Text de 5-6 rânduri în care este personificată Blanșa

Exercițiu pentru la școală, în care se cere scrierea unui text de 3 - 5 rânduri în care să fie personificată cătelușa Blanșa, luând ca inspirație primul paragraf din text din manualul de clasa a 5-a, în care aceasta este asemănată cu o ființă umană.






Textul din manualul de clasa 5-a - textul este un fragment din volumul Ulița copilăriei de Ionel Teodoreanu. Fragmentul are în manual titlul: Blanșa, Gheorghe și Anica.

Blanșa-i a copiilor. […] Blanșa-i mai bătrână decât copiii. Între cei cu patru picioare, e străbunică, și poate și mai și. Dacă ar avea numai două picioare, ar purta papuci și ochelari și ar sta toată ziulica în fotoliu, la gura sobei sau la fereastră, împletind sau citind Viețile sfinților, și toată lumea ar veni la ea, spunându-i: «săru’ mâna». Dar fiindcă are patru picioare, îi Blanșa. Copiii au încercat să vadă odată cum i-ar sta ca bunică, și au legat-o cu tulpan, punându-i ochelarii mamei. Nu s-a supărat Blanșa. S-a supărat mama. […] Blanșa se bucură numai cu coada că are copii în ogradă. Când trec prin fața cuștei ei, o strigă «Blanșa», și coada Blanșei mătură la dreapta și la stânga.

Rezolvare
Autorul ii atribuie Blansei insusiri omenesti si o personifica ca fiind o strabunica care sta toata ziua in fotoliu, care poarta ochelari si papuci.
Un animal care nu se supara cand copii se joaca cu ea, un caine care prin miscarea cozii in dreapta si in stanga isi arata bucuria la vederea copiilor.
Autorul o ridica pe Blansa la rang de om, de batranica care odata cu trecerea timpului si-a dobandit respectul bine meritat. Copii o iubesc și pentru ca Blansa nu este suparacioasa. Ea se supune atunci cand copii incearca sa vada cum i-ar sta ca bunica.