Rezumat scurt Poveste cu oi de Tudor Arghezi

 Rezumat scurt la povestea pentru copii "Poveste cu oi" scrisă de Tudor Aghezi în care măicuța le spune copiilor săi o poveste despre un măgar care era prieten cu o pisică. Când pisica s-a îmbolnăvit, măgarul cel leneș, a fost nevoit să plece să caute mâncare, însă a ajuns la un baci care l-a silit să stea cu traitele în spate între oile lui. Când baciul dormea, măgarul a fugit la pisică cu traistele în spate și cu oile și câinele Grivei care l-au urmat.

Citește povestea "Poveste cu oi"

Rezumat Poveste cu oi de Tudor Arghezi

Măicuța știe că dacă le spune o poveste copiilor, aceștia vor deveni ascultători imediat. Lui Mițu nu-i va mai plăcea nicio păpușă, iar Băruțu va da uitării mașinuța. Cei doi copii se liniștesc și mama lor începe o poveste despre un măgar care era prieten cu o pisică. Pisica îi aducea măgarului tot ce îi trebuia, iar măgarul a trăit ca un leneș o grămadă de ani, până când din senin sau din cauza vârstei, pisica s-a îmbolnăvit.

Pisica tușind și cu vederea slabă, i-a spus măgarului că acum este rândul lui să umble și să aducă de toate, așa cum făcuse ea până atunci. Măgarul a plecat fără să aibă un plan și a ajuns la un baci bătrân care sufla în fluier în mijlocul oilor lui fermecate. Când a auzit că măgarul este așteptat cu mâncare de către pisică, baciul a râs și i-a spus să treacă între oi, unde îi este locul.

Copii au fost surprinși de întorsătura poveștii, dar mama lor i-a asigurat că lucrurile vor reveni la normalitate spre sfârșitul poveștii. Astfel, măgarul care se gândea doar la pisică, a fost silit să se supănă și s-a ales cu toate lucrurile baciului în spinare, umblând așa vreo 45 de zile. Copii au fost curioși de ce făcea pisica în tot acest timp, dar tătuțul a reușit să reducă zilele la 15 și astfel să-i mai liniștească pe copii.

Când baciul a adormit, măgarul a fugit imediat la pisică, având în spate lucrurile baciului. Au mâncat amândoi pe săturate și apoi măgarul i-a spus pisicii că toate oile s-au luat după el și că acum sunt asigurați până la bătrânețe. Măgarul i-a prezentat al treilea membru al familiei, pe Grivei și împreună au plecat să străbată lumea. Pe drum au dat peste baci, care era slab că nu avusese ce să mai mănânce. Baciul l-a acuzat pe măgar că i-a furat oile, dar oile au spus că au plecat de bună voie. Baciul care era foarte înfometat, a cerut ceva de mâncare, iar măgarul i-a spus să bage mâna în traistă. Când a băgat mâna în traistă, baciul a fost zgâriat de pisica care dormea la căldură, iar când a băgat mâna în cealaltă traistă, a fost mușcat de câine. Măgarului însă i-a fost milă de baci și s-au împrietenit, formând astfel o familie mai mare.

Cei doi copii au adormit, iar tătuțu a luat fata în brațe și a dus-o în pat, iar măicuța l-a luat pe băiat.