Rezumat pe capitole "Moromeții" volumul 1 si 2

Rezumat lung pe capitole la volumul 1 si 2 al cărții "Moromeții" scrisă de Marin Preda. Rezumat consistent de 10 pagini word la ambele volume ale romanului realist postbelic "Moromeții" in care ne este prezentata viata familiei numeroase Morometii. Rezumat la cele 3 capitole din volumul 1 si rezumat la cele 5 capitole din volumul al doilea.

Primul volum "Moromeții" este structurat in trei părți si are actiunea plasata cu trei ani inainte de al doilea razboi mondial.

Volumul doi este structurat in cinci părți si cuprinde evenimente desfasurate din 1938 si pana la sfarsitul anului 1962, fiind mult mai diluat epic. Actiunea se concentreaza asupra schimbarilor importante generate de deciziile politice: reforma agrara din 1945, colectivizarea din 1949.

Vezi si rezumatul scurt la Morometii volumul 1.








Rezumat pe capitole la volumul 1 al romanului Morometii

Prima parte :

-      romanul debutează cu sosirea familiei Moromete de la camp, când băieţii fug să se odihnească, fetele se duc să se scalde, Mormete rămânând singur să descarce căruţa şi să o tragă la umbra celor doi mari salcâmi din curtea lor.
- imediat ce termină cu căruţa, iese la drum pentru a vedea dacă este cineva pe acolo, dar nu-l întâlneşte decât pe Tudor Bălosu, a cărui companie nu-l încântă deloc pe Moromete.
- Bălosu aduce din nou în discuţie dorinţa sa de a cumpăra unul dintre salcâmii lui Moromete, dar acesta îl tratează cu dezinteres, fiind întrerupţi de nevasta lui Moromete, Catrina, care era indignată că au dispărut toţi şi că ea a rămas să muncească singură.
- Moromete nervos, îl strigă pe Niculae pentru a o ajuta pe mama sa să mulgă oile.
- în timp ce mulgeau oile, Niculae vrea să-i spună mamei sale să-l convingă pe Moromete să dea oile la cioban, pentru ca el să se oată duce din nou la şcoală.
- odată cu venirea serii, Catrina începe să-şi strige familia pentru a veni la masă, iar câinele a intrat pe lângă ea şi le-a furat brânza.
- în timpul mesei, Achim a adus vorba despre plecarea lui la Bucureşti cu oile pentru a face rost de bani, dar Moromete nu i-a dat nici un răspuns clar.
- Birică hotărăşte să se ducă la Polina pentru a sta de vorbă cu ea  şi pentru a vedea dacă fata se gândeşte măcar puţin la el, dar în locul fetei la poartă iese Bălosu pus pe scandal, fiind gata să se ia la bătaie cu acesta.
- Birică află de la Moromete, în timp ce-l aştepta pe Nilă, că Polina urma să se căsătorească cu Stan Cotelici, iar Birică, nervos, începe să injure la poarta lui Bălosu şi să-i strige Polinei că poate să se mărite cu cine vrea.
- împreună cu Nilă, Moromete hotărăşte să-l lase pe Achim să se ducă la Bucureşti cu oile.   
- auzind discuţia şi hotărârea celor doi, Niculae se bucura că nu o să mai se scoale cu noaptea în cap să plece cu oile şi că în sfârşit o să scape de Bisisica.
- îşi face apariţia şi Maria Moromete, sau Guica cum era numită prin sat, care era sora lui Moromete şi cei trei fraţi se duseseră la ea în acea seară pentru a-i spune vestea cea mare.
- era numită Guica deoarece de câte ori trecea câte un negustor cu fructe ea lua din ele, mânca şi apoi întreba cât costă, iar când i se răspundea spunea că sunt stricate şi acre şi începea să ţipe ca o “purcea”, după cum spunea un negustor mocan.
- într-o seară, Moromete îl trezeşte pe Nilă pentru a-l lua cu el în grădină pentru a tăia salcâmul mult dorit de Bălosu, din grădină auzindu-se bocetele unei femei din cimitir care îl plângea pe băiatul ei care murise.
- odată cu venirea dimineţii, au izbutit şi cei doi să doboare salcâmul a cărui cădere a răsunat în tot satul.
- după ce a stat de vorbă cu Bălosu, şi au băut ceva, acesta din urmă, i-a dat banii lui Moromete pentru că acesta se grăbea să plece din casa cumpărătorului spunând că are treabă.
- deoarce statul dăduse ordin care spunea că toţi feciorii trebuie să meargă la armată, şi băieţii lui Moromete s-au văzut siliţi să se ducă, învăţătorul Gheorghe Toderici, fiind numit commandant.
- neplăcându-i instrucţia şi felul în care urla comandantul la el, Nilă l-a luat pe acesta de guler, dar fără să dea în el, în acest moment, instrucţia întrerupându-se.
- faptul că Moromete a tăiat salcâmul a ajuns repede şi la urechile Guicii, care imediat a şi apărut la faţa locului pentru a face scandal şi pentru a-l trage la răspundere pe Ilie.
- în timp ce Niculae era cu oile pe o moşie mare care aparţine unei bătrâne foarte bogată, dar care este în administrarea unui maior care dadea bătrânei bani numai cât să nu moară, este atacat de paznicul care nu vroia să lase pe nimeni cu caii sau cu oile la păscut.
- norocul lui Nicolae a fost că în preaajmă era şi Achim care l-a salvat de la moarte şi care l-a bătut pe paznic cât să zacă câteva luni bune.
- Moromete a plecat la firerăria lui Iocan, un meşter renumit în sat datorită priceperii sale, începând să fie recunoscut după ce i-a făcut unui bătrân o căruţă foarte frumoasă şi pe bani puţini.
- Moromete se ducea pe acolo deoarece era din ce în ce mai interesat de dezbaterile politice, ce se ţineau de către oamenii mai răsăriţi ai satului şi la care lua parte şi Bălosu, dar şi pentru a-şi ascuţi secerile din când în când.
- pe uliţa din apropierea fierăriei se încinge o discuţie aprinsă despre politică între Moromete şi ceilalţi săteni.
- este prezentat Ţugurlan cu obişnuita sa pornire duşmănoasă pe viaţă şi pe cei din jurul lui, pe el plictisindu-l aceste dezbateri politice, care, în opinia lui erau inutile.

- Ţugurlan se ia la ceartă cu toţi oamenii prezenţi la “dezbateri”, deoarece a spus cuvinte jignitoare la adresa lor şi la adresa a ceea ce discutau.
- apoi este prezentat Ţugurlan împreună cu familia sa, faptul că a avut mai mulţi copii dar că a trăit doar unul şi că acum câţiva ani de Paşti s-a certat cu vecinii lui din cauza unui vas cu lapte pe care aceştia l-au cerut înapoi pe un ton care pe Ţugurlan l-a deranjat.
- când Moromete se întoarce acasă el găseşte în curte doi oameni care, spuneau ei, erau perceptorii şi că au venit după impozite.
- deşi perceptorii insistau, Moromete le răspundea mereu că nu are de unde să le dea, dar cei doi agenţi s-au enervate şi au vrut să ia ceva din casă sau din grajd dar nu au fost lăsaţi de Tita şi de Paraschiv.
- văzându-l la ananghie, Bălosu îl întreabă daacă nu vinde locul despre acre mai vorbiseră şi care era potrivit pentru a-i face casă lui Victor.
- între Bălosu şi soţia sa se iscă o ceartă pe tema banilor.
- Birică discută despre Polina cu surorile lui la care ţinea foarte mult şi pentru care suferea că nu au haine şi că orice bucată de mătase era rezervată lui, şi de aceea el le alunga de la muncă sau se ridica de la masă prefăcându-se supărat, astfel rămânându-le lor mai mult.
- odată ce Stan Cotelici era hotărât să se căsătorească cu Polina, Tudor Bălosu s-a gândit să o dea pe Polina fără zestre deoarece Stan era bogat şi avea douăzeci de pogoane de pământ.
- acum Bălosu se gândea numai la locul lui Moromete şi nu ştia cum să facă să pună mâna cât mai repede pe el.
- dar planurile lui Bălosu se destramă, deoarece Polina fuge împreună cu Birică, iar Victor şi tatăl său pleacă în căutarea ei, până îîn momentul în care Bălosu renunţă spunând că va veni ea acasă şi că va vedea atunci ce va păţi.
- Birică şi Polina erau ascunşi la Dumitru lui Nae şi că vor sta acolo pâna a doua zi dimineaţă; a doua zi dimineaţă, cei doi sosesc acăsă la Birică spunând că se vor căsători, veste la care familia lui Birică îi felicită şi îi binecuvântează.




Partea a doua :

- în ziua în care Achim era gata să plece la Bucureşti începe o furtună ce îi sperie pe Moromeţi, care se rugau să nu plouă cu piatră pentru a nu le strica recoltele, dar după o jumătate de oră ploaia se opreşte şi Achim scoate oile din obor pentru a pleca.
- ceva mai târziu, Moromete vede pe drum pe şeful secţiei de jandarmi şi doi bărbaţi înarmaţi cu puşi care, spre mirarea lui se opresec pe drum şi intră tocmai la el în bătătură.
- cei trei veniseră împreună cu paznicul bandajat pe care Achim şi Nicolae l-au bătut cu câteva zile în urmă, iar când Moromete se preface că nu ştie nimic despre cele spuse de şeful de post, acesta se enervează şi îl ameninţă pe Moromete.
- după ce jandarmii au plecat prin ogradă să-l caute pe Achim, Moromete a mărturisit paznicului că fiul său a plecat la Bucureşti şi l-a sfătuit să se apuce de o muncă adevărată.
- după plecarea jandarmilor, el îşi cheamă soţia şi pe cele două fete pentru a se sfătui cu ele ce să în privinţa fonciirii pentru că mai erau câteva zile şi Jupuitu venea din nou după bani, de această dată promiţându-le că nu-i va mai ierta.
- el hotărăşte împreună cu femeile să se ducă să se împrumute de la Aristide, care nu era cămătar dar avea bani din politică deoarece era primar.
- Aristide se pune de acord cu Moromete să-i dea acestuia patru mii de franci, pentru a putea plăti impozitele, urmând ca Moromete să-i restituie de îndată ce Achim îi va trimite bani de la Bucureşti.
- Birică şi Polina continuă să se poarte unul cu celălalt  ca şi când ar fi fost căsătoriţi, Polina ajutându-l pe el, dar şi pe ceilalţi. Deşi vroia să pară că s-a obişnuit cu sărăcia, ea mai avea uneori scăpări, manifestându-se revoltată că nu i se pot îndeplini anumite dorinţe.
- mama Polinei, fiindui dor de aceasta, a vrut să-i trimită ceva prin Rafira, sora ei mai mică, dar Bălosu a aflat şi  a ameninţat-o pe soţia sa cu bătaia. Intr-o zi Birică se hotărăşte să se ducă împreună cu Polina la părinţii acesteia pentru a încerca să-i înduplece şi să-i facă sa se mai gândească în privinţa căsătoriei lor, dar Bălosu de cum i-a văzut i-a dat afară din casă.
- auzind aceste vorbe, Polina s-a speriat că o să rămână săracă pe tot restul vieţii, de aceea îi spune soţului ei că ea rămâne cu părinţii.
- după câteva zile, Birică, de frică să nu rămână fără casă, a spus că cine vrea să-l ajute să meargă cu el la văgăuni să facă nişte cărămizi.
- Ţugurlan devine, din nou subiect de bârfă prin sat deoarece se spunea că ar fi sărit la bătaie cu  Cocoşilă, ceea ce nu era adevărat.
- Moromete plăteşte fonciirea darnu dă toţi banii, iar cu restul cumpără uluci pentru a-şi construi un gard nou înspre drum.
- Ţugurlan se duce să se împrumute la Moromete, iar acesta acceptă cu plăcere, dându-i un sac cu grâu.
- Nilă şi Paraschiv, îndemnaţi de Guica, pleacă pe cai spre Bucureştim,fără a-i spune tatălui lor, pentru a se întâlni cu Achim.
- Boţoghină se duce la medic unde află că este grav bolnav şi că trebuie să se interneze într-un sanatoriu la munte.
- a doua zi după plecarea lui Nilă şi a lui Paraschiv, Guica se duce la Moromete acasă pentrua vedea cum reacţionează acesta la observarea plecării celor doi.
- spre disperarea Guicii, Paraschiv şi Nilă au apărut la poartă cu caii obosiţi peste măsură, minţindu-l pe tatăl lor că i-au gonit nişte paznici, şi că de aceea caii erau aşa de obosiţi.
- Paraschiv îi ecxplică mătuşii sale că din pricina lui Nilă care se simţea vinovat, nu au mai înaintat spre Bucureşti şi că au fost nevoiţi să se întoarcă.
- Nicolae, foarte fericit, se ducea acum la serbarea de la şcoală, unde trebuia să spună o poezie şi unde vede o fată foarte frumoasă, pe Irina a lui Boţoghin.
- Cocoşilă îl invită pe Moromete la o ţuică la Aristide, pe drum discutând din nou despre politică şi depre doi oameni deştepţi pe care-i văzuse Cocoşilă în faţa unei cârciumi.
- cei doi în drumul lor au trecut mai întâi pe la şcoală pentru a vedea ce se întâmplă la serbare, unde tocmai se prezenta situaţia claselor, iar la premiere, văzându-l pe fiul său premiant, Moromete se bucură şi se emoţionează.
- deodată, când trebuia să spună poezia, este cuprins din nou de friguri, el plecând depe scenă şi fiind dus acasă de tatăl său cât mai repede pentru a nu i se întâmpla ceva rău.

Partea a treia :

- odată cu venirea verii şi a căldurilor greu de suportat, a venit şi vremea oamenilor să iasă cu căruţele şi secerile la câmp pentru a strânge recoltele.
- în acest an la seceriş, Moromete era la fel de nepăsător ca şi în alţi ani, neştiind că Paraschiv considera că acesta este ultimul seceriş la care lua parte.
- după ce au secerat câtva timp, familia Moromete s-a aşezat la masă pentru a mânca şi a se odihni puţin.
- Niculae începe iar să o roage pe mama sa să vorbească cu Moromete pentru a-l lăsa să se ducă la o şcoală mai mare unde să înveţe, să ia bursă, iar după trecerea a opt ani el să devină învăţător.
- Boţoghină ieşise şi el la seceriş împreună cu copii lui Vătică de paisprezece ani şi Irina care avea doar şapte ani.
- Polina se gândeşte într-o dimineaţă să meargă cu toată familia lui Birică pe pământurile tatălui său şi să adune grâul ce i se cuvenea pentru a-l vinde şi a face rost de bani cu care să-şi ridice casă.
- dar Birică şi tatăl său găsesc această idee inutilă şi pornesc cu căruţa spre locurile lor nebăgând-o în seamă pe Polina, între cei doi iscându-se o ceartă la care asculta toată familia Birică.
- la câmp, cei doi se întâlnesc cu Bălosu care nici nu-i băga în seama, chiar dacă aceştia veniseră cu gând de împăcare.
- Aristide, îşi pregătea şi el în acest zile maşinile de treierat, şi pe la jumătatea lui iulie le scoate pe islaz.
- Ţugurlan ia şi el parte la treierat, urcându-se pe utilaj pentru a băga baloţii în dinţi maşinii, iar fiul său, Mărin, stătea la coada maşinii ca să adune praful şi pleava ce ieşeau din spicele de grâu.
- Ţugurlan devine din ce în ce mai fericit, dar fără să ştie de ce.
- apoi când află că Tache, fiul lui Aristide, fură din făina oamenilor se înfurie vrând să-l găsească pe Tache pentru a-i cere socoteală; apoi se înfurie şi mai rău când i se spune că toată lumea ştia de ceea ce făcea Tache în afară de el şi de Ion al lui Miai.
- găsindu-l, Ţugurlan îl întreabă pe Tache de ce a dat în Ion, Tache enervându-se a vrut să-l lovească pe Ţugurlan dar nu a reuşit, deoarece acesta s-a ferit, apoi hotărându-se să riposteze.
- văzând că este bătut, Năstase, unchiul lui Tache, s-a dus imediat la şeful de jandarmerie, iar cei doi, Ţugurlan şi Ion, au fost duşi la secţie.
- Ţugurlan se încaieră apoi şi cu şeful de post.
- Ţugurlan este iertat de şeful de post, adr nu şi de Aristide care cheamă legiunea de jandarmi, şi vrea să să facă tot posibilul pentru a-l schimba pe şeful de post.
- şeful de post soseşte acasă la Ţugurlan, împreună cu doi soldaţi pentru a-l lua la secţie.
- spre seară, Moromete află de la Cocoşilă că Ţugulan a fost condamnat la doi ani de închisoare.
- Niculae se gândea tot mai des cum să-l facă pe tatăl său să înţeleagă că şcoala este un lucru foarte important pentru el.
- Scămosu, un negustor de găini venit de curând de la Bucureşti, vine pe la Moromete pe acăsă şi îi spune acestuia că l-a văzut pe Achim în târg la o cârciumă, că era însoţit de o femeie, şi că era foarte frumos îmbrăcat.
- Scămosu mai spune că Achim l-a ruagt să stea cu el la un pahar, dar că el nu avrut, spunând că se grăbeşte.
- Moromete este vizitat de către învăţator şi de către preot, chiar după ce acesta a avut o discuţie cu Niculae despre şcoală, pentru că, spunea el, nu are bani să-l trimită la şcoală.
- cei doi musafiri, întreabăde Niculae, apoi îi spun să-i lase singuri cu tatăl lui, căruia îi spun că trebuie să-l dea neapărat la şcoală.
- Paraschiv şi Nilă se sfătuiesc din nou să plece după vânzarea grâului, dar nu ştiau încă ce aveau să facă la Bucureşti.
- soţia lui Boţoghină primeşte o scrisoae din cae află de la soţul ei că în curând o să vină acasă şi că îi e dor de copii.
- şi Birică primeşte o scrisoare de la judecătoria de la ocol care-i cerea să se prezinte la judecată în două săptămâni, fiind acuzat de furt din averea lui Tudor Bălosu şi din recoltele ce i se cuveneau acestuia.
- Moromete se vede nevoits ă plece cu grâul la Piteşti pentru a-l vinde, deoarece se apropia data plecării lui Niculae şi avea nevoie de bani; pe drum se întâlnesc cu un şir de căruţe pline cu grâu care se întorceau de la Piteşti deoarece grâul nu se cumpără datorită cantităţilor mari de grâu care erau pe piaţă.
- Ilie se hotărăşte să nu se mai oprească la Piteşti, ci ţine drumul până la munte.
- timpul trece şi Niculae se pregăteşte să plece la Câmpulung pentru a da primul său examen pentru o şcoală superioară, examenul de admitere.
- Niculae reuşeşte să ia cu brio examenul, fiind printer primii din cei peste o sută de candidaţi.
- Moromete devine neliniştit deoarece Achim nu ami trimetea bani, iar Jupuitu venise să ceară fonciirea, ameninţându-l că îi confiscă vita din grajd.
- ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, pe umerii lui Moromete se abate o altă veste înspăimântătoare, mai avea de restituit băncii cinci mii de lei, banca înştiinţândul că dacă nu plăteşte se va folosi de puterea legii pentru a intra în posesia banilor.
- Paraschiv se bucura la auzirea necazurilor familiei sale, deoarece, învăţat de Guica, vroia să-i vadă ruinaţi pe părinţii lui, să le ia caii, oile şi dacă se poate, ca dezastrul să fie mai mare, şi pământul.
- Moromete află de la Scămosu, că Achim s-a  despărţit de băiatul lui Cătănoiu, şi că împreună cu Nilă şi Paraschiv, plănuiesc şă fugă de acasă cu oile şi caii tatălui lor.
- Jupuitu vine după taxe dar Moromete spune din nou că nu are; la auzirea acestui răspuns, Perceptorul începe să caute cu privirea prin casă ceva ce putea fi confiscate, dar nu găseşte nimic.
- Moromete cuprins de furie, desface o hârtie în care se aflau banii lui Niculae, pentru şcoală, şi îi întinde perceptorului.
- după o ceartă cu Moromete, care îi întărise acestuia bănuiala pe care i-o spusese Scămosu, Paraschiv se duce la Guica spunând că s-a hotărât, că el şi Nilă vor pleca a doua zi dis-de-dimineaţă.
- Paraschiv se întoarce acasă spre dimineaţă, nervos că îl respinsese fata cu care el se gândea să se căsătoreacă.
- dimineaţa când s-au trezit, Paraschiv a început să urle şi să facă scandal, simţindu-se acum stăpân peste toţi, Nilă fără să zică nimic aproba prin zâmbete purtarea fratelui său.
- Moromete îşi pierde calmul care-l stăpânea de câteva zile şi, punând mâna pe un par începe să dea în Paraschiv şi Nilă, aceştia implorându-l să nu mai dea.
- a doua zi, seară, Moromete întors de prin sat află de la Catrina că cei doi au fugit, cu caii şi cu bani şi covoare din lada fetelor.
- Moromete hotărât să treacă peste nenorocire ce se abătuse asupra lor, s-a dus acasă la Bălosu pentru a-i vinde pământ din spatele casei şi, spre satisfacţia vecinului său, şi bucata de pământ pe care acesta şi-o dorea cu disperare pentru a-i face casă fiului său.
- cu banii luaţi cumpără doi cai, plăteşte fonciirea, rata la bancă, datoria la Aristide şi taxele de şcolarizare ale lui Niculae.
- trei ani mai târziu începe al doilea război mondial.








Rezumat pe capitole la volumul 2 al romanului Morometii

Prima parte :

- văzând toate nenorocirile ce s-au abătut pe capul lui Moromete, toţi au devenit mai îngăduitori cu el, nu îl mai bârfeau, ci dimpotrivă îl compătimeau.
- Niculae se făcuse mare, deoarece trecuseră trei ani, urmase şcoala, dar la trecerea în al patrulea an Moromete a spus că ajunge cu cartea şi că trebuie să muncească, atât pentru el, cât şi pentru a-l ajuta pe tatăl lui.
- Moromete era acum un om înstări, se ducea des cu diverse mărfuri la munte şi de aici câştiga foarte bine; cât despre fii lui, cei fugiţi la Bucureşti, nu se putea spune acelaşi lucru, deoarece aceştia pierduseră tot şi ajunseseră măturători.
- ceva mai târziu, Niculae a primit o scrisoare prin care cei trei spuneau că în sfârşit sunt bine,  Paraschiv e acum sudor, Nilă portar, Achim fiind singurul care a reuşit în comerţ, având acum o alimentară.
- din scrisoarea lor se înţelegea că ura ce le-o purta celor din sat se stinsese şi că ar fi dornici să se împace cu ei.
- lui Moromete îi mergea din ce în ce mai bine, îşi cumpărase pământ, iar lumea spunea că mai are bani să mai cumpere încă un pogon.
- Moromete pleacă într-o bună zi împreună cu Gheorghe, fiul lui Parizianu, la Bucureşti unde se întâlneşte cu cei trei fii ai lui cu care a stat de vorbă, au mâncat şi au băut.
- după ce au terminat de ospătat, Moromete le propune celor trei să se întoarcă în sat, deoarece a cumpărat pământ special pentru ei şi că a strâns şi nişte bani pentru a-i ajuta la nevoie.
- cei trei nu au vrut să accepte această propunere, dar Moromete, întors acasă, se gândea mereu la ei şi aştepta să-i vadă călcând din nou pe bătătura lui.
- în timpul războiului, în timp ce se anunţau tot mai multe victime, Moromete primeşte o scrisoare prin care este anunţat că Nilă a murit pe front şi a fost aruncat într-o fântână.
- Catrina începuse să-l urască pe Moromete, pentru că s-a dus la Bucureşti, între ei iscându-se scandaluri tot mai dese, dar plecarea preotului din sat o făcuse să se gândească mai mult la cei dragi, astfel uitând de ceea ce a făcut Moromete la Bucureşti.
- Nicoale se îndrăgosteşte de Ileana, fiica lui Costică Roşu, un om înstărit din sat, dar aceasta s-a măritat cu un preot din Balaci.
- Tita se mărită cu Sandu, un băiat cu care Niculae se înţelegea foarte bine, dar după câteva luni, într-o dimineaţă, Sandu a fost călcat de propria căruţă, deoarece, din cauza ceţei, caii s-au speriat, iar el a vrut să sară jos dar a alunecat şi a căzut sub roţi.
- Cele două familii au pregătit pentru parastasul de şase săptămâni o masă mare la care s-a adunat aproape tot satul.
- Niculae nu mai putea să suporte durerea pe care i-o pricinuise moartea cumnatului său şi începe să vorbească despre lucruri ce nu se cuvin la un parastas şi anume să-i întrebe pe peoţi ce simt când îngroapă un om.
- se zvoneşte că Aristide avea un copil din flori cu o femeie din sat, acesta numindu-se Isosică.
- întors în sat, deoarece plecase la un partid judeţean, Niculae ţine un discurs, la care i-au parte toţi oamenii din sat.
- discursul pe care l-a ţinut semăna mult cu cel al notarului, de aceea oamenii au început să plece imediat ce Niculae a început; el vorbea despre reforme agrare şi alte lucruri pe care sătenii le considerau demagogice.
- Catrina a pierdut amintirea amară pe care i-a lăsat-o plecarea preotului şi în curând ura ce i-o purta lui Moromete revine, ea hotărându-se să plece împreună cu cele două fete, ameninţându-l pe soţul ei că va muri şi că va veni Guica din Iad, sora lui Moromete murise înainte de începerea războiului, pentru a-i ţine lumânarea.
- Moromete îmbătrânise şi începuse să se îmbolnăvească şi să tuşească din ce în ce mai rău.
- când Ilinca găseşte un băiat pe placul ei şi hotărăşte să se mărite cu acesta, Catrina se înmoaie şi hotărăşte să se întoarcă acasă împreună cu fetele.
- Ilinca se duce cu trenul la Niculae pentru a-l ruga să vină şi să-i împace pe părinţii lor deoarece începe lumea să vorbească prin sat şi să râdă de ei că sunt oameni bătrâni şi că se ceartă ca unii de douăzeci şi cinci de ani care de-abia s-au căsătorit şi nu se înţeleg.
- Niculae este trimis de şeful său la el în sat deoarece, spunea el, acolo cunoaşte mai bine oamenii şi locurile, el fiind cel mia potrivit pentru această sarcină.
- Niculae pleacă spre Siliştea-Gumeşti.


Partea a doua:

- este prezentat Moromete care nu mai era îngrijorat de venirea perceptorilor deoarece avea  bani, dar avea şi ce să-i confişte, în anul următor situaţia se schimbă, deoarece Moromete nu se mai dusese la munte, nu mai avea bani, oile le vânduse, iar fonciirea creştea tot mai mult, statul începând să perceapă penalităţi pentru fiecare zi de întârziere a plăţii.
- nemaiputând merge la munte şi deoarece nu se mai descurca cu banii, Moromete nu vede altă soluţie, decât să-i ceară bani fiului săul, Niculae.
- deoarece cererile tatălui său erau tot mai dese, Niculae are  o ceartă aprinsă cu tatăl său, spunându-i acestuia că nu o să-i mai trimită bani, dar fiind un om bun şi deoarece ţinea mult la tatăl său, deşi nu o arăta, continuă să-i trimită bani.
- satul intră într-un ritm accelerat de disoluţie, pe scena năvălind forţe necunoscute, apar figuri noi ca notarul, Bilă, Isosică, Zdroncan, Mantaroşie, Plotoaga, Adam Fântâna, Ouăbei, Vasile al Moaşei, se discuta probleme noi şi se naşte o politică nou, ţăranii participând la o adevărată “distrugere” a satului şi a relaţiilor dintre săteni.
- Niculae se duce să o vadă pe mama lui care plecase de acasă şi care, acum stătea acasă la Alboaica, cu gândul să încerce să o convingă pe Catrina să-l ierte pe Moromete şi să se întoarcă acasă deoarece râdea lumea din sat de ei.
- după încercări repetate de convingere asupra mamei sale, Niculae nu a reuşit să rezolve nimic, mama lui nedorind să-l mai vadă pe Moromete.
- Niculae nu se descurajează şi într-o zi îl roagă pe tatăl său să-l însoţească pentru că el se duce la mama sa, sperând că poate aşa îi va face să se răzgândească şi să se împace.
- în drum spre Catrina, Niculae îl convinge pe tatăl său să treacă casa şi pe numele mamei, el fiind sigur că aşa o să se termine cu neînţelegerile dintre ei.
- în ciuda dorinţei de împăcare a lui Niculae şi a tatălui său, Catrina nu se lasă înduplecată şi nu vrea să audă nici o propunere venită din partea lui Moromete, acesta plecând din curtea Alboaicei fără să mai zică nimic.
- Niculae se gândea tot mai mult la Marioara, o fată din sat care venea tot mai mult la poarta Moromeţilor pentru a întreba de acesta.
Partea a treia :

- anii trecuseră şi venise din nou vremea secerişului.
- într-o dimineaţă, Sande, baiatul Alboaicei de vreo cincisprezece ani, vine la Moromete pentru a-l trezi şi a-l lua la secerat, apoi după ce el şi Niculae au uns roţile căruţei, după ce au pus în ea cele de trebuinţă la câmp, au înhămat caii şi au plecat cu toţii la câmp.
- odată ajunşi, Niculae îi spune tatălui său că proprietatea o să fie desfiinţată şi că pământul o să reintre în proprietatea statului, aceste vorbe făcându-l pe Moromete să învinuiască statul pentru că vrea să-i ia tot.
- căteva zile mai târziu, Niculae întâlneşte o fată de la cooperativă care venise să vadă cum se desfăşoară seceratul, ea povestindu-i băiatului despre faptele lui Fântână Zdroncan, care supărat din cauza faptului că a fost destituit din funcţia de secretar, a hotărât să facâ o gospodărie colectivă pentru a-i celui care l-a concediat, că a greşit foarte mult.
- la prânz, Niculae se duce la sfatul popular pentru a lua legătura cu unul dintre secretarii comitetului raional de partid, pentru a-i raporta acestuia că secerişul a început în Siliştea-Gumeşti în condiţii bune.
- într-o seară, Niculae s-a dus acasă la Fântână pentru a o fluiera pe fata acestuia, semn că Niculae simţea ceva pentru Marioara, însă aceasta îi dădea de înţeles că mai are nevoie de timp pentru a se gândi, neluându-l prea în serios.
- două săptămâni mai târziu, Moromete observă pe drumul dinspre gară un nor mare de praf, erau nişte maşini de la oraş, iar el hotărăşte să se ducă într-acolo pentru a vedea ce se întâmplă.
- pe drum el se întâlneşte cu mai mulţi săteni, şi vorbind cu ei, Moromete începe să se gândească tot mai mult la vorbele fiului său care spunea că averile ţăranilor aveau să intre în proprietatea statului.
- Catrina se îmbolnăveşte şi cade la pat, dar nu vrea să cheme medicul, ea spunând că nu are nimic.
- Isosică, Plotoagă, Bilă, Zdroncan şi Mantaroşie, care erau acum membri ai biroului de organizaţie, se hotărăsc să se răzbune pe Niculae şi pe tatăl său deoarece ei erau împotriva acestei organizaţii.
- ajuns la sfat, Niculae intră în biroul lui Zdroncan şi cere să fie lăsat să dea un telefon pentru a vorbi cu şeful de bază pentru a clarifica situaţia oamenilor care aveau grâu cu neghină.
- Isosică şi Plotoagă, în timp ce verificau unele lucruri pe câmp, se enervează peste măsură şi încep să se certe şi să se insulte cu ţăranii prezenţi acolo, care âi întrebau diverse lucruri despre modul de desfăşurare al triatului grâului.
- luând şi el parte la triere, Moromete este întrebat de mai multe persoane ce face Niculae şi ce mai zice, tatăl răspunzând că Niculae vrea să transforme satul într-un sat cu totul nou, deoarece considera satul învechit.
- în timp ce sătenii stăteau la rând la batoză, se aude un om care urla şi alerga spre cei care se odihneau şi care spune că Bilă s-a luat la bătaie cu Nae Marinescu, iar Mantaroşie s-a dus la poliţie.
- după convorbirea pe are a avut-o cu şeful de bază, Niculae părăseşte clădirea şi porneşte grăbit spre moară, dar înainte îi spune lui Zdroncan că în cazul în care este căutat să trimită imediat pe cineva pentru a-i da de ştire.
- ajuns în biroul lui Fântână, Niculae află că Ouăbei a fost director la moară, iar acum este şef la o instituţie din Turnu
- în timpul discuţiei, Fântână se ridică dintr-o dată de la masă şi se repede la uşă unde văzuse un om care trăgea cu urechea şi pe care Fântână l-a insultat şi l-a batjocorit.
- în acel moment se hotărăşte şi Niculae să plece şi îi spune lui Fântână să oprească morăritul şi să vină apoi să-l caute la raion.
- ajuns la sfat el află că focurile de armă pe care le auzise mai devreme erau menite să înceteze cearta ce se iscase din cauza lui Bilă şi a lui Nae .


Partea a patra :


- secerişul a trecut, iar foştii liberali ai comunei s-au adunat din nou în pridvorul casei lui Moromete unde Matei Dimir întreabă cu interes unde ce se mai aude despre Nae.
- apoi oaspeţii lui Moromete au început să discute despre neajunsurile lor şi despre noul sistem în care nu aveau încredere.
- Moromete îi dă Ilinchii, ca să nu mai zică mama ei că numai ea are pământ şi că o să i-l dea dacă îl părăseşte pe Moromete, trei pogoane de pământ şi îi trece pe numele ei loc de casă pentru a se putea mărita cu băiatul pe care-l plăcea.
- Catrina auzind aceste lucruri, vine acasă la Moromete pentru a o ameninţa pe Ilinca că nu o să-i dea nici măcar o brazdă de pământ, dar Ilinca nu se lasă intimidată şi îi răspunde mamei sale să o lase în pace şi dacă o să vrea să-i dea ceva atunci ea va putea spune că are o mamă adevărată.
- Tita, auzind această discuţie, se revoltă şi îl cheamă pe Ilie pentru a-l întreba de ce i-a dat surorii sale trei pogoane iar ei nimic.
- între cele două surori şi mama lor se iscă o mare ceartă, Ilinca ajungând chiar să o ameninţe pe Catrina sa cu bătaia.
- apoi Catrina ameninţă că nu o să vină la nunta Ilinchii ce avea loc peste câtva timp, dar cearta se termină odată cu intrarea lui Moromete în casă pentru a le potoli pe cele trei femei.
- ceva mai târziu se pornise o furtună care înfundase şanţurile, iar un cal ameninţa să dărâme gardurile de ale căror garduri se freca cu spinarea.
- sosirea primului secretar al regiunii de partid i-a luat prin surprindere nu numai pe Isosică şi pe Plotoagă, ci şi pe Ghimpeţeanu şi Niculae, deşi fuseseră anunţaţi telefonic cu puţin timp înainte.
- fiind foarte surprinşi deoarece Zdroncan şi Isosică aţipiseră, iar Niculae nu era prezent, Isosică pune pe cineva să-i dea de ştire lui Niculae.
- Plotoagă trimite pe Ilie Micu după Mantaroşie, iar Zdroncan îl pune pe Isosică să-l urmărească pe Micu pentru a vedea unde se duce.
- prima parte a şedinţei a fost dedicată numirilor şi destituirilor din funcţii a unor membrii, astfel încât Bilă a fost scos din biroul organizaţiei.
- apoi primul secretar luase cuvântul întrebându-i pe cei prezenţi de ce nu se ţin de treabă şi de ce cred unii că au timp de pierdut.
- după o scurtă întrerupere cauzată de intrarea lui Isosică în cancelarie şi după reveniea primului secretar şi a lui Ghimpeţeanu, şedinţa reîncepe, Isosică luând cuvântul exprimându-şi dezaprobarea în legătură cufaptele lui Dobrescu
- a doua zi după şedinţă, Vasile al Moaşei din Cotoceşti a fost numit preşedinte al comitetului executiv, iar Plotoagă sancţionat cu vot de blam.
- tot la acea şedinţă se hotărâse formarea unei comisii locale care să meargă prin sat cu căruţa şi să adune cotele celor care plecaseră cu ele de pe arie şi care credeau că o să rămână cu ele.
- deoarece nu vroia să dea cotele, Gheorghe, un sătean mai înstărit, hotărăşte să fugă pentru a scăpa de cei cu căruţa, dar, aceştia luându-se după el nu-i lasă acestuia altă şansă de scăpare decât să alerge înspre râu.
- Gheorghe se aruncă în râu pentru a înota spre celălalt mal şi a scăpa în pădure, însă el nu ştia să înoate şi se îneacă.


Partea a cincea :

- câteva săptămâni mai târziu, Moromete încă era uimit de putereea furtunii ce s-a abătut asupra satului, furtună care o considera cea mai puternică furtună pe care o văzuse.
- cu toate acestea Moromete parcă întinerise din toate punctele de vedere.
- problema grâului şi a celor care veneau să adune grâul din cotele nedeclarate continuă ceea ce îi aduce pe oameni în pragul disperării deoarece munceau aproape degeaba.
- aflăm că Niculae a fost destituit din post de către noul preşedinde al comitetului executiv, Vasile.
- seara, după ce prietenii săi au plecat, Moromete pleacă de acasă şi se duce direct la Isosică, noul responsabil al morii, cel care era conducătorul „Operţiunii Cotigeoaia”.
- ajuns la Isosică, acesta nu îl bagă în seamă, făcându-l pe Ilie să îl întrebe ce o să facă dacă Vasile o să îl dea şi pe el afară.
- auzind aceste lucruri, Isosică se opreşte din ceea ce făcea, şi după o clipă de tăcere în care se gândeşte la viitorul său, începe să vorbească cu musafirul său neaşteptat.
- din discuţia cu Moromete, Isosică află că Niculae e vinovat de punerea în funcţie a lui Vasile.
- plecând de la moară, Moromete se întâlneşte cu Fica, o femeie din sat cu care vorbeşte şi care îl invită la ea acasă pentrua mânca împreună, ea fiind văduvă.
- seara a venit şi Moromete deoarece băuse a hotărât să se culce la Fica, căreia îi promisese că la două-trei zile o să vină pe la ea, mai des neputând deoarece nu mai era fecior.
- a doua zi, Moromete se găteşte şi se duce cu căruţa înspre o clădire mare dinspre gară unde vroia să se întâlnească cu Ţugurlan; acesta, scăpat din închisoare chiar de cel care-l băgase, de Aristide, intrase în partid şi fusese numit  primar în locul lui Aristide.
- Moromete se dusese la Ţugurlan pentru a-l ruga să se întoarcă în sat şi pentru a-i spune  că el e singurul care-i poate ajuta pe săteni să-şi refacă viaţa, şi să-l înlăture pe Vasile.
- pe al începutul lui septembrie, la poarta comitetului de partid din Pălămida se prezintă o fată care spune că vrea să vorbească cu activistul Moromete Niculae, fiind foarte hotărâtă să facă acest lucru.
- era Maria Fântână care venis pentru a-i cumpăra medicamente tatălui ei şi între timp s-a gândit să-l vadă şi pe Niculae.
- Niculae se duce la primul-secretar al comitetului regional de partid din Bucureşti pentru a-l întreba ce putea să facă pentru a fi reprimit în activul comitetului de raion, acesta îndemndu-l pe Niculae să se ducă undeva departe, să lucreze pentru a putea trăi si pentru a putea învăţa ca să se specializeze în alt domeniu, asigurându-l că după ce va face toatea astea vor mai vorbi.
- toate acestea s-au aflat mult mai târziu şi despre Niculae se zvonea că ar fi fost văzut cu o femeie, sau chiar că ar fi murit.
- după trecerea unui an, lucrurile se liniştiseră şi nimeni nu se mai gândea la soarta lui Niculae, ba chiar îl şi uitaseră.
- Niculae nu numai că nu murise dar ajunsese inginer horticultor la Bucureşti, fusese ales delegat şi apoi membru în comitet, Moromete murise de moarte bună, iar Catrina nici nu-şi dăduse seama că tinerelul ce venise era chiar fiul său.
- Ilinca începe să-l bocească pe tatăl său culcat într-un pat plin de flori.
- la înmormântare se strânsese tot satul şi Alboaica începe să povestească cum Moromete era pe moarte şi vroia să plece de acasă pentru a se duce la Bucureşti.
- Ilinca îi spune lui Niculae că s-a măritat cu ofiţerul de la aerodrom şi că au doi copii împreună, iar Niculae spune că s-a însurat şi el cu Mărioara care era acum asistentă la un cămin de copii, şi că şi ei aveau un copil.
- trecuse un an, iar Ilinca îl cheamă pe fratele său la parastas; Catrina îi povesteşte lui Niculae că într-o seară l-a visat pe Moromete şi că a vorbit cu el.
- Niculae cuprins de regret că nu a fost la căpătâiul tatălui său când a murit, se roagă ca tatăl său să vorbească şi cu el, jurând că nu l-a uitat şi că nu-l va uita niciodată.
- se pare că rugile i-au fost ascultate si tatăl lui se arată, venind dinspre grădină cu mersul lui pe care ceilalţi îl considerau ciudat.
- Niculae adormise de mult, iar dimineaţa, Mărioara i-a spus că l-a auzit din camera de alături cum râdea în somn.