Rezumat scurt Șuier de Barbu Delavrancea

Rezumat scurt la povestea "Șuier" scrisă de scriitorul român Barbu Ştefănescu Delavrancea. Rezumat la povestirea "Șuer" în care este vorba despre o femeie pe nume Kira, a cărui bărbat este haiduc și acum îl așteaptă acasă împreună cu fiica lor, Niculina. Seara, femeia aude zgomote și când iese afară, îi vede pe haiduci că aduc corpul neînsuflețit al lui Șuer, soțul ei.

Vezi rezumatul povestii Sutănica de Barbu Delavrancea







La marginea satului, destul de izolată și în bătaia vânturilor, este bordeiul dus în pământ pe jumătate, al Kirei și al lui Șuer. Femeia este acum singură, pentru că soțul ei Șuier este haiduc și este plecat la haiducie în codrii.

Kira are o fetiță și este gravidă din nou. Într-o seară, împreună cu Niculina, fetița ei, stă și toarce și îl așteaptă pe Șuer să se întoarcă din haiducie. Deodată aude zgomote afară și iese imediat să vadă despre ce este vorba.

Haiducii lui Șuer se întorseseră acasă, însă Kira nu-l vedea printre ei pe soțul ei Șuier. Când se apropiară, îl văzu înfășurat în pături și când se apropie, văzu că este mort. Kira de durere, blestemă pruncul nenăscut să apuce drumurile haiduciei și apoi îl îngropară.

Peste ani, Kira este acasă împreună cu Niculina care acum este o tânără bălaie și cu fiul ei Şuer-copilul, oacheş şi larg în spete. De afară se auzi un cântecel care îl cheamă pe Şuier-copilul, căpetenie de haiduci, să plece la haiducie.

Kira îndurerată, își întreabă fiul, când se va lăsa de haiducie, iar acesta îi răspunde că doar atunci când iataganele tatălui său se vor transforma în unele de aur, când din busuiocul de pe mormântul lui vor răsări dafini şi naramzi (portocal), când codrii or înfrunzi iarna ca şi vara, vara ca şi iarna… atunci şi nici atunci…