Fram ursul polar - plan de idei

Planul simplu de idei pentru romanul "Fram ursul polar" scris de autorul Cezar Petrescu și publicat de acesta în anul 1931. Plan dezvoltat de idei pentru povestirea "Fram ursul polar" în care este vorba despre circul lui Miss Ellian care într-un oraș susține un ultim spetacol. Spectatorii sunt încântați de spectacol iar Fram, Ursul Polar trebuia să intre în arenă fără îmblânzitor și să își facă numerele fără ghidare. Din păcate, chiar în acest ultim spectacol al circului, Fram nu mai apare.

Vezi și rezumatul cărții Fram Ursul Polar







Fram ursul polar - Plan simplu de idei

1. Liniştea din arenă.
2. Apariţia lui Fram în arenă.
3. Fram salută publicul.
4. Publicul aşteaptă începerea spectacolului.
5. Fram este trist şi nu-şi începe numărul.
6. Publicul îl încurajează.
7. Fram nu reuşeşte să înceapă spectacolul.
8. Discuţia unei fetiţe din public despre Fram cu bunicul ei.
9. Fram işi ia rămas bun de la public.
10. Fram intră în cuşcă.





Fram ursul polar - Plan dezvoltat de idei

1. Înainte de începerea spectacolului în arenă s-a făcut linişte.
2. Fram apare de după perdeaua de catifea vişinie şi se opreşte în mijlocul arenei.
3. Fram salută publicul apoi rămâne neclintit.
4. Publicul încetează să mai aplaude şi aşteaptă începerea spectacolului.
5. Fram este trist şi se aşează pe marginea platformei unde se urca de obicei să facă spectacolul şi  îşi prinde capul între labe.
6. Unii spectatori sunt supăraţi  iar alţii îl încurajează  strigându-l.
7. Fram ridică privirea, se uită la public, face cu labele un semn de neputinţă arătând că nu reuşeşte să înceapă spectacolul.
8. O fetiţă din public îi spune bunicului ei că Fram este bolnav şi îl întreabă de ce nu este lăsat să se odihnească. Bunicul îi explică nepoatei că aşa se întâmplă cu toţi urşii albi. Că poate îi apucă dorul de gheaţă, de locul unde s-a născut iar atunci nu mai pot face nimic.
9. Fram îşi astupă urechile cu labele, se ridică de pe marginea platformei şi salută publicul de rămas bun, apoi se îndreaptă către perdeaua roşie şi iese din arenă.
10. Fram se îndreaptă spre cuşcă pe sălile înguste din dosul circului şi nimeni nu îndrăzneşte să se apropie. Dar Fram intră în cuşcă şi se aşeză cu botul pe labe în colţul cel mai întunecat.