Rezumat basm "Hansel si Gretel"

Doua rezumate scurte la basmul "Hansel si Gretel" adaptat și publicat de Frații Grimm. Rezumat scurt la celebra povestire "Hansel si Gretel" in care este vorba despre doi copii a caror mama moare iar tatal lor se casatoreste cu femie care nu ii dorea ci vroia sa-i abandoneze in mijlocul padurii. Cei doi copii pe nume Hansel si Gretel reusesc sa scape de vrajitoarea cea rea si sa se intoarca teferi la tatal lor care ii astepta.

Citește si alte rezumate la povești de Frații Grimm
Rezumat scurt și morala la povestea Rapunzel de Frații Grimm
Rezumat și morală la basmul Pescarul și soția sa de Frații Grimm
Rezumat la basmul "Cenușăreasa" + Morala povestii
Rezumat Albă ca Zăpada și cei șapte pitici
Compunere despre Alba ca Zapada, învățăminte si idei principale



Hansel si Gretel de Frații Grimm - Rezumat scurt 1


A fost odata un taietor de lemne caruia i-a murit nevasta si s-a casatorit cu o femeie fara inima care nu avea copii. Taietorul de lemne avea doi copilasi dragalasi pe nume Hansel si Gretel si impreuna traiau la marginea unei paduri.

Noua sa nevasta nu dorea sa ii aiba pe Hansel si Gretel si voia sa ii abandoneze in adancul paduri.
Auzind Gretel asta, a inceput a plange incetisor si Hansel a luat pietricele albe din fata casei si le-a pus in buzunar. Dar prima incercare de a-i pierde pe copii a esuat deoarece Hansel a fost inteligent.

A doua oara Hansel foloseste paine pentru a reveni acasa, dar orataniile padurii le mananca si copii nu mai stiu sa se intoarca acasa. In mijlocul paduri era o vrajitoare care locuia intr-o casa de turta dulce. Vrajitoarea saluta copii si le arata ca ii iubeste dar scopul ei era altul. Ea dorea sa manance carnea de pe copii, dar Hansel fiind inteligent a impidicat-o sa-i manance si a reusit s-o azvarle in cuptor unde Vrajitoarea a murit.

Hansel si Gretel isi umplura buzunarele cu diferite alimente si obiecte si se intoarsera acasa unde tatal lor era singur deoarece sotia lui murise. Ajunsi acasa, copii isi golira buzunarele, si grijile si nevoile au disparut din casa lor.

Hansel și Gretel de Fratii Grimm - Rezumat scurt 2


      Un tăietor de lemne traia împreuna cu nevasta lui și cei doi copii, un băiețel și o fetiță,  Hansel și Gretel la marginea unei păduri. Erau foarte săraci, încât nu puteau să-și cumpere nici pâinea de fiecare zi. Într-o seară cei doi soți s-au sfătuit și, la îndemnul femeii, pentru că nu mai aveau cu ce să-și hrănească copii, au hotărât să-i ducă în pădure și să-i lase acolo. Cei doi copii au auzit discuția și s-au speriat însă  băiețelul i-a promis surioarei că va găsi o cale de scăpare.

      Copii au adunat pietricelele albe din fața casei, iar a doua zi, când au pornit spre pădure, au avut grijă să lase câte o pietricică din loc în loc pe cărare pentru a cunoaște drumul înapoi. După ce au făcut un foc, mama lor le-a spus să rămână acolo până ce părinții se duc să taie lemne. Copii au fost lăsați îmntr-un desiș unde nu au mai fost nici o dată. Ei au așteptat până s-a înălțat luna deasupra pădurii, apoi, încercând să găsească drumul înapoi, trei zile s-au tot afundat în pădure.

      Deodată, au zărit o pasăre albă și frumoasă, care cânta fermecător.  S-au laut după ea și au ajuns la o casă făcută din pâine, cu acoperișul din cozonac și ferestrele din zahăr. Cei doi copii au început să mănânce din căsuță, până când din acesta a ieșit o femeie, sprijinindu-se în cârje. Bătrâna i-a poftit în casă și le-a dat să mănânce pe săturate, după care i-a culcat în două paturi cu așternuturi albe ca zăpada.

      De fapt, bătrâna binevoitoare era o vrăjitoare haină, care ademenea copii și, când îi prindea, în fierbea și îi înghițea cu lăcomie. A doua zi dimineața, bătrâna s-a trezit înaintea copiilor, l-a închis pe Hansel într-un grajd cu gratii de fier, apoi a trezit-o pe Gretel să îi facă o fiertură bună fratelui ca să se îngrașe, să poată fi mai bun când îl va mânca.

      După a patra săptămână, vrăjitoarea s-a hotărât să îl mănânce pe Hansel și i-a poruncit lui Gretel să se bage în cuptor, să vadă dacă este încins pentru a putea coace pâine. Gretel a ghicit gândul vrăjitoarei care voia să o rumenească și să o mănânce și s-a prefăcut prostuță și neîndemânatică, rugând-o pe aceasta să îi arate cum să procedeze. Bătrâna și-a vârât capul în cuptor, iar Gretel a împins-o și a omorât-o. Gretel și-a eliberat fratele, au intrat în căsuța vrăjitoarei, unde au găsit mărgăritare și pietre prețioase prin toate colțurile, din care au luat cât de multe au putut să ducă, apoi au plecat.

      Au ajuns la o apă mare, peste care nu se putea trece. Gretel a rugat o rață albă să îi ajute, iar aceasta i-a trecut rând pe rând peste apă. Pe celalălat mal, locurile li s-au părut din ce în ce mai cunoscute și nu departe au zărit casa părintească. Bucuroși și-au găsit tatăl și, cu pietrele prețioase și nestematele pe care le aveau, au trăit fericiți, fără grija zilei de mâine.