Rezumat Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă

 Rezumat scurt al poveștii "Jim Nasturel si Lukas, mecanicul de locomotiva" scrisă de Michael Ende. Cartea spune povestea unei insule mici pe care trăiau doar un rege, doi supuși, o locomotivă pe nume Emma și un mecanic de locomotive pe nume Lukas. De altfel, în această insulă minusculă nu era loc decât pentru un mic palat, o gară cu șine de tren în jurul insulei, un magazin alimentar și o casă mică. Ei primesc un pachet misterios în care găsesc un copil negru și îi pun numele de Jim Năsturel.

Rezumat Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă


Povestea începe pe o insulă minusculă numită Lummerland, care are doar suficient spațiu pentru un mic palat, o gară cu șine de tren în jurul insulei, un magazin alimentar, o casă mică, un rege, doi supuși, o locomotivă pe nume Emma și un mecanic de locomotive pe nume Lukas. În calitate de funcționar public de cale ferată, Lukas nu este un supus al regelui. Într-o zi, poștașul aduce  un pachet cu o adresă greu de descifrat pentru o doamnă pe nume Mahlzahn. Pe spatele pachetului era scris mare numărul 13. După o căutare inutilă a destinatarului printre cei câțiva locuitori din Lummerland, ei deschid pachetul. Spre imensa lor surpriză, înăuntru este un bebeluș de culoare. După ce agitația s-a stins, bebelușul este adoptat și i se pune numele de Jim Năsturel.

Pe măsură ce Jim crește, regele începe să-și facă griji că insula este prea mică și că nu va fi suficient spațiu pentru ca Jim să poată trăi odată ce va fi adult. El îl anunță pe Luke că Emma trebuie eliminată. Luke, supărat în legătură cu această decizie, decide să părăsească insula împreună cu Emma, ​​iar Jim care îl auzise din greșeală pe Luke vorbind cu Emma, decide să plece și el. Ei o transformă pe Emma într-o corabie improvizată și pleacă de pe insulă noaptea, ajungând în cele din urmă pe coasta țării Mandala.

Când ajung în capitala Ping, se împrietenesc cu un mic strănepot pe nume Ping Pong, care le spune că împăratul este în doliu. Fiica sa, Li Si, a fost răpită și este ținută în Orașul Dragonului. Luke și Jim le oferă ajutorul și în timp ce investighează circumstanțele dispariției lui Li Si, dau peste mai multe nume care sunt direct legate de sosirea misterioasă a lui Jim în Lummerland: doamna Mahlzahn, numărul 13 și Kummerland. Acum, Jim și Luke mai au încă un motiv să meargă în Orașul Dragonului, pentru a vorbi cu doamna Mahlzahn.

După o călătorie lungă și periculoasă, ajung în Orașul Dragonului. Pe parcurs, își fac doi noi prieteni, Uriașul Părelnic și dragonul-pe-jumătate. Jim și Luke o eliberează pe prințesa Li Si și pe un număr mare de copii, care fuseseră răpiți și vânduți doamnei Mahlzahn de o bandă de pirați. Jim și Luke o iau pe doamna Mahlzahn cu ei în timp ce fac drumul înapoi pe râul Galben, care începe chiar în Orașul Dragonului. Sosind înapoi în Mandala, primesc o întâmpinare triumfală și sunt surprinși de câteva vești uimitoare. Doamna Mahlzahn este pe cale să se transforme într-un Dragon de Aur al Înțelepciunii, iar ceilalți locuitori din Lummerland îi vor să revină pe insulă!

Luke și Jim primesc o insulă plutitoare, numită New-Lummerland, pentru a servi drept viitoare reședință a lui Jim. După o primire cordială înapoi pe Lummerland, Jim și Li Si se logodesc, iar Jim primește o mică locomotivă, pe care o numește Molly.