezia Amurg în Deltă scrisă de poetul român Ion Pillat. Sunt rezolvate, semnificația titlului, mesajul poeziei Amurg în Deltă, figuri de stil și imagini artistice din poezie, extragerea epitetelor din poezie, o compunere cu tutlul Amurg, sinonimele unor cuvinte, Expresivitatea ca manifestare a conţinutului afectiv, primași ultima strofă și altele.







Amurg in Delta semnificatia titlului
Titlul ”Amurg in delta” este un fel de rezumat al poeziei, o ilustrare concisa a temei acesteia. Poetul descrie un tablou de amurg in zona Deltei Dunarii .

Din ce este format titlul "Amurg in delta" de Ion Pillat
Titlul este format dintr-un substantiv comun "amurg" și un substantiv comun cu prepoziție "în delta".

Care este mesajul poeziei amurg in delta de Ion Pillat?
Poezia e o descriere a unui peisaj acvatic din delta,cu toate elementele sale:stufaris,cai salbatici pascand pe grind, un starc ce-si ia zborul; mesajul ar fi bucuria usor melancolizata a unui suflet de poet ce iubeste natura si simte farmecul frumusetii sale, stand in amurg pe margina unui ostrov plin de verdeata.

Figuri de stil si imagini artistice in poezia: "Amurg in deltă" de Ion Pillat
un ochi de apa moarta - metafora
ochiul , verde, papurisul -e numeratie
cu aripa deschisa se ridica - imagine vizuala - dinamica
trist scancind - imagine auditiva
cai tatari - metafora
necheaza pe un grind - imagine auditiva
sat lipovenesc - epitet
ostroavelor de plaur - epitet
albastru cenusiu - epitet cromatic
vaporul taie - personificare
aur vanat cum e pruna - comparatie





Extrage din pastelul "Amurg în Deltă" de Ion Pillat toate epitetele!
Albastru cenusiu, apa moarta, cai tatari, noaptea soptitoare

Compunere cu titlul Amurg
Ce poate fi mai frumos decat un amurg la malul marii. Apusul soarelui imi rascoleste amintiri frumoase traite alaturi de oameni dragi. Marea ii zambeste soarelui rosiatic care inca mai emana caldura iar cantecul pescarusilor se ingana cu valurile marii. Merg cu picioarele goale prin nisipul scaldat de apa si privesc amurgul care ma face sa ma simt cel mai minunat om de pe pamant. Acest amurg sublim imi da un sentiment de liniste, de impacare cu mine insami iar soapta marii se ingana cu amurgul in departari. Usor, usor pe perdeaua intunecata a cerului incep sa-si faca prezenta margaritare galbene de stele ,semn ca amurgul a capitulat in fata noptii.





Variantă de rezolvare 
1. Sinonime ale cuvintelor: trist - melancolic, îndurerat; scâncind - gemând, tânguindu-se.

2. În structura amurgu-mbracă cratima notează elidarea vocalei iniţiale a cuvân¬tului îmbracă pentru a uşura rostirea într-o silabă a cuvintelor, păstrând măsura şi ritmul poeziei.

3. Măcelarul a tăiat cu grijă muşchiul. Maioneza s-a tăiat din cauza uleiului. A tăiat ultimul paragraf

4. Tema poeziei este natura. Motivele valorificate de poet sunt: apa, cocorul, caii, satul, amurgul, valurile

5. Rima versurilor din strofa a doua este încrucişată, iar măsura de zece-unsprezece silabe.

6. În prima strofă, epitetul antepus cu sugestie cromatică „verde, păpurişul” exprimă vitalitatea naturii. Personificarea „un cocor… sfâşietor de trist, scâncind” redă strigătul dezolant al cocorului şi creează imaginea vieţii care se manifestă într-o gamă amplă de sentimente.





7. Ultima strofă introduce un element de civilizaţie în peisaj: vaporul, singurul în mişcare într-o lume cuprinsă de liniştea asfinţitului. Imaginile plastice vi¬zuale sunt completate prin sugestia sonoră noaptea şoptitoare, personificare armonizată cu fundalul sonor discret al deltei. Ochiul uman reţine întunericul care învăluie ocrotitor peisajul şi redă aspectul ceremonios al naturii, îmbrăcate festiv. în aur vânăt. Metafora citată ilustrează aspectul fascinant al spaţiului, transfigurat artistic prin sugestia cromatică. Comparaţia cum e pruna îşi asociază culorile asfinţitului, dar şi imaginea desăvârşită a acestei lumi, o lume caldă, plină de savoare.

8. Titlul surprinde chiar tema poeziei, natura în asfinţit, anticipând sugestia cromatică prin care natura este unicizată. Poetul creează un pastel al peisajului din deltă, într-o viziune personală, subiectivă, reflexivă.

9. Expresivitatea ca manifestare a conţinutului afectiv (emoţional) al discursului, se obţine prin: imaginile artistice plastice, vizuale şi auditive – „Din când în când şi-arată luminişul / Un ochi de apă moartă”; tonul elegiac – „sfâşietor de trist scâncind”; sensibilitatea lirică; folosirea figurilor de stil – „De aur vânăt cum e pruna”.