Doua rezumate Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery

Rezumat scurt si rezumat cu citate a cartii "Micul prinț" scrisă de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery in anul 1943. Rezumat la celeba povestire fantastică "Micul Prinț" care este o poveste poetică, cu ilustrații în acuarelă făcute de autor, în care un pilot naufragiat în deșert întâlnește un tânăr prinț căzut pe Pământ de pe un mic asteroid.Rezumat

Micul print
Antoine de Saint-Exupery


            Cand avea vreo 6 ani, autorul facea niste desene interesante. Primul desen al lui semăna cu o pălărie, dar el spunea ca a desenat  un şarpe care a mancat un elefant. Cei mari nu-l intelegeau aproape deloc. Mai tarziu, a devenit pilot de avion şi întreba pe toti dacă ştie cineva ce reprezintă desenul lui. Cum nu primea răspunsul corect, nu mai întreba nimic, nu mai pomenea de şerpii boa ci doar despre bridge, golf sau politică, lucruri care ii interesau pe cei mari..
            S-a întâmplat odată să i se strice avionul şi să rămână singur în mijlocul deşertului Sahara. Acolo el s-a întâlnit cu Micul Prinţ care era un băieţel venit de pe altă planetă. Acesta l-a rugat să-i deseneze o oaie. El a încercat de mai multe ori să o deseneze dar nu a reuşit să îl satisfacă pe Micul Prinţ. Atunci a desenat doar o cutie în care i-a spus ca se află oaia pe care el şi-o doreşte. Planeta de pe care venea Micul Prinţ era de mărimea unei case şi se numea B-612. El trăia singur pe ea, avea doar o floare şi trei vulcani pe care îi curăţa în fiecare săptămînă.
            Micul Prinţ se temea că pe planeta lui micuţă vor creşte baobabi, care sunt nişte arbori înalţi cât bisericile, de aceea el a vrut o oaie care să poată mânca puieţii de baobabi. Ca sa nu-i mănânce floarea, autorul i-a desenat oii o botniţă., iar florii o armură.
Mai departe aflăm de la Micul Prinţ că de pe planeta lui se poate vedea cum asfinţeşte soarele de 43 de ori pe zi. În capitolul 8 al cărţii despre Micul Prinţ aflăm mai multe amănunte despre floarea prinţului care era foarte pretenţioasă, vroia să fie udată mereu şi să stea sub un clopot de sticlă ca să nu-i fie frig noaptea. Ea era o floare specială care putea să vorbească şi să îşi exprime sentimentele.
Micul Prinţ  a plecat de acasă pentru a cunoaşte lumea şi a vizita cât mai multe planete. Prima planeta vizitată de el a fost cea a unui rege care se credea stăpân peste toate. Cea de-a doua planetă era a unui om vanitos, îngâmfat, care avea impresia că toţi oamenii îl admiră. Pe a treia planetă a întâlnit un beţiv care l-a întristat pe Micul Prinţ, deoarece bea foarte mult, din acuza ca îi era ruşine că bea. Pe următoarea planetă trăia un om de afaceri care era atât de ocupat să socotească stelele, încât nu a vrut să-l bage în seamă. De aici el a tras concluzia că ’’oamenii mari sunt nemaipomenit de ciudati’’.
A cincea planetă vizitată era cea mai mică şi cea mai neobişnuită, deoarece pe suprafaţa ei se afla un felinar şi un lampagiu care era obligat de consemn să aprindă felinarul la venirea nopţii şi să îl stingă în zori. A şasea planetă era de zece ori mai mare decât celelalte planete. Pe ea se afla un geograf bătrân care scria în nişte cărţi uriaşe tot felul de date. Acesta i-a recomandat prinţului să viziteze Pământul.
Cea de a şaptea planetă vizitată de Micul Prinţ a fost Pământul unde a întâlnit oameni de toate felurile, apoi a ajuns în deşert şi a stat de vorbă cu un şarpe. S-a întâlnit cu o floare cu care a stat de vorbă despre oameni. Mergând mai departe, a ajuns la un munte unde şi-a putut auzi ecoul vocii sale. După multe zile de mers prin deşert, Micul Prinţ a găsit o grădină cu trandafiri care semănau cu floarea lui. El s-a întristat pentru că floarea lui îi spusese că este unică în lume.
Pe drum a mai întâlnit o vulpe care i-a spus că vrea să fie îmblânzită de către el. Atunci el a îmblânzit-o,iar drept răsplată vulpea i-a spus să meargă în grădină şi să observe că trandafirii pe care îi văzuse şi crezuse că sunt la fel cu floarea lui, erau altfel, deoarece creşteau singuri, nu erau atât de îngrijiţi şi răsfăţaţi.
În vizita lui pe Pământ, Micul Prinţ s-a întâlnit cu un acar şi cu un neguţător de hapuri. Apoi s-a întâlnit cu autorul căruia îi era sete, de aceea ei au hotărât să meargă să caute o fântână. După ce au găsit fântâna, au fost foarte bucuroşi, deoarece au putut să-şi potolească setea. Din vorbă în vorbă, autorul a aflat de la Micul Prinţ că plecase de pe planeta lui micuţă de un an de zile şi că ar fi trebuit să se întoarcă acasă exact în acea noapte. De aceea Micul Prinţ vorbise cu şarpele veninos ca să-l otrăvească pentru a muri si pentru a ajunge acasă, dar pilotul ar mai fi vrut să stea cu el măcar până îşi va termina avionul de reparat.

Micul Prinţ l-a convins pe autor să nu fie trist, deoarece ei vor fi tot timpul împreună, iar cand autorul se va uita la cer, va vedea stelele şi va fi singurul care va şti că pe una din ele trăieşte Micul Prinţ împreună cu floarea lui şi cei trei vulcani. Doar el va cunoaşte întreaga poveste a Micului Prinţ şi a aventurilor lui. 

                                                                                               Micul print
                       
                                                                                   de Antoine de Saint-Exupery

                                                                                 Rezumat  ( cu citate )

                                    "Micul print" de Antoine de Saint-Exupery este o capodopera a literaturii universale , destinata atat copiilor cat si adultilor , avand ca teme principale prietenia , dragostea si frumosul .
                           Povestitorul este inca un copil cand se hotaraste sa deseneze un sarpe boa care inghite un elefant . Mergand la "cei mari" si intrebandu-i daca le este frica de desenul lui , acestia raspund cu nonsalanta ca nu ar putea sa le fie frica de o palarie. "Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie ." Baiatul dezamagit , deseneaza un sarpe boa despicat penttru a face mai inteligibil desenul . Atunci adultii ii spun ca ar fi mai bine sa lase deoparte serpii boa in favoarea altor lucruri mai importante . Povestitorul alege prin urmare alta meserie decat aceea de pictor : cea de pilot .
                           O defectiune la motor il obliga pe baiatul devenit acum barbat , sa aterizeze fortat in desertul african , in una din calatoriile sale . In timp ce incearca sa-si repare motorul , este surprins de un baietel fermecator care ii cere un desen cu o oaie . Povestitorul se straduieste sa afle de la baietel de unde vine si cum a ajuns acolo . Dar acesta nu da nici un raspuns  . Singura lui dorinta este sa primeasca desenul cu oaia . "Bine , dar ... ce cauti aici ? Iar el rosti atunci din nou incetisor , cerandu-mi parca un lucru din cale-afara de insemnat : - Te rog ... deseneaza-mi o oaie !
                           Din cuvintele scapate de copilas , pilotul deduce ca acesta a venit de pe un asteroid de pe care e plecat pentru a cunoaste lumea . Pe drumul sau a intalnit tot felul de planete miuscule cu un singur locuitor . Prima era locuita de un rege care sustinea ca este stapan peste tot universul , a doua de un om de afaceri care isi petrecea tot timpul numarand stelele care dupa spusele lui ii apartineau . Pe a treia planeta isi facea veacul un vanitos , iar pe a patra un betivan care il cufunda pe micul print intr-o adanca amaraciune . Apoi mai inalni un lamapgiu , singurul care ii lasa o impresie mai placuta , iar in cele din urma un geograf , care il indemna sa viziteze pamantul , o planeta foarte mare si populata .
                           Toti acesti oameni i se parura baiatului tare neobisnuitit , ei fiind izolati in vanitatile si egoismul lor si nepasatori la valorile reale . "<< Oamenii mari , de buna seama , sunt nemaipomenit de ciudati >> , isi spuse el cu neinovatie ."
                           Ajuns pe pamant , incepe sa caute oameni . Vorbeste cu un sarpe , mai incolo cu o floare , dar nu intalneste nici un om . Dupa un timp da peste o vulpe , cu care se imprieteneste si din vorbele si povetele careia descopera ca oamenii pot fi singuri chiar si in multime . Intelge ca are o responsabilitate fata de floarea naiva si increzuta , dar vulnerabila , pe care a lasat-o acasa . Realizeaza ca acea floare este unica , deoarece ea are nevoie de el si el de ea . "Devii raspunzator de-a pururi pentru ceea ce ai imblanzit . Tu esti raspunzator de floarea ta ."
                           Povestitorul este nevoit sa-l intrerupa pe baietelul cu par de aur din istorisire , deoarece provizia de apa era terminata , iar el nu isi reparase avionul . Impreuna incep sa caute o fantana , pe care o gasesc intr-un tarziu si isi potolesc setea . "Si tot mergand asa , am dat , in revarsatul zorilor , peste fantana ."
                           Prietenia dintre print si aviator ii va lega pentru totdeauna , dar copilul trebuie sa se intoarca acasa , oricat de grea ar fi despartirea . Stelele insa vor avea o cu totul alta semnificatie pentru pilot din acel moment incepand , deoarece pe una dintre ele se afla un baietel cu parul auriu si cu un zambet fermecator . "Si mi-e drag sa ma uit noaptea sa ascult stelele . E ca si cum as asculta cinci sute de milioane de clopotei ... "


Nota :

·                        A nu se folosi de catre elevii Liceului "J. Honterus" din Brasov !!! In special de catre cei care o au ca profesoara pe d-na Dobrescu . ( De altfel ca toate referatele si eseurile sub pseudonimul "vanilla" )

·                         Marimea referatului este de aprox. 2 pagini format A4