Rezumat scurt Sorcova de Barbu Ștefănescu-Delavrancea

Rezumat scurt al poveștii "Sorcova" de Barbu Ștefănescu-Delavrancea despre un băiețel pe nume Nică care vroia să plece cu sorcova deși afară era un frig năprasnic. Nică vroia să facă niște bănuți pentru a-i cumpăra pâine caldă mamei lui pe nume Bălașa. Între timp, Mama Arghirița o trimisese pe Irina, fata ei, să le ducă un braț de nuiele pentru a le face și lor focul și pentru a le pune masa.

Citiți povestea Sorcova scrisă de Barbu Ștefănescu-Delavrancea

Rezumat scurt Sorcova de Barbu Ștefănescu-Delavrancea


În maidanele de la Olănita, venise Anul Nou dar și multă zăpadă, frig năprasnic și viscol. Pe drumuri nu era niciun om, iar copii cu sorcova nu plecaseră de acasă din cauza zăpezii care trecea de gleznă și a frigului care făcea să se lipească nările oamenilor.

Mama Arghirița îi zise Irinei, fata ei care învârtea mămăliga, că ar fi bine dacă i-ar duce și bietei Bălașa niște lemne ca să-și încălzească și ea casa. Irina se ridică și se uită spre coșul de la casa Bălașei dar nu văzu ieșind fum pe el. Mama Arghirița o trimise pe fată la Bălașa să le aprindă focul și să le pună masa.

Bălașa era în pat cu plapuma pe ea și îmbrăcată cu multe haine, iar la piept își ținea băiețelul. Acesta îi spuse mamei lui bolnave că îi este frig lângă ea și că mai bine se duce cu sorcova prin sat pentru a face niște bănuți ca să-i cumpere pâine caldă. Bălașa își sărută băiatul pe frunte ca să aibă noroc, dar acesta îi spuse că buzele ei sunt foarte reci. 

Nică își puse căciula pe cap și plecă cu sorcova lui improvizată din niște merișor și busuioc uscat pentru a sorcovi pe la casele oamenilor. Abia pășise afară în zăpadă, că Nică auzi un glas care îl strigă. Era Irina și amândoi intrară în casă, unde fata observă că săraca Bălașa se dusese pe lumea cealaltă. Ea luă repede copilul în brațe și fugi cu el acasă.

Cum dădu de căldură, Nică îmbrățișă soba caldă și îi spuse Irinei să-i facă focul și mamei lui. Aceasta. cu o lumânare în mână îi spuse că va face întocmai. Aproape ațipit lângă sobă, el le auzi pe femei vorbind despre popă și groapă și speriat le ceru să nu o dea pe mama lui popii că nu a făcut nimic. Femeile i-au promis că așa va fi și Nică a adormit lângă sobă.

A doua zi a plâns și a implorat, l-a urât pe popă și și-a văzut mama plecând cu picioarele înainte. Iar de atunci, Mama Arghirița nu a mai avut doar o fată, ci și un băiat.