Rezumat Povestește-mi ceva de Sharon Creech

Rezumat al cartii "Povestește-mi ceva" scrisă de scriitoarea americanca Sharon Creech si publicata de aceasta in anul 1875. Rezumat la celebrul roman "Povestește-mi ceva" in care este vorba de o fata pe nume Sal care impreuna cu bunicii ei pleca la Ohio pentru a vedea mormantul mamai sale. Pe drum Sal trece prin mai multe peripetii care o fac pana la urma sa treaca peste moartea mamei sale.

Romanul in engleza se numeste "Walk Two Moons" iar fragment din el a fost inclus in manualul de clasa a cincea de romana.







Rezumat "Povestește-mi ceva"
In deschiderea cartii, Salamanca Tree Hiddle (Sal) se află într-o călătorie cu bunicii ei. Ei călătoresc de la Euclid, Ohio, la Lewiston, Idaho, pentru a vizita mormântul mamei lui Sal. În timpul acestei călătorii, Sal le spune bunicilor despre cea mai bună prietena a ei, Phoebe Winterbottom, a cărei mamă a plecat în mod neașteptat de acasă, la fel ca și mama lui Sal. Sal și tatăl ei și-au părăsit ferma din Kentucky pentru a merge la Ohio, unde Sal a întâlnit-o pe Phoebe.

După moartea mamei lui Sal, tatăl ei se împrietenește cu Margaret Cadaver, care locuiește în Ohio. Phoebe crede că există o legătură misterioasă între doamna Cadaver și scrisorile care continuă să apară la ușa ei. Doamna Cadaver este vecina lui Phoebe, dar există și un baiat ciudat, pe care Phoebe îl numește nebun. Sal este prinsă în această dramă, în timp ce începe si o poveste de dragoste cu Ben, un băiat de la școală.

Sal împartășește povestiri despre mama ei iubitoare, care semăna foarte mult cu mama lui Phoebe. În Dakota de Sud, Sal și bunicii ei se opresc la râul Missouri pentru a face o baie. Un șarpe mușcă piciorul bunicii și o duc la spital. Gram își revine, dar sănătatea ei este totuși șubredă.

Narațiunea trece in trecut, când mama lui Phoebe a dispărut brusc fără urmă. Phoebe, crezând că a fost răpită, caută indicii. Sal spune o poveste despre propria mamă. Sal căzuse dintr-un copac și și-a rupt piciorul. Mama ei, atunci însărcinată, a dus-o acasă și apoi la spital, pierzând în consecință copilul și a fost aproape să-și piardă viața. Copleșită de durere, mama lui Sal a făcut o călătorie singură la Idaho pentru a vizita un văr, aceeași cale pe care Sal și bunicii ei o urmează în prezent.

Familia lui Phoebe, și în special tatăl ei, devin tot mai supătați pe zi ce trece. Phoebe și Sal oferă poliției probele pe care le-au găsit. Băiatul nebun este si el acolo și cele două fete descoperă că este fiul sergentului de poliție. Mai târziu, Sal află că doamna Cadaver a avut o tragedie în urmă cu câțiva ani, când intr-un accident de mașină și-a pierdut soțul iar mama ei a ramas oarbă.





Înapoi în prezent, Sal și bunicii ei se află la Old Faithful. Bunica se recuperează de la mușcătura de șarpe, dar pare să aibă probleme cu respirația. Cu toate astea, ea se bucură de măreția gheizerului. În curând părăsesc Parcul Național Yellowstone și își continuă călătoria. Sal își reia povestea, simțind nevoia să o termine cât mai curând posibil.

Sal și Phoebe află că fiul sergentului locuiește într-un campus de colegiu din apropiere. Crezând că au toate răspunsurile, ele iau un autobuz si merg până la colegiu pentru a-l vizita. Ele îl găsesc pe băiat și pe mama lui Phoebe așezați pe o bancă, ținându-de de mâini. Sal, copleșită de emoție, fuge de această scenă. Ea intră într-un spital de boli mintale, unde este surprinsă să-l vadă pe Ben. El își vizitează mama, care este pacientă în spital. Sal și Ben împărtășesc primul lor sărut.

Mama lui Phoebe se întoarce acasă după câteva zile. Ea explică că băiatul este fiul ei. Nu i-a spus niciodată familiei sale despre el, pentru că se temea că vor fi dezamăgiți de ea. Familia este agitată, dar toți sunt de acord să-i asculte povestea fără să o judece.

Sal decide că este un moment bun pentru a se împrietenii cu doamna Cadaver, care îi explică că a fost o prietenă foarte apropiată a mamei ei, cu mult timp în urmă. S-a imprietenit cu tatal ei pentru că a fost singura supraviețuitoare a accidentului in care mama lui Sal și-a pierdut viața. Asta însemna că putea să-i dea tatălui lui Sal detalii despre ultimele momente ale soției sale, pe care nimeni altcineva nu i le-ar fi putut da.

Sal și bunicii ei ajung la Coeur D'Alene, dar bunicul și Sal trebuie să se grăbească să o ducă pe bunica la spital. Ea este acum grav bolnavă, așa că se grăbesc. Bunicul nu vrea s-o lase singură pe  bunica, așa că o lasă singura pe Sal să coboare pe drumul abrupt si periculos ce duce spre mormânt. Sal merge pe drum în mijlocul nopții și apoi se oprește pe marginea drumului. Este exact locul în care autobuzul in care se afla mama ei a ieșit de pe șosea și s-a prăbușit. Autobuzul este încă acolo și Sal îl inspectează. Un șerif vine și încearcă s-o aresteze pe Sal, dar aude povestea ei și înțelege. El o conduce la mormântul mamei sale și apoi o duce la spital. Cand ajunge, descopera că bunica ei a murit.

Sal și tatăl ei se întorc în Kentucky si încearcă să-și reconstruiască viața. Sal s-a împăcat cu moartea mamei sale și așteaptă cu nerăbdare fiecare zi nouă. Își așteaptă prietenii din Ohio să viziteze ferma.