Caracterizarea lui Ștefan cel Mare din Apus de soare

Caracterizare scurtă a personajului Ștefan cel Mare din piesa de teatru "Apus de soare" scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea. O caracterizare de mai puțin de o pagină word pentru Ștefan cel Mare, personajul principal din lucrarea “Apus de soare” de B. Delavrancea în care Stefan cel Mare, este un domnitor ce a fost ca un soare pentru intreg neamul nostru.





Vezi si
Două comentarii la "Apus de soare" - Delavrancea
Rezumat pe acte "Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea







Caracterizarea lui Ștefan cel Mare din Apus de soare
      Personajul principal din lucrarea “Apus de soare” de B. Delavrancea este Stefan cel Mare, domnitor ce a fost ca un soare pentru intreg neamul nostru.

      Stefan era un om al poporului, binevoitor mereu oamenilor de rind “Mie nu-mi plac oamenii smeriti…Veniti sa va blagoslovesc”. Avea in el omenia pentru care poporul il pretuia foarte mult “saruta mai bine, nu te sfii, Ilinco…”. Stefan isi iubea poporul si vorbea cu oamenii sai blind, fiind ca un tata pentru intreg neamul “Pe crestetul tau sa cada sarutul voievodului ca ploaia peste holdele verzi.”. Era un domnitor iscusit, avea strategii excelente in urma carora avea victorii stralucitoare “Matura tot inaintea lui. Si toti ii jurara credinta…”. Slabit de boala cum era, el totusi incerca sa faca ceva ca domnitor pentru tara sa, dar unii boieri il considerau deja dus “S-a dus Stefan. Vecinica lui pomenire…”. Nu-I este frica de moarte si pleaca din viata impacat, pentru ca a lasat Tara Moldovei in miini bune “Te-am privit de atitea ori in fata… Nu-mi este frica de tine… isi face cruce, iar capul ii cade pe pieptul Oanei.”.

      Fiul sau, Petru Rares a fost un bun domnitor, incercind sa continue scopurile tatalui sau, luptind pentru statul sau.

      Stefan cel Mare a avut o domnie lunga, in timpul careia a dus o multime de lupte stralucitoare, incercind sa faca tot posibilul ca poporul sau sa traiasca bine. A facut totul doar pentru popor, fiind un om foarte binevoitor, fapt pentru care a fost, este si va fi pretuit si proslavit.