Doua rezumate scurte la Șeherezada

Doua rezumate scurte la povestea Șeherezada care face parte din colectia de povesti O mie și una de nopți. Rezumat scurt la celebra poveste Șeherezada in care este vorba despre o fata persana care se casatoreste cu un rege pe nume Shahryar. Acesta se casatoarea in fiecare zi si dimineata isi omora nevasta, fiidca era suparat ca pe prima lui sotie care il inselase. Șeherezada ii spune acestuia in fiecare noapte o poveste si in final, regele o iarta.

Un rezumat pentru clasa a cincea.







Rezumat scurt 1 - Șeherezada
A fost odată un sultan care se numea Şahryar. El jurase să se răzbune pe toate femeile pentru o greşeală săvârşită de soţia sa. În fiecare zi sultanul se căsătorea, dar capetele mireselor cădeau sub securea călăului. A venit o vreme când nu mai rămăsese nicio fată care sa aiba vârsta de măritat.

Atunci Şahryar îi porunci Marelui-vizir să găsească o fată cu care sa se casatoreasca.

Marele-vizir avea două fete, pe Şeherezada, care era mai mare, şi pe Duniazade, care era mai mică.

Şeherezada era cea mai inteligentă şi cea mai citită din împărăţie. Ea i-a spus tatălui său că doreşte să fie soţia sultanului Şahryar. Spera să pună capăt furiei sultanului şi să scape de la moarte multe copile nevinovate.

Când se căsătoriră, Şeherezada începu să îi spună sultanului o poveste, iar acesta o ascultă cu mare plăcere. Când Şeherezada a terminat povestea, sultanul i-a cerut să mai spună una. Fata a început o nouă poveste, dar se opri tocmai atunci când povestea era mai interesantă. Ca să afle sfârşitul poveştii, sultanul o cruţă.

Ziua următoare, Şeherezada termină povestea, dar mai începu una şi se opri când curiozitatea sultanului de a afla ca s-a intamplat era mai mare. Aşa a facut zi după zi şi seară după seară, timp de o mie şi una de nopţi. Sultanul nu numai că nu a trimis-o la moarte pe Şeherezada, ci a trăit fericit tot restul vieţii alaturi de ea.





Rezumat scurt 2 - Șeherezada
Un sultan, pe nume Şahryar, revoltat de ipocrizia şi de şiretenia femeilor, işi petrece fiecare noapte cu o altă femeie din haremul său, pe care a doua zi o decapitează. Povestea aceasta durează de trei ani - Până când îi vine rîndul frumoasei şi înţeleptei Şahrazad (sau Şeherezada).

În fiecare noapte, pentru a-l distra pe sultan, Şeherezada îi spune acestuia o poveste foarte atractivă, dar inteligenta şi isteaţa, fata are grijă ca, la apropierea zorilor, să-şi întrerupă povestea în momentul cel mai interesant. Astfel, sultanul, curios să afle sfârşitul fiecărei poveşti, amână în fiecare dimineaţă să-i taie capul Şeherezadei.

Până când, după o mie şi una de asemenea nopţi, de poveşti neterminate, de aşteptare a sfârşitului poveştii, sultanul, cucerit de graţia şi de isteţimea Şeherezadei - care între timp i-a mai dăruit şi trei copii - renunţă definitiv s-o mai decapiteze. Vindecat de cruda si de absurda lui misoginie, o ţine ca soţie pe Şeherezada care devine astfel sultană.