Rezumat Călătorie la capătul nopții de Louis-Ferdinand Celine

Rezumat la cartea "Călătorie la capătul nopții" de Louis-Ferdinand Celine, în care este vorba despre aventurile tumultoase ale lui Ferdinand Bardamu, un tânăr parizian, pe parcursul Primului Război Mondial și dincolo de acesta. În căutarea sensului și evadând din situații complicate, Bardamu se confruntă cu tragedii, iubiri neîmplinite și căutări constante. De la asumarea rolului de prizonier de război la întâlniri complexe cu personaje variate, povestea explorează umanitatea în întunecimea psihologică a epocii sale. Subiectul se extinde apoi în Africa, unde Bardamu devine protagonistul unui tablou excentric, ilustrând lupta umană pentru supraviețuire și sens într-o lume complicată.



Rezumat la cartea Călătorie la capătul nopții de Louis-Ferdinand Celine


Ferdinand Bardamu este un tânăr parizian student la medicină care, prins de entuziasm, se înrolează voluntar în armata franceză la izbucnirea Primului Război Mondial. În timpul primei sale confruntări cu dușmanul, el decide că războiul nu are sens și că trebuie să plece. Singur într-o misiune de recunoaștere nocturnă, întâlnește un rezervist francez numit Léon Robinson, care vrea să fie capturat de germani pentru a-și petrece războiul în siguranța relativă a unui lagăr de prizonieri de război. Bardamu și Robinson se îndreaptă spre un oraș francez, dar nu găsesc germani acolo pentru a se preda. Dezamăgiți, își iau adio și merg pe drumuri separate.

Bardamu este rănit în acțiune și primește medalia militară. În concediu de convalescență la Paris, întâlnește o asistentă medicală voluntară americană numită Lola, cu care are o aventură. Vizitează un parc de distracții unde Bardamu suferă un colaps nervos la un joc de împușcături. Îi spune Lolei că respinge războiul pentru că nu vrea să moară pentru nimic. Lola îi spune că este un laș și îl părăsește.

Bardamu începe o relație cu Musyne, o violonistă. Cu toate acestea, ea îl părăsește curând pentru o succesiune de argentinieni bogați care au profitat de pe urma războiului. Este transferat la un spital specializat în terapie electrică și psihiatrie patriotică. Este declarat în cele din urmă nepotrivit psihic pentru serviciu militar și este eliberat din armată.

Bardamu călătorește în Africa colonială franceză, unde i se încredințează conducerea unui post de comerț în interiorul junglei. Aici devine prieten cu Alcide, colegul său din administrația franceză. Bardamu descoperă că postul de comerț este doar o colibă în ruină, iar omul pe care îl înlocuiește este Robinson. Robinson îi spune că compania înșală angajații și indigenii, deci are sens să înșele compania. Robinson fuge în timpul nopții. După câteva săptămâni, Bardamu face febră și dă foc postului de comerț în delirul său.

Temându-se de pedeapsa pentru înșelarea companiei, Bardamu decide să fugă pe coastă. Localnicii din satul apropiat îl cară pe Bardamu, care încă este în delir, într-o colonie spaniolă unde un preot îl vinde unui proprietar de navă ca sclav de galere.

Nava navighează către New York, unde Bardamu este plasat în carantină până când febra îi scade. Reușește să obțină un loc de muncă la autoritatea de carantină și este trimis în Manhattan pentru o comandă. Pleacă în căutarea Lolei și, în cele din urmă, o găsește. Acum este bogată și dornică să scape de el. Îi dă o sută de dolari și el pleacă spre Detroit în căutarea unui loc de muncă.

Este angajat pe linia de asamblare la Ford Motor Company, dar găsește munca epuizantă și dezumanizantă. Se îndrăgostește de o prostituată numită Molly, care vrea să se stabilească în America cu el, dar el îi mărturisește de obsesia lui de a fugi din orice situație. Se întâlnește cu Robinson și este surprins să afle că acesta nu a reușit să-și clădească nimic în America. Decide să se întoarcă în Franța și să-și termine pregătirea medicală.

Înapoi în Paris, Bardamu își finalizează studiile medicale și își deschide un cabinet în suburbia sumbră (fictivă) La Garenne-Rancy. Locuitorii sunt în mare parte prea săraci pentru a-l plăti și el se ocupă în principal de consecințele avorturilor nereușite și preia cazuri fără speranță pe care alți medici le resping. Printre pacienții săi se găsește și Madame Henrouille și soțul ei, a căror mamă, Bunica Henrouille, locuiește într-o căsuță în spatele casei lor. Ei vor să o interneze într-un azil de nebuni, dar Bardamu refuză să-i ajute. Ei îl angajează pe Robinson să o omoare, dar capcana pe care o pregătește pentru ea explodează în fața lui, lăsându-l orb.

Într-o încercare de a potoli scandalul, Henrouille organizează ca Robinson și Bunica Henrouille să gestioneze o expoziție de mumii în cripta unei biserici din Toulouse. Bătrâna transformă expoziția într-o afacere profitabilă. Robinson, a cărui vedere se îmbunătățește treptat, se logodește cu o femeie numită Madelon, care vinde lumânări la biserică și a avut grijă de el. Robinson și Madelon plănuiesc să o omoare pe Bunica Henrouille și să preia expoziția. Într-o noapte, Robinson o împinge pe femeia în vârstă în jos pe scările abrupte către criptă, ucigând-o.

Între timp, Bardamu găsește un loc de muncă într-un spital de nebuni la periferia Parisului. Directorul spitalului, Dr. Baryton, începe să ia lecții de engleză de la Bardamu. Mișcat de poeții elizabetani și de istoria tragică a lui Monmouth, pretendentul la tron, Baryton își pierde complet interesul pentru psihiatrie și pleacă în Anglia, lăsându-l pe Bardamu responsabil cu spitalul. În clinica lui Baryton, Bardamu are o nouă relație cu Sophie, o asistentă din Slovacia.

Robinson se întâlnește cu Bardamu și îi explică că a părăsit-o pe Madelon și slujba lor profitabilă la criptă pentru că nu o iubește. Bardamu îi permite să rămână la spital și îi oferă un loc de muncă neimportant. Madelon îl găsește pe Robinson și îl amenință că-l va denunța la poliție dacă nu se căsătorește cu ea. Sophie sugerează că ea și Bardamu ar trebui să iasă la o întâlnire dublă cu Robinson și Madelon pentru a-i împăca. Cei patru merg la un carnaval, dar în timpul călătoriei cu taxiul înapoi la spital, Robinson îi spune lui Madelon că nu vrea să fie cu ea pentru că iubirea îl desgustă. Ei au o ceartă violentă și Madelon îl împușcă pe Robinson și fuge. Robinson moare, iar Bardamu reflectează la faptul că încă nu a reușit să găsească o idee mai importantă decât moartea.