3 Rezumate scurte "Bătrânul și marea" de Ernest Hemingway

3 rezumate scurte la cartea "Bătrânul și marea" scrisă de scriitorul american Ernest Hemingway în anul 1952. Rezumate scurte la celebra nuvelă povestire "Bătrânul și marea" în care este vorba despre un pescar bătrân care după mult timp de ghinion, prinde un pește foarte mare pe care îl leagă de barca lui. La întoarcere, este atacat de rechini, care pe parcursul drumului mănâncă toată carnea de pe pește, lăsându-l pe bătrân doar cu scheletul acestuia.

Citește și
Rezumat Bătrânul și marea de Ernest Hemingway
Rezumat Adio, arme de Ernest Hemingway
Rezumat Pentru cine bat clopotele de Ernest Hemingway



Rezumat scurt Bătrânul și marea - 1

Bătrânul Santiago, pescar sărac dintr-un sat de pe coasta Cubei, se pregătește să iasă din nou în larg, la pescuit, după aproape trei luni de trudă zadarnică. El pleacă singur pe mare, deoarece băiatul care îl însoțea de obicei, Manolin,  este obligat de părinți să treacă pe altă barcă, Santiago fiind considerat fără noroc. Bătrânul nu își pierde speranța și decide să plece pe mare; după ce ajunge în larg, în undița bătrânului se prinde un marlin, un pește spadă uriaș. Două zile si două nopți durează lupta îndârjită dintre om și pește care trage barca după el în larg. În sfârșit răpus, marlinul este prea mare ca să poată fi ridicat la bord și Santiago îl leagă de barcă lăsându-l în apă, dar, pe drumul de întoarcere, rechinii îl devorează cu toată împotrivirea disperată a bătrânului, care revine la țărm epuizat si aducând cu el doar scheletul peștelui.


Rezumat scurt Bătrânul și marea - 2

Santiago, un cubanez batran si sarac dar pasionat de manuitul unditei, era insotit de fiecare data la pescuit de catre un tanar pe nume Manolin, viitor pescar. Cu toate ca acesta nu avea experienta in pescuit, nu-l deranja faptul ca tanarul era la inceput si ii placea ca ii tine companie.
Manolin l-a insotit pe batranul Santiago pe mare timp de 84 de zile dar fara niciun noroc deoarece acesta nu prindea niciun peste.Parintii tanarului Manolin ii interzic sa mai continue sa mearga pe mare impreuna cu batranul pescar si sa-si incerce norocul pe o alta barca.Insa acesta era foarte apropiat de Santiago si aceasta veste l-a intristat foarte mult. Batranul hotaraste sa plece singur pe mare in cautarea unui peste mare.Acesta asteapta momentul prielnic si anume cel al fluxului.Deodata pluta unditei se misca si incepe sa traga de momeala un peste,acesta isi da seama ca este un peste mare pentru ca lita tragea cu putere barca in larg.

Timp de trei zile Santiago  duce lupta cu pestele care nu se lasa prins. Mainile si umarul batranului pescar erau sangerate insa acesta nu se lasa batut.In tot acest timp se hraneste cu scoici crude,cu putina apa care ii mai ramasese si se incalzeste cu un sac cu gandul ca in momentul in care va duce pestele la tarm se va imbogati.La un moment dat pestele oboseste si se ridica la suprafata apei,batranul obervand ii strapunge inima cu un harpon insa observa ca pestele este prea mare pentru a putea intra in barca.Santiago se gandeste ce are de facut in acest moment si se hotaraste sa si puna prada pe marginea barcii. Multumit de ce a reusit sa prinda acesta se intoarce la tarm gandindu-se la pretul pe care-l va putea lua pe acest peste. Odata ajuns in port acesta sesizeaza ca nu mai ramasese din pestele sau decat capul si o parte din schelete. Tot pestele fusese mancat de rechini. In final batranul pescar ajunge la coliba sa mai sarac si mai necajit decat a fost vreodata.


Rezumat scurt Bătrânul și marea - 3

Santiago, un bătrân sărac dintr-un sat de pe coasta Cubei, se pregăteşte să plece din nou la pescuit, după ce aproape trei luni, de undiţa lui nu s-a prins niciun peşte.
În această zi, bătrânul a avut noroc pentru că în undița lui s-a prins un pește uriaş. După două zile şi două nopţi, în care s-a luptat neîncetat cu uriaşul peşte, reuşeşte să-l captureze și să-l lege de barcă.
Ghinionul revine însă, deoarece pe durata drumului spre casă este atacat în nenumărate rânduri de rechini şi chiar dacă bătrânul luptă pentru prada sa, este învins în cele din urmă şi din peştele uriaş rămâne doar scheletul.
Supărat şi dezamăgit bătrânul se întoarce la casa lui sleit de puteri.
Dimineaţă, puştiul, cel mai bun şi credincios prieten al bătrânului, îngrijorat de starea lui de sănătate îi aduce un mic dejun cald şi copios.
De îndată ce bătrânul se trezeşte copilul începe să-i propună numeroase planuri de viitor şi încet încet Santiago devine din ce în ce mai optimist, mai ales datorită promisiunii pe care baiatul i-a făcut-o: Că nu îl va mai părăsi niciodată.
Liniştit şi fericit bătrânul a adormit din nou, iar băiatul stând lânga el şi-a dat seama ce visează: Bătrânul visează lei.