Rezumat Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum

Rezumatul povestii pentru copii "Vrăjitorul din Oz" scrisa de americanul Lyman Frank Baum. Rezumat scurt la povestirea "Vrăjitorul din Oz" in care este vorba despre o fata pe nume Dorothy care este luata cu casa cu tot, si impreuna cu cainele ie Toto, aterizeaza in tinutul altinezilor. Ea il cauta pe vrajitorul Oz din Orasul Smaraldelor pentru a o ajuta sa se intoarca acasa.

Citeste si rezumatul scurt al povestii Vrajitorul din Oz.







Undeva in Kansas, locuia impreuna cu unchiul si matusa ei, o fetita pe nume Dorothy care avea un catelus care se numea Toto. Intr-o zi, o furtuna uriasa a inceput pe langa casa lor. Unchiul Henry şi mătuşa Em s-au ascuns in pivnita, dar Dorothy il cauta pe Toto sub pat. Furtuna a fost asa de puternica incat casa a fost luata pe sus impreuna cu Dorothy si Toto si dusa tocmai in tinutul altinezilor, unde a aterizat pe casa vrajitoarei rele de la Rasarit, care a murit sub daramaturi.

Vrajitoarea buna de la Miazănoapte ii explica fetei ca in acest tinut existau patru vrajitoare, doua bune si doua rele, si peste ele era marele vrajitor Oz din Orasul Smaraldelor. Acum ca una din vrajitoare murise, mai erau doua bune si una rea in Apus.

Dorothy a intrebat cum se poate intoarce acasa si vrajitoarea i-a spus ca doar Oz o putea ajuta. Ea a primit in dar pantofii de argint ai vrajitoarei moarte si a fost indrumata catre Orasul Smaraldelor.

Pe drum, fata s-a intalnit cu o sperietoare de ciori care i s-a alaturat pentru ca vroia minte de la vrajitorul Oz, s-a intalnit cu un om de tinichea care a vrut sa mearga cu ei pentru a cere o inima si cu un leu fricos care a mers si el pentru a obtine curaj.

In drumul lor catre Orasul Smaraldelor, Dorothy trece prin diverse intamplari in care este ajutata de noi ei prieteni sa le treaca cu bine.

Ajunsa in Orasul Smaraldelor, ei afla ca pe vrajitorul Oz nu il vazuse nimeni niciodata. Pana la urma vrajitorul accepta s-o primeasca pe Dorothy si i se infatiseaza sub forma unui cap urias. Ii spune fetei ca nu o poate trimite acasa pana cand nu o omoara pe vrajitoarea cea rea din Apus. Oz i-a primit si pe cei trei prieteni ai ei si la toti le-a cerut acelasi lucru.






Dorothy si prietenii ei pleaca catre vrajitoarea cea rea. Aceasta ii vede printr-un ochi magic si trimite tot felul de animale ca sa-i omoare, insa fata ajutata de cei trei prieteni, trece si peste aceste incercari cu bine. Vrajitoarea a mai trimis odata maimutele si acestea l-au aruncat pe Omul de Tinichea in prapastie, pe Sperietoare au urcat-o in varful unui copac si pe leu l-au capturat si l-au dus ca sluga vrajitoarei. A fost capturata si Dorothy care a devenit si ea sluga vrajitoarei de la Apus.

Vrajitoarea a reusit sa-i ia unul din pantofi si Dorothy s-a suparat si a aruncut cu apa pe vrajitoare care astfel a pierit, fiidca doar apa o putea omora. Dorothy a luat boneta de aur a vrajitoarei fara sa stie ce puteri are si apoi si-a gasit prietenii. Ajutati de regina maimutelor, care le-a dezvaluit puterea bonetei, acestia le-au comandat maimutelor zburatoare sa-i duca inapoi in Orasul Smaraldelor.

Dorothy si prietenii ei au fost primiti de Oz si dintr-un accident, afla ca acesta era doar un batranel care venise cu balonul lui de la circ si nu stia sa faca nicio vraja, decat sa confectioneze masti si sa faca pe vetrilocul.
El a incercat totusi s-o ajute pe fata , facand un nou balon cu care sa se intoarca acasa. Dorothy a intarziat iar din cauza catelusului Toto si nu a plecat decat batranelul cu balonul.

Ajutata iar de prietenii ei care intre timp devenisera ceea ce isi doreau, Dorothy s-a intors la Glinda, vrăjitoarea buna din miazăzi, pentru a o ajuta sa se intoarca acasa. Aceasta i-a dezvaluit secretul pantofilor de argint si dupa ce i-a lovit de trei ori la calcai, pantofii au intrebat-o pe Dorothy ce doreste. Dorothy a cerut ca pe ea s-o duca acasa, pe Sperie Ciori in Orasul Smaraldelor unde ramasese stapan in locul lui Oz, pe Omul de Tinichea, la oamenii din apus, care îl voiau de rege, şi pe Leu, la animalele din pădure.

Dorothy si Toto au ajuns inapoi in Kansas si au gasit casa reconstruita de unchiul Henry. Ea fost primita cu bucurie si a ramas alaturi de unchiul si matusa ei.