Rezumat Să Ucizi o Pasăre Cântătoare de Harper Lee

 Rezumatul scurt al cărții "Să ucizi o pasăre cântătoare" de Harper Lee, care spune povestea fetiței Jean Louise Finch, poreclită Scout. Fata în vârstă de 6 ani, locuiește împreună cu fratele Jem și cu tatăl ei văduv, avocatul Atticus. Acțiunea romanului se petrece în timpul crizei economice din anul 1933, în orașul fictiv Maycomb din Alabama. Scout și Jem se împrietenesc cu Dill, un băiat venit pe timpul verii să locuiască cu mătușa lui.



Rezumat scurt "Să ucizi o pasăre cântătoare" de Harper Lee


Povestea, relatată de fetița Jean Louise Finch, în vârstă de șase ani, se petrece între anii 1933 și 1935 în timpul Marii Depresiuni, în orașul fictiv Maycomb, Alabama. Poreclită Scout, fata locuiește împreună cu fratele ei mai mare Jeremy, poreclit Jem, și cu tatăl lor văduv Atticus, un avocat de vârstă mijlocie. Jem și Scout se împrietenesc cu un băiat pe nume Dill, care vine în Maycomb în fiecare vară pentru a sta cu mătușa lui. Cei trei copii sunt îngroziți, dar totuși fascinați de vecinul lor, singuraticul Arthur "Boo" Radley. Adulții din Maycomb ezită să vorbească despre Boo și puțini dintre ei l-au văzut de mulți ani. Copiii își hrănesc imaginația celuilalt cu zvonuri despre înfățișarea lui și motivele pentru care stă ascuns, și fac planuri despre cum să-l scoată din casă. După două veri petrecute cu Dill, Scout și Jem descoperă că cineva le lasă mici cadouri într-un copac de lângă casa familiei Radley. De mai multe ori misteriosul Boo face gesturi de afecțiune către copii, dar, spre dezamăgirea lor, nu se arată niciodată în persoană.

Judecătorul Taylor îl numește pe avocatul Atticus pentru a-l apăra pe Tom Robinson, un bărbat negru care a fost acuzat că a violat o tânără albă, Mayella Ewell. Deși mulți dintre cetățenii din Maycomb dezaprobă numirea, Atticus este de acord să-l apere pe Tom în măsura posibilităților sale. Alți copii îi batjocoresc pe Jem și Scout pentru acțiunile lui Atticus, numindu-l „iubitor de negri”. Scout este tentată să apere onoarea tatălui ei prin luptă, chiar dacă el i-a spus să nu o facă. Într-o noapte, Atticus se confruntă cu un grup de bărbați care intenționează să-l linșeze pe Tom. Această criză este evitată într-o manieră neașteptată: Scout, Jem și Dill apar, iar Scout îl recunoaște și vorbește cu tatăl unui coleg de clasă, făcând grupul să se calmeze și să plece.



Atticus nu vrea ca Jem și Scout să fie prezenți la procesul lui Tom Robinson. În sala principală nu este niciun loc disponibil, dar preotul Sykes îi invită pe Jem, Scout și Dill să privească de pe balcon. Atticus stabilește că Mayella și Bob Ewell mint. Se arată la proces că Mayella i-a făcut avansuri sexuale lui Tom, ea fiind ulterior bătută de tatăl ei. Oamenii din oraș o numesc pe Ewelli „gunoi alb” în care nu se poate avea încredere, dar juriul îl condamnă oricum pe Tom. Credința lui Jem în justiție este puternic zdruncinată. Atticus are speranța că poate să anuleze verdictul, dar Tom este împușcat și ucis în timp ce încearcă să scape din închisoare.

În ciuda condamnării lui Tom, Bob Ewell este umilit de evenimentele petrecute la proces, Atticus explicând că Bob „a distrus ultima fărâmă de credibilitate al familiei Ewell la acel proces”. Ewell jură răzbunare și încearcă să pătrundă în casa judecătorului și o amenință pe văduva lui Tom Robinson. În cele din urmă, el îi atacă pe Jem și Scout în timp ce se îndreptau spre casă într-o noapte întunecată, când aceștia se întorceau de la concursul de Halloween de la școală. Jem se alege cu un braț rupt în timpul luptei cu Bob Ewell, dar în ajutorul lor vine omul misterios. Omul misterios îl duce pe Jem acasă, unde Scout își dă seama că acesta este Boo Radley.

Șeriful Tate ajunge și îl găsește pe Ewell mort de la o rană de cuțit. Atticus crede că Jem este responsabil, dar Tate este sigur că a fost Boo. Șeriful decide că, pentru al proteja pe Boo, va raporta că Ewell a căzut pur și simplu în propriul cuțit în timpul atacului. Boo îl roagă pe Scout să-l ducă acasă. După ce își ia rămas bun de la el, Boo intră în casă și redevine același om singuratic. Stând pe veranda familiei Radley, Scout își imaginează viața din perspectiva lui Boo.