Rezumate scurte La cirese, Pupaza din tei si La scaldat

Rezumate scurte ale povestirilor "La cirese, Pupaza din tei, La scaldat" parte din memorialistica "Amintiri din copilărie" a scriitorului român Ion Creangă. Rezumat scurt la fragmetele "La cirese, Pupaza din tei, La scaldat" din manualul de scoala, cuprinse in celebra povestire "Amintiri din copilărie" a lui Ion Creanga, scrisă de autor între anii 1881 și 1888.


Cele 3 fragmente oferă o relatare detaliată a copilăriei lui Ion Creangă, petrecută în ceea ce era atunci Principatul Moldovei, cu amănunte privind peisajul social al universului copilăriei sale, descriind relațiile dintre eroul principal, cunoscut în acest context ca Nică al lui Ștefan a Petrei sau Nic-a lui Ștefan a Petrei, și diversele persoane cu care interacționează.
Rezumat La cirese. Nica se hotaraste sa se duca la varul sau Ion pentru a manca cirese. Pretextand ca vrea sa–l ia pe Ion la scaldat afla de la matusa Marioara ca acesta nu este acasa. Isi ia ramas bun de la matusa dupa care se strecoara in gradina si se urca in cires. Matusa Marioara il zareste, incepe sa-l ameninte, iar drept urmare Nica sare din cires si, pentru a scapa, incepe sa alerge printr-o plantatie de canepa. Urmarit de matusa, cei doi reusesc sa culce la pamant toata canepa cultivata. Nica a reusit sa scape sarind gardul, dar seara mos Vasile impreuna cu primarul au venit la parinti pentru a cere daune pentru canepa si cirese. Nica primeste “o chelfaneala“ zdravana de la tatal sau pentru stricaciunile produse de el.

Rezumat Pupaza din tei. Intr-o dimineata mama lui, Smaranda, il trezeste pe Nica inainte de rasaritul soarelui, cand era somnul mai dulce, ca sa nu-l spurce “cucul armenesc”. Smaranda il trimite pe Nica sa duca mancare oamenilor angajati la prasit. Pe drum, Nica se abate pe la teiul in care isi avea pupaza cuibul cu gandul s-o prinda. Cand o vede, se sperie de creasta ei si ii da drumul in scorbura. Pune in gura scorburii o lespede si pleaca sa duca mancare lingurarilor. La intoarcere prinde pupaza si o ascunde acasa in pod. Dupa doua zile, de frica sa nu fie prins, Nica se duce cu pupaza la iarmaroc sa o vanda. Un mosneag, sub pretext ca vrea sa cumpere pupaza, o dezleaga si ii da drumul. Nica ii cere mosneagului sa ii plateasca pasarea. Mosneagul incearca sa-l potoleasca si-l ameninta in final ca-l va duce la taica-sau. Speriat, Nica fuge acasa. Ajuns acasa, fratii ii spun ca parintii sunt plecati la targ, iar matusa Mariuca ridicase tot satul din pricina pupezei. Dar tocmai atunci, se aude pupaza, care canta.

Rezumat La scaldat. Intr-o zi, Smaranda il roaga pe Nica sa o ajute. El promite sa stea acasa, dar in gandul lui planuieste sa plece la scaldat. Smaranda vazand ca baiatul nu mai este acasa, se duce la balta si-l vede tolanit in pielea goala pe nisip. Ea asteapta sa intre in apa, apoi ii ia toate hainele. Nica se gandeste cum sa ajunga acasa fara haine. O ia prin papusoi, prin gradinile oamenilor, il latra cainii, apoi ajunge, cu chiu cu vai, in ograda casei sale. Dupa aceasta intamplare, Nica devine ascultator si harnic, pana cand, impresionata, Smaranda il iarta.