Cortina de Agatha Christie - fișă de lectură si rezumat

Fisa de lectura si prezentarea pe scurt a subiectului (rezumatul) cartii "Cortina" scrisa de americanca Agatha Christie. Fisa lecturii si rezumatul romanului politist "Cortina" care il are ca personaj principal pe celebrul detectiv Hercule Poirot. Acest roman este ultimul al celebrei scriitoare si ultimul caz anchetat de Hercule Poiroit, detectivul belgian micut cu mustata si joben cu o minte sclipitoare si intuitiva asupra cazurilor de crima pe care le-a anchetat.

Vezi si fisa de lectura pentru Zece negrii mititei de Agatha Christie
Rezumat scurt la Zece negrii mititei.
FIŞĂ DE LECTURĂ
Opera epică

Cortina de Agatha Christie

1. Trăsăturile operei:Cortina este un roman politist scris de Aghata Christie, avandu-l ca erou principal pe celebrul detectiv Hercule Poirot

2. Prezentarea pe scurt a subiectului (rezumat):Acest roman este ultimul al celebrei scriitoare si ultimul caz anchetat de Hercule Poiroit, detectivul belgian micut cu mustata si joben cu o minte sclipitoare si intuitiva asupra cazurilor de crima pe care le-a anchetat. In aceasta carte actiunea se petrece in satucul Styles din Essex, locul acesta fiind primul loc unde Poiroi si amicul sau Hastings au rezolvat primul lor caz.

Intamplarea a facut ca tot aici sa se petreaca si ultimul lor caz. Eroii au imbatranit si Poirot era cel mai afectat o data cu inaintarea in varsta, devenind irascibil, fara sa se mai poata controla, tipand la cei din jur, pe care ii si batjocoreste fara mila. Sufera de artrita se deplaseaza intr-un carucior si are probleme cu inima. Celebra lui mustata si-o caneste si poarta peruca. Autoarea cartii il numeste “maniac egocentric”.

Cei doi prieteni sunt pe urma unui ucigas care avea la activ cinci victime. In ciuda problemelor de sanatate pe care le are materia cenusie de invidiat a lui Poirot functioneaza impecabil si primeste provocarea acestui ucigas pe care il considera un excelent manipulator, care-si alege victimele, le momeste, le intinde capcane din cele mai iscusite, pregatite minutios atacul, apoi altii le executa, fara ca el sa se murdareasca pe maini.

Hastings devine ochii si urechile lui Poirot sit rage de limb ape locatarii casei de oaspeti, le urmareste miscarile si interpreteaza in stilul sau actiunile lor. Dar se incurca si concluziile lui sunt eronate.
Tot lui Poirot îi revine meritul de a-l descoperi pe asasin. Inainte de asta, insa, mai are loc o tentativa de omor, şi se mai comit doua asasinate.

Si de această data Agatha Christie rămâne o maestra a loviturilor de teatru. Ultima crimă de la Styles are un autor surprinzator. El este dezvaluit într-un manuscris pe care detectivul belgian, între timp doborat de un infarct, face sa-i parvină lui Hastings prin intermediul unei firme de avocatura.

3. Personajele
-principale trăsături morale: Hercule Poirot (atent la detalii, un excellent detectiv), Hastings (bun anchetator)
-secundare:
-alte personaje (colective, episodice, pozitive, negative, fantastice, reale etc):victimele

4. Motivează de ce te-a impresionat opera:Mi-a placut pentru ca e un roman politist dar cu sfarsit tragic si neasteptat