Două rezumate "Aleodor împărat" de Petre Ispirescu

Rezumat scurt al basmului "Aleodor împărat" scrisă de scriitorul român Petre Ispirescu. Două rezumate la celebra povestire "Aleodor împărat" in care este vorba despre un imparat ajuns la batranete care isi doreste un fecior. Acesta se roaga la Dumnezeu si I se implineste dorinta. Carmuitorul il sfatuieste pe baiat sa nu calce pe pamantul lui jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop deoarece acesta este necrutator. Dupa moartea imparatului, feciorul carmuieste tara si respecta sfatul tatalui sau, dar intr-o zi greseste si calca pe mosia acelui om.







Aleodor Imparat - Rezumat scurt 1
     Era odată un împarat care îşi dorea să aibă şi el un copil. Dorinţa  i se îndeplini, şi Dumnezeu îi dădu un fecior foarte frumos.
     În ceasul morţii, împaratul îşi sfătuieşte fiul să nu vâneze pe moşia lui jumatate-de-om-călare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, deoarece cine calcă acolo nu scapă nepedepsit.
     După moartea împaratului, Aleodor cârmuieşte întelep ţara şi respectă cu sfinţenie sfatul împaratului său, dar într-o zi pe când se afla la vânat, greşeşte şi calcă pe pamântul pocitaniei de om. Aceasta îi cere fiului de împarat să-i aduca fata lui Verdeş-Împarat, dacă vrea să-l ierte pentru că-i clcase moşia.
     Plecat la drum, întalneşte o ştiucă, un corb şi un tăune cărora le cruţă viaţa şi îi ajută primind din partea acestora promisiunea că îl vor ajuta la nevoie. Ajungând la curtea lui Verdeş Împarat, Aleodor află că pentru a dobândi fata, trebuie să depăşească trei încercări.
     Cu ajutorul noilor săi prieteni, fiul de imparat iese învingător la sfârşitul celor trei probe.           
     Aleodor o duce la Pocitanie, dar aceasta refuză să se căsătorească cu o asemenea fiinţa. De accea, de necaz Pocitania plesnesşte şi moare.
     În această situaţie, Aleodor îşi întinde împărăţia şi pe moşia Pocitaniei şi se căsătoreşte cu fata lui Verdeş –Împarat, spre bucuria supuşilor sai.





Aleodor Imparat - Rezumat scurt 2
     Un imparat ajuns la batranete isi doreste un fecior. Acesta se roaga la Dumnezeu si I se implineste dorinta. Carmuitorul il sfatuieste pe baiat sa nu calce pe pamantul lui jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop deoarece acesta este necrutator.
     Dupa moartea imparatului, feciorul carmuieste tara si respecta sfatul tatalui sau, dar intr-o zi greseste si calca pe mosia acelui om. El ii cere lui Aleodor sa-i aduca fata imparatului Verdes pentru a-l ierta fiindca ii incalcase teritoriul. In drumul sau, intalneste o stiuca, un corb si un taun carora le cruta viata si acestia ii promit ca il vor ajuta si ei la randul lor cand va avea nevoie.
     Ajuns la curtea imparatului Verdes, acesta ii spune ca ii va da fata doar daca se va ascunde trei zile la rand, iar fiica sa nu il va gasi. Cu ajutorul fiintelor care i-au promis ajutorul, fiul de imparat reuseste sa treaca proba si o ia pe fata.
     Dupa ce ii arata cu cine se va casatori, fiica de imparat il injoseste pe jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop si acesta moare de ciuda. Dupa aceasta intamplare, Aleodor ia sub stapanire pamanturile acelui om si se casatoreste cu fiica imparatului Verdes.