Comentariu la cartea Mein Kampf de Adolf Hitler

Comentariu la cartea Mein Kampf (în română Lupta mea) a lui Adolf Hitler. Comentariu literar la cartea autobiografica si de propaganda si platforma nazista Mein Kampf. Daca va foloseste la ceva acest comentariu, il puteti folosi cum credeti de cuviinta.

Hitler a conceput cartea între 1923-24, când a fost deținut în închisoarea din Landsberg am Lech în Bavaria. Cartea a fost dactilografiată în închisoare de complicele său, Rudolf Hess.








Nazismul a evidentiat in permanenta primatul actiunii asupra gandirii. In timp ce se afla in inchisoarea Landsberg, Hitler a scris “Mein Kampf”, care a devenit biblia national-socialismului. El totodata a dictat cartea ,care a fost dactilografiată de Rudolf Hess,fiind adjunctul lui Adolf Hitler în cadrul Partidului Național-Socialist.

Mein Kampf este o operă autobiografică, dar și o platformă program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele „soluții” la problema evreiască. Mein Kampf a reprezentat și încă reprezintă pentru naziștii și neo-naziștii din al Doilea Război Mondial și azi bazele național-socialismului. Cartea cuprinde doua volume :

  - Eine Abrechnung ( Bilant ), alcatuita din 12 capitole si publicata pe 18 iulie 1925
- Die nationalsozialistische Bewegung ,alcatuita din 15 capitole(Miscarea Nationala-Socialista), publicata în [1926]
Hitler a dictat cartea când a fost tinut prizonier la Landsberg în Germania. Ulterior ea a fost dactilografiata de Rudolf Hess. "Mein Kampf" este o opera autobiografica, dar si o platforma program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele "solutii" la problema evreiasca.   Alaturi de programul in 25 de puncte din 1920, a reprezentat cadrul de baza al nazismului. Ideile lui Hitler s-au intemeiat pe conceptual sau asupra raselor. El considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea ca darwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cum animalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei, astfel incat cei puternici de sangele celor slabi. Poporul de stapani (Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit fiind din populatiile Europei de Nord.

 De facilitatile oferite de un asemenea regim nu puteau beneficia., bineinteles, decat     cei care apartineau poporului german.

Dupa parerea lui Hitler, nu exista nici o alternativa realista la guvernarea dictatoriala. Inca din timpul anilor petrecuti la Viena el considerase democratia parlamentara slaba si ineficienta. Aceasta se opunea traditiilor istorice germane bazate pe militarism si absolutism si, mai mult, incuraja raspandirea unui rau si mai mare: comunismul.

Cel din urma element al ideologiei naziste era nationalismul de tip agresiv, care se raspandise ca urmare a conditiilor specifice din Germania ultimilor ani. Armistitiul din 1918 si Tratatul de la Versailles trebuiau reconsiderate, iar teritoriile pierdute trebuiau retrocedate Germaniei. Dar nationalismul lui Hitler cerea ceva mai mult decat simpla restabilire a frontierelor din 1914. El dorea crearea unui Reich care sa-i cuprinda pe toti acei membrii ai poporului german ce traiau dincolo de frontierele Germaniei: germanii austrieci, germanii sudeti, comunitatile germane ce traiau de-a lungul coastei baltice – toti urmau sa fie cuprinsi in limitele teritoriale ale noii Germanii. Totusi, telurile lui Hitler nu se sfarsau aici. Visa la Germania cea Mare, o supraputere capabila sa rivalizeze cu Imperiul britanic si cu Statele Unite. Un asemenea obiectiv nu putea fi atins decat printr-o extindere teritoriala de mari proportii. Acesta a fost motivul pentru care Hitler ceruse Lebensraum (spatiu vital) pentru Germania. Numai prin cucerirea Poloniei, Ucrainei si Rusiei putea obtine Germania sursele de materii prime. Initierea Noii Ordini in Europa de Est presupunea in acelasi timp atingerea unui obiectiv important: adica, ar fi dus la distrugerea Rusiei, centrul comunismului mondial. El sustinea in “Mein Kampf”:

“Poporul german trebuie sa I se saigure teritoriul necesar existentei sale pe pamant… Oamenii de acelasi sange trebuie sa apartina unui imperiu (Reich). Poporul german nu are dreptul sa se angajeze intr-o politica coloniala pana in clipa in care nu si-a adunat copiii intre granitele aceluiasi stat. Atunci cand teritoriul Reich-ului va cuprinde pe toti germanii si nu-si va mai putea permite sa ofere acestora conditii decente de trai, numai atunci se va putea vorbi de dreptul moral, rezultat din nevoile poporului, de a dobandi teritorii straine. Plugul se va transforma in sabie si lacrimile razboiului vor deveni painea zilnica a generatiilor urmatoare… 
Dreptul la teritoriu devine datorie in cazul in care o mare natiune pare destinata sa decada daca nu-si extinde posesiunile. Iar acest lucru este cu atat mai adevarat atunci cand natiunea in cauza nu este o mica comunitate negroida , ci insasi Germania-mama a tuturor celor care au conferit lumii actuala sa forma culturala. Germania fie va deveni Putere Mondiala, fie va disparea. Telul de viitor al politicii noastre externe trebuie sa fie o politica indreptata spre est, care sa prevada teritoriile considerate necesare poporului german.”

Hitler a dictat cartea când a fost ținut prizonier la Landsberg în Germania. Cartea a fost dactilografiată de Rudolf Hess.
Mein Kampf este o operă autobiografică, dar și o platformă program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele „soluții” la problema evreiască. Mein Kampf a reprezentat și încă reprezintă pentru naziștii și neo-naziștii din al Doilea Război Mondial și azi bazele național-socialismului. Cartea cuprinde doua volume :
- Eine Abrechnung ( Bilant ), alcatuita din 12 capitole si publicata pe 18 iulie 1925
- Die nationalsozialistische Bewegung ,alcatuita din 15 capitole(Miscarea Nationala-Socialista), publicata în [1926]
Hitler a dictat cartea când a fost tinut prizonier la Landsberg în Germania. Ulterior ea a fost dactilografiata de Rudolf Hess. "Mein Kampf" este o opera autobiografica, dar si o platforma program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele "solutii" la problema evreiasca.

 Lider al Partidului National Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducator absolut ("Führer") al Germaniei, Adolf Hitler (* 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria - † 30 aprilie 1945, Berlin), a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii care a facut din Germania o adevarata masina de razboi. Om cu o fire deosebit de ambitioasa, impartasea transant credinta in superioritatea rasei germanice, sau ariene, fata de celelalte rase. Visul sau era ca rasa ariana sa cucereasca in scurt timp lumea, stabilind un imperiu de 1000 de ani. Acesta a gasit sustinere ideologica si "baza stiintifica" pentru propriile sale teorii rasiste in lucrarile istoricului german Heinrich von Treitschke (1834-1896) care, puternic influentat de teoria lui Darwin, afirma: "Natiunile nu pot evolua decat printr-o lupta acerba, similara conceptului de lupta pentru supravietuire."
Hitler s-a inspirat si el din conceptul lui Darwin de "lupta pentru existenta". Chiar si numele faimoasei sale carti "Mein Kampf" ("Lupta mea") este o expresie clara a conceptiilor sale darwiniste. Hitler, asemeni lui Darwin, socotea rasele non-europene nimic mai mult decat maimute evoluate: "Scoateti germanii nordici si nu va ramane nimic altceva decat un dans al maimutelor." Ideile lui Hitler s-au intemeiat astfel pe conceptul sau asupra raselor. El considera ca omenirea este alcatuita pe baza unei ierarhii valorice a raselor si ca viata nu reprezinta nimic altceva decat supravietuirea celor adaptabili. Credea ca darwinismul social are nevoie de lupta intre rase, intocmai cum animalele se lupta pentru hrana si pentru mentinerea puritatii rasei, astfel incat cei puternici de sangele celor slabi. Poporul de stapani (Herrenvolk) era de rasa ariana, alcatuit fiind din populatiile Europei de Nord. La baza piramidei rasiale ,creata de Hitler sunt plasati : negrii, slavii, tiganii si evreii pentru acestia din urma avand sentimente de ura exacerbata.

Hitler socotea rasa evreiasca “un cancer ce roade trupul Germaniei”, o boala ce trebuie tratata, dupa cum ilustreaza urmatorul citat din “Mein Kampf” :
“Alterarea sangelui si deteriorarea rasei reprezinta singurele cauze care explica declinul civilizatiilor stravechi; niciodata razboiul nu a ruinat natiunile, ci pierderea puterii lor de rezistenta – caracteristica exclusiva a sangelui raselor pure. In aceasta lume, oricine nu este de sorginte sanatoasa poate fi considerat pleava.”
In Mein Kampf, Hitler prezinta evreii drept: “ bacili care intoxica sufletul natiunii germane”. Ura profunda fata de evrei a reprezentat tema dominanta a carierei politice a lui Hitler. Care sunt motivele care au stat la baza acestei mânii bolnave? E greu de spus. S-a speculat foarte mult pe marginea acestei probleme, dar nimeni nu a putut gasi un raspuns satisfacator. Sa fi fost din cauza unei prostituate evreice, care l-ar fi îmbolnavit de sifilis în tinerete? Putin probabil. Cea mai plauzibila explicatie ne-o ofera Geoff Layton în lucrarea sa „Germania: Al Treilea Reich, 1933-1945”: „Hitler a fost produsul, si nu creatorul unei societati deja infestate. În orice caz, ar fi eronat sa-l consideram un antisemit oarecare. Ura fata de evrei era obsesiva si vindicativa si i-a influentat întreaga filosofie politica. Ca el a fost în stare sa o puna în practica, nu poate fi explicat decât prin circumstantele singulare ale Germaniei postbelice: umilinta de la Versailles, problemele grave de ordin socio-economic dintre anii 1918-1923 si 1929-1933. Într-o astfel de situatie, Hitler a fost în masura sa exploateze existenta unei ostilitati latente împotriva evreilor si sa o transforme într-o politica radicala a urii”. Legislatia rasiala a nazimului a debutat si cu o lege de sterilizare a persoanelor atinse de maladii ereditare, precum si a metisilor si mulatrilor . In 1939, in baza ideii de igiena rasiala, se declanseaza eutanasierea persoanelor cu afectiuni psihice. O alta lege de “protectie a sângelui si a onorii germane” interzice uniunea dintre germani si non-arieni, in speta evrei. Organizatiile de tipul SA, SS si Gestapo au slujit conceperii si dezvoltarii unui sistem concentrational si de exterminare nemaintâlnit pâna atunci.In 20 ianuarie 1942, Hitler , Goering si Himmler decid aplicarea “solutiei finale” pentru evreii din Europa ocupata. Sunt insarcinati cu aceasta Heydrich si Eichman. Rezultatul: peste 5 milioane de evrei si peste doua sute de mii de tigani exterminati.

III. Ajuns la putere la începutul anilor 1930 odata cu ascensiunea nazismului în Germania,energia si talentul sau propagandistic si oratoric l-au impus, astfel ca Hitler, alaturi de fondatorul partidului Partidului Muncitoresc German ulterior Partidul National-Socialist Muncitoresc, Anton Drexler, care lua amploare la vremea respectiva, a formulat programul politic în februarie 1920 unde a reprezentat si cadrul de baza al nazismului. De mentionat ca Nazismul sau National-socialismul este o ideologie totalitara care a fost aplicata în timpul dictaturii nationaliste a lui Adolf Hitler în Germania între 1933 si 1945. Cuvântul nazism provine chiar de la prescurtarea numelui national-socialism (Nationalsozialismus). Nazismul s-a nascut in urma haosului politic pe care Germania l-a trait dupa primul razboi mondial. Aplicate in tari ca Germania (nazismul) sau Italia (fascismul) in perioada interbelica, acesta reprezinta defapt o ramura a rasismului ce isi gaseste fundamentul in Franta. Nazismul a reprezentat rasismul la apogeu. Bazele ideologiei rasismului au fost fundamentate prin teorii precum ca rasa este principiul central al organizarii societatii, supravetuirea natiunii germane depindea de protectia si de puritatea rasei.

In concluzie, Mein Kampf,pentru mine a fost direct un instrument de manipulare al oamenilor fideli Fuhrer-ului,si totodata un instrument al mortii pentru evrei,tigani,slavi,negrii, si persoanele cu dizabilitati fizice si mentale,unde acestia erau trimiti in lagarele de exterminare. Totusi sa nu uitam si regimul comunist,deoarece, este responsabil pentru uciderea a celor 15 milioane de persoane ,majoritatea populatia rusa,dar si alte etnii : ucrainieni romani,evrei,germani,bielorusi.

Singura deosebire pe care o pot mentiona este ca Adolf Hitler,a avut ca obiectiv principal,pe langa exterminarea evreilor, si anume distrugerea regimului comunist.