Rezumat si caracterizare Ionel din "Vizita" de Ion Luca Caragiale

Rezumat scurt si doua caracterizari ale personajului Ionel din schita "Vizită" scrisă dedramaturgul, nuvelistul, pamfletarul, poetul si scriitorul roman Ion Luca Caragiale. Rezumat foarte scurt "Vizita" si doua caracterizari scurte ale personajului principal din aceasta schita si anume Ionel.

Titlul Vizită... are scopul de a sublinia experiența neplăcută traită de autor cu ocazia vizitei facute mamei lui Ionel, doamna Maria Popescu. Punctele de suspensie evidențiază sentimentele neplăcute trăite de autor cu ocazia vizitei și avertizează asupra defectelor de caracter ale personajului principal. Tema folosită reprezintă contrastul dintre aparența și esența operei .

Vezi si
Comentariu "Vizita" de Ion Luca Caragiale

Update:
Am adaugat un nou rezumat la schita Vizita. Il gasiti mai jos in aceast[ pagina.






Vizită... - rezumat

        Ȋn opera Vizita de Ion Luca Caragiale este prezentată vizita personajului-narator la doamna Popescu, o veche prietenă, cu ocazia onomasticii fiului acesteia, Ionel. Musafirul îi aduce băiatului în dar o minge. Copilul, în vârstă de vreo opt anişori, este îmbrăcat ca maiori de roşiori.

        Doamna Popescu şi musafirul poartă o conversaţie iar femeia explică faptul că nu mai are timp de petreceri deoarece e foarte ocupată cu educaţia copilului. Dar pe când mama îşi laudă fiul, din bucătărie se aud ţipetele slujitoarei, speriată de faptul că Ionel, din neastâmpăr, e pe punctul să răstoarne maşina de cafea. Deşi mama îl strigă de mai multe ori, Ionel nu o ascultă.

        Ionel îşi alege din mulţimea de jucării înşirate în salon, o tobă şi o trâmbiţă. Cocoţat pe un cal de jucărie, maioraşul face o gălăgie insuportabilă, astfel încât doamna şi musafirul nu se mai pot înţelege. Când intră slujitoarea cu tava cu dulciuri şi cafele, micul maior se năpusteşte asupra ei. Mama îi iese în cale să-l oprească şi primeşte o lovitură de sabie în obraz. Însă ea îl sărută şi îl dojeneşte blând.

        În timp ce mama se arată mândră de acest comportament al copilului, observând că Ionel fumează,  musafirul face observaţia că tutunul este dăunător, dar maioraşul îi răspunde nepoliticos.

        După ce fumează toată ţigara, băiatul se repede la minge şi o trânteşte. Pentru că mama îi spune că nu e frumos să facă asta în prezenţa musafirului, copilul trânteşte mingea şi varsă astfel ceaşca de cafea pe pantalonii invitatului. Dintr-o dată doamna Popescu se îngrozeşte şi strigă de spaimă întrucât îl vede pe Ionel cum leşină. Musafirul îl ajută pe copil să-şi revină şi-i atrage atenţia că ar fi bine ca altă dată să nu mai fumeze. În final,  naratorul ne relatează că, ajuns acasă, a constatat că Ionel îi turnase dulceaţa în şoşoni.





Caracterizarea personajului principal Ionel

        În schiţa întitulată „Vizită...” se nareză o întâmplare al cărei personaj principal este un copil de opt ani – Ionel Popescu.
        Încă din expoziţiune,prin caracterizare directa, Ionel este prezentat, ca fiind „ un copilaş foarte drăguţ de vreo opt anişori”, îmbrăcat în uniformă de maior de roşiori.
        La început întâlnim diminutive: „copilaş”, „băieţelul”,”maioraşul”, înlocuite apoi de alţi termeni: „maiorul”, „domnul maior”, ca şi când sub ochii autorului s-ar fi petrecut o schimbare, o maturizare rapidă a lui Ionel.
        Cea de-a doua „faţă” a lui Ionel este cea văzută de doamna Popescu. Pentru ea, copilul a devenit „băiat mare”, fapt care implică o mai atentă educare a lui, insa  obrăznicia lui Ionel trezeşte admiraţia mamei.
        Caracterizarea indirectă se realizează prin prezentarea mediului în care trăieşte Ionel, a vorbelor şi a faptelor sale. Toate îl zugrăvesc ca pe un copil răsfăţat.
        Ionel îşi afişează proasta creştere în fiecare dintre momentele acţiunii: tiranizează jupâneasa, face dezordine în casă, nu ţine cont de rugăminţile doamnei Popescu şi fumează.
        Deşi povestitorul venise să-l felicite şi îi adusese chiar un dar, Ionel este arogant şi obraznic faţă de acesta: îl tutuieşte, îi varsă cafeaua pe costumul de vizite şi îi toarnă dulceaţa în şoşoni.





Caracterizare Ionel - Vizita

       Ionel este baiatul doamnei Popescu,fiind si personajul principal.Autorul il descrie ca fiind un baiat dragut,de opt anisori,imbracat intr-un frumos costum de maiori de rosiori.
      Principalelel trasaturi de caracter ale lui Ionel sunt obraznicia si lipsa de educatie.Acesta este gata sa rastoarne masina de cafea,o loveste pe mama lui cu sabia,face o galagie de nedeescris cu trambita si tobele,toarna dulceata in pantofii musafirului...
       Neascultator si neastamparat,Ionel face numai ce vrea el,fiind rasplatit de mama lui,chiar daca nu merita.Acesta este tipul copilului needucat si obraznic.Cand acesta face o prostie,mama il alinta in loc sa il pedepseasca.
    Astfel,Caragiale,a creeat un personaj inedit datorita trasaturilor sale morale.





Rezumat scurt la schita Vizita
In schita "Vizita... " este surprins naratorul in vizita la madam Popescu, intr-o zi de Sf. Ion, ca sa o felicite pentru onomastica fiului sau, Ionel Popescu. Dar ca sa nu mearga cu mana goala, acesta ii duce baiatului o minge. Atat madam Popescu, cat si fiul acesteia, Ionel Popescu, se bucura de cadoul primit.

Dupa formalitatile de rigoare, acestia ajung sa vorbeasca despre educatia baiatului, foarte importanta pentru doamna Maria Popescu.

In timp ce acestia povestesc, dintr-o camera alaturata, se aude o voce ragusita, care ii cere ajutor doamnei Popescu, strigand ca Ionel este neastamparat, si ca rastoarna masina de cafea. Conita ii sare in ajutor slujnicei, luandu-l pe baiat de-acolo, dar Ionel ia niste tobe si trambite si incepe sa faca zgomot pana intervine musafirul, spunandu-i ca nu asa se poarta un cavaler de rosiori.

Dupa un moment de liniste, Ionel incepe sa atace tot ce-i sta in cale, inclusiv pe slujnica, care, disperata, cere ajutorul mamei lui, dar in cele din urma se termina cu ranirea mamei. In loc sa fie certat de mama lui, Ionel este luat in brate, este sarutat, mangaiat, parca nu s-ar fi intamplat nimic.

In timp ce adultii vorbesc, musafirul isi aprinde o tigara, iar imediat este urmat de Ionel, care isi aprinde si el o tigara, cerandu-i foc musafirului. Acesta nu stie ce sa faca, dar este indemnat de mama baiatului sa-i aprinda si lui tigara. Mama se amuza de aceasta intamplare, ca si cum acest lucru ar fi fost obisnuit in casa lor.

Baiatul fumeaza tigara pana se termina, apoi ia cheseaua cu dulceata si se plimba cu ea dintr-o camera in alta, pana la un moment dat, cand acesta lasa cheseaua cu dulceata goala pe masa. Ia mingea si o tranteste furios de parchet, varsand cafeaua pe pantalonii de culoare deschisa a musafirului.

In timp ce se joaca cu mingea, baiatul cade alb la pamant. Musafirul il stropeste cu apa rece, si baiatul isi revine. Salvatorul ii spune ca nu e bine sa fumeze, si ca de aceea a patit asta.

Musafirul pleaca, si cand ajunge acasa, constata ca dulceata cu care se plimba baiatul, a ajuns in papucii lui.