Rezumat scurt Cadou de Ion Luca Caragiale

Rezumat foarte scurt al operei literare "Cadou..." scrisa de nuvelistul roman Ion Luca Caragiale. Schita Cadou a lui Caragiale il prezinta pe Nenea Iancu (personajul principal, autorul însusi) care se intalneste cu prietenul lui la berarie si acesta ii povesteste cum sotia lui Acrivita a pierdut piatra de la inelul primit de la nenea Andrei si cum el a dat anunt la obiecte pierdute.







Rezumat scurt Cadou de Ion Luca Caragiale
În ziua ajunului de Craciun autorul se întalneste la berarie cu Stasache pentru a merge împreuna acasa la el unde era invitat la masa. La berarie Stasache îi povesteste cum a primit sotia lui Acrivita cadou de la nenea Andrei un inel cu piatra, dar a pierdut piatra si negasind-o a dat anunt la gazeta punand o recompesa. Îi povesteste si faptul ca atunci cand sotia lui a plecat la piata, copii au ramas cu meditatorul Misu.

Ajuns acasa la Stasache autorul reia discutia pierderii inelului cu sotia Acrivita  iar în acest timp vine si Misu meditatorul. La un moment dat Stasache observa ca Misu are la gat un briliant. Întrebat de unde îl are acesta raspunde ca este cadou fara sa spuna de la cine. În final mai vin si alti musafiri iar Stasache ramane tot cu gandul ca va gasi acel briliant.